`

Archief voor Insecten

Meriansborstelrups

Wildplukker en Strootje kwamen deze prachtige rups tegen. Het is de Meriansborstelrups (Calliteara pudibunda). De vlinder heet Meriansborstel maar lijkt helemaal niet op een borstel maar eerder op een fluweelzacht bontje.

Wildplukker kwam hem deze maand precies tien jaar geleden ook al tegen, zie Smakelijke melkzwammen >>, en noemde hem oneerbiedig WC-borstelrups.

Haar feestelijkheid doet me nu meer denken aan een Medusakwal die mij ooit inspireerde tot mijn onderstaand nimmer voltooid kunstwerk ‘Medusa’.

Misschien over tien jaar…

Comments

Malle moer

Op een dag, de dag voor de langste dag, ziet Timmerman een zwerm honingbijen in de Kersenboom hangen. We kijken met z’n allen gefascineerd naar de regelmatige klont bijen die als één wezen een prachtige sculptuur vormen. Waar komen ze vandaan? De oorspronkelijke kolonie kan hier niet ver vandaan zijn maar we zouden nergens een bijenkast weten in de buurt. Is het een wilde zwerm ergens op het terrein? We weten het niet.
Terwijl we staan te kijken begint het te regenenen. Wat een timing om te gaan zwermen!?!?

Het blijft regenen en de bijen hangen zielig nat samengekropen als een glinsterende doch treurige discobal aan dezelfde tak. Wel wordt er tussen de buien door uitgevlogen. We hopen dat de verkenners snel een goeie woonruimte vinden want het ‘zwermen’ duurt wel erg lang.

Twee dagen later, de dag na de langste dag, knapt het weer eindelijk op. We kijken hoe het met de zwerm gaat… er is een ramp gebeurd lijkt het. Het grootste deel van de zwerm ligt nu onder de boom in het gras. Zijn ze gevallen of aangevallen? Heeft een vogel vanaf de tak een smakelijke duik in de bijenbal genomen?
We hebben geen van allen veel verstand van bijen maar dit lijkt toch geen zinnige procedure. Leeft de moer of koningin nog wel? Is de moer een beetje mal geworden? Zijn ze allemaal aangetast door iets?
Er hangt nog een restant van de bal in de boom, dat van banaanformaat afneemt tot een klein draadje.
Tenslotte hebben alle bijen hun toevlucht genomen in het gras, bovenop een grote radijzenstengel die Wildplukker eerder heeft laten liggen (ofwel chop-’n-drop-mulch). Nestelen in de bodem doen ze toch niet in ons klimaat?

De dagen daarna gaat het weer vaker regenen en Wildplukker kan het niet meer aanzien. Ik heb ooit enkele malen geluisterd naar een aantal geweldige podcasts over natuurlijk bijenhouden en deze beluister ik nogmaals om een beetje wijzer te worden (Reverence for Bees part 1 >>).
Maar er komt nogal wat bij kijken allemaal en daar heb ik de middelen en de tijd nu niet voor. Dan toch maar improviseren.
Allereerst plaats ik een wijnkistje over de berg zodat de zwerm droog blijft.
Pierre du Moulin stelt voor om een schoteltje honing neer te zetten en dat lijkt ons een goed idee. Ze zullen wel honger hebben.

Daarna timmer ik provisorisch een bijenkast in elkaar en zet deze op een kruk naast de zwerm. Met een binnenruimte van 60 liter kunnen ze vooruit. Ik maak zelfs een paar ramen zodat ze wat extra steun hebben voor de bouw van raten. Na het in elkaar zetten blijkt de ‘bee space’, de ideale bewegingsruimte voor bijen, nogal variabel maar ze moeten het zelf maar op smaak maken.
Nu maar hopen dat het nog wat wordt met deze gevallen kolonie.

Wordt vervolgd?…

FILMPJE:

Get the Flash Player to see this player.

Comments

Worm met afstandsbediening

Op een ochtend, als Wildplukker nog slaapt, heeft Strootje een ontmoeting met een vreemd wezen. Het is een dunne witte ‘draad’ van zo’n 15 cm lang dat door het kippengaas kronkelt. Gelukkig maakte ze een filmpje.

Na enig speurwerk lijkt het te gaan om de worm Spinochordodes tellinii, een zogenaamde Paardehaarworm, of in ieder geval een verwant daarvan. Deze worm legt zijn eitjes langs de oever in de hoop dat ze opgegeten worden door een krekel of sprinkhaan. Eenmaal in de gastheer ontwikkelt het eitje zich tot een volledige worm. Is de worm geslachtsrijp dan maakt het gebruik van chemische manipulatie om de hersenen van de krekel te besturen. Hij laat de gastheer richting oever lopen om hem vervolgens in het water te laten springen!

Wat deze worm kruipend op het kippengaas doet, blijft een raadsel. Misschien zat een vogel in de pruimenboom erboven een krekel te verorberen en wist de worm nog net te ontsnappen.

FILMPJE:

Get the Flash Player to see this player.

Wie wil nagruwelen kan dit filmpje op YouTube bekijken >>

Comments

Insectenhotel 1

Het wordt tijd voor een uitgebreid appartementencomplex op ons terrein want we willen honderden zo niet duizenden gasten ontvangen die hier permanent komen wonen, die het hier naar hun zin hebben en bij wijze van betaling zo nu en dan het nodige nuttige werk verrichten…

Ik heb het over insecten, spinnen, reptielen, amfibieën en vogels.

Daarom begin ik met de bouw van een enorm insectenhotel. Deze komt aan de oostkant van de moestuin en werkt meteen als afscheiding tegen de koude ooster-winter-wind.

De materialen voor de onderste appartementen haal ik - met hulp van Pierre - uit de ruïne: kapotte dakpannen, bouwblokken en bakstenen van allerlei aard. Er liggen ook overal stenen met gaten erin… kant-en-klare woningen die zo betrokken kunnen worden.

Al doende ben ik ook al begonnen met het ontruimen van de ruïne. Een hoogmoedig plan want het opknappen van dit appartementencomplex staat pas gepland in 2020… de natuur heeft voorrang! Totaal wordt het ‘insectencomplex’ zo’n 6 meter lang. Wat ik nu kan doen is al snel klaar. Voor de rest moet ik op zoek naar bamboe, riet en andere holle stengels en ook kan ik nog stammetjes hout stapelen waar ik gaten in boor.

Wordt vervolgt…

Comments

Veenmol of Molkrekel

Terwijl ik een trapje graaf langs de vijver kom ik twee veenmollen tegen. Fascinerende beesten van een mooie lelijkheid. Gebleekt door hun ondergrondse leven en met de zachte schilden maken ze een tere indruk. Alleen kop en graafpoten zijn van een bovenwezenlijke sterkte en wijzen erop dat dit diertje onder de grond zijn mannetje wel kan staan.

Comments

vliegen in het gareel

Op een oud tafeltje zitten vliegen opvallend in het gareel en ik vraag me af… waarom juist daar en waarom zo netjes op een rij?

Comments (1)

fauna moironica

Comments

overwinteren

Als ik in bed lig kijk ik tegen diverse kluitjes aan die in de hoeken en rand van het plafond kleven. Het zijn opeengehoopte Lieveheersbeestjes die samen overwinteren. Als ik dagenlang de kachel stook worden enkele lieden onrustig en gaan aan de wandel.

Klik voor meer

Comments

Dambordje

Het Dambordje (Melanargia galathea) is hier zo gewoon dat ik steeds verzuimd heb om hem te fotograferen. Op het domein vliegen er honderden. Ze zijn vooral verzot op de nectar van Knoopruid (Centaurea jacea).

Klik voor meer

Comments

Keizersmantel

Nu ik een paar dagen vrij heb zit ik a twee dagen in een campingstoel Klimophoutjes te pellen. Lekker om eens even niets te hoeven doen. Heb ik ook weer eens tijd om wat te gaan fotograferen.

Het is dit jaar hier een slecht vlinderjaar en dat komt - ondanks het goede weer de laatste weken - niet meer goed. Er vliegen enorm veel Keizersmantels (Argynnis paphia) rond. Hier het mannetje, deze heeft typische vlekken die aan een enterhaak doen denken op de onderkant van de bovenvleugel.

Klik voor meer

Comments

Sint-jansvlinder of bloeddropje 2

De Sint-jansvlinder of bloeddropje (Zygaena filipendulae) lijkt wel wat op de Sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) waarvan ik de rupsen - de zogenaamde zebrarupsen - hier overal zie op het Jakobskruiskruid (Senecio Jacobea). Ook hier zie ik geen Sint-jacobsvlinders of Sint-jansvlinderupsen (zie 4 juli 2006).
Dat steekt en vraagt om een vlinder-rupsen-safari…

Klik voor meer

Comments (1)

Vliegend hert

Vanochtend zit er opeens een Vliegend hert (Lucanus cervus) in het huisje op de zijkant van mijn verse natte bank. Fijn dat hij zich hier ook thuis voelt! Ik zet hem toch maar buiten op een stuk schors dat staat te drogen om als dakbedekking of zoiets te gaan dienen.

Klik voor meer

Was het twee weken geleden meikevertijd, deze week vliegen de Vliegende herten ons om de oren. Het zijn allen vrouwtjes. Ze missen de beruchte geweien hoewel de kaken geduchter zijn.

Klik voor meer

Comments

Smakelijke melkzwammen

Klik

Gelukkig is het Wildplukkerbloed weer snel terug bij de vondst van heerlijke Smakelijke melkzwammen (Lactarius deliciosus) in het vertrouwde sparrenbosje. Deze worden morgen misschien in een saus verwerkt, samen met gewelde gedroogde abrikozen, sinaasappel en franse kwark.

Klik

Wildplukker is op stap met Gandalf om de paddenstoelenstand in het bos te inventariseren. Helaas is het bar gesteld.
In het sparrenbos wist een plukkende Fransman ons te vertellen dat het een slecht jaar is. “De bovenlaag is wel nat maar door het wegblijven van regenbuien dringt het water niet naar dieper door en zwellen de mycelia niet op”, wist hij ons geleerd uit te leggen. Hij is amateurmycoloog, vertelt hij ons. Een heksenschermpje waar het bos mee vol staat wist hij niet te herkennen… waarschijnlijk omdat je die niet kan eten. Het woord ‘comestible’ kwam opvallend vaak over zijn lippen en hij had een mand vol paddestoelen. We vermoeden dat ons vooroordeel weer bewaarheid wordt: de natuurliefde van de Fransman gaat door de maag.

Klik

Op de terugweg komen we weer dezelfde opvallende rups tegen als aan het begin van de heuvel. Had hij ondertussen twee kilometer gelopen?

Comments (10)

bungelen

Klik

Wat er al niet bungeld in het Oosterpark.

Klik

Comments (2)

Voorsterbos en Waterloopbos

Klik

Dat ook Wildplukker goed smaakt, bewees deze Grote weerschijnvlinder door op mijn hand te zitten en het zout van mijn duim te likken…

Een rondje met de WMOIJ in het Voorsterbos, waaronder ook het Waterloopbos valt, leverde leuke dingen op.

Klik

Het Waterloopbos is het voormalig Waterloopkundig Laboratorium waar onder andere de Deltawerken getest werden. Het gebied is daardoor een vreemd dood museum, doorspekt met verrassende natuur.

Deze rupsen wist niemand van de groep van twintig op naam te brengen. De houding van de rupsen heb ik ook niet eerder gezien.

Klik

We eindigden bij de vijver naast de werkschuur van Natuurmonumenten waar prachtige Waterlelies pronkten.

Klik

Comments (3)

Larserbos

Klik

Hoewel het Larserbos een natuurgebied/park vlak onder Lelystad is, nieuw bos dus, doet het al oud en rijp aan. De grootste bomen zijn al op leeftijd, er is reliëf en hier en daar zijn er mooie waterpartijen die Engels-landschap-achtig aandoen.

Verrassend leuk om te wandelen, al was het maar om een bever te zien: enkele ontsnapte exemplaren hebben hier een onderkomen gevonden. Ook is het nog avontuurlijk want bijna alle bruggen zijn vervallen en verrot…

Het Larserbos is OK!

Klik

Comments (1)

insectenspul 3

Klik

Klik

Klik

Comments

insectenspul 2

Comments (2)

wilgenjacht 1

Klik

Vlechthonger
Om aan zijn vlechtbehoefte te kunnen voldoen voor het maken van een zodenbank, ging Wildplukker eergisteren op zoek naar wilgen in de omgeving.
Dit deel van Frankrijk is beroemd om zijn vannerie, ofwel vlechtkunst. De enige academie voor dit ambacht vinden we ook hier ergens in Frankrijk. Aangezien men vooral met wilgentenen placht te vlechten, moeten hier dus wilgen te vinden zijn, dacht Wildplukker.
Het tweede idee is om hier op het Domein een wilgengriend aan te leggen voor de toekomst.

Langs de beek leek een goede start, wilgen houden wel van natte voeten…
Hier was niet snel iets te vinden… dan maar verderde stroomopwaarts de vallei in…
Zoeken, zoeken, zoeken… nergens wilgen te vinden.
In Nederland vallen ze doorgaans snel op door de wat grijzige matte bladeren maar hier was niets te zien dat er ook maar enigszins op leek.
Wel schieten al wadend de schaatsenrijders om me heen. De vrouwtjes doen het schaatswerk, de mannetjes zitten op hun rug terwijl ze het vrouwtje berijden.

Klik

Uiteindelijk trof ik enkele boswilgen en kraakwilgen aan maar de eersten zijn te veel vertakt en de laatsten breken te snel. Deze bleken opeens wel overal te staan… helaas niet de goede soort…
Wildplukker gaf het getergd op.

De queeste
Naamgenoot Pierre Du Moulin is hier op Domain de Moiron een langdurig verblijfende gast en deelt met Wildplukker Le Gardien, een klein voormalig arbeiderscomplexje met zes kamers en een gezamenlijke keuken en badkamer. Wildplukker bivakkeert op de twee kamers linksboven, Pierre de twee aangrenzende kamers rechtsboven.

“Ik heb een queeste”, sprak Wildplukker deze ochtend Pierre toe, het probleem van de wilgen voorleggend. Pierre is wel te porren voor missies dus togen we in zijn four-wheel-drive naar de vallei van de Marne, noordwaarts. Deze niet onaanzienlijke rivier zal op zijn oevers ongetwijfeld vele wilgen herbergen…

Twintig km Marne en dertig km heuvels verder waren we nog steeds wilgenloos. We gaven het op en besloten via een bekende vallei met beek vanuit het oosten terug te rijden naar het Domein.

Klik

Vijf kilometer voor het einde van onze rit vonden we eindelijk enkele schietwilgen. Joepie!
Wildplukker heeft een grote tak tot vier flinke stekkenstaken kunnen zagen, maar durfde niet te veel van de boom af te halen daar deze duidelijk bij het landje van een boer hoorde. Meer geschikte wilgen vonden we niet dus beëindigden we onze missie met een schrale oogst.

Tijd van bezinning
Vandaag heeft Wildplukker de desbetreffende boom in zijn hebzucht nogmaals ontdaan van twee flinke zijtakken en dit leverde totaal twaalf extra stekken op. Ze staan nu allen in de delta van het stuwmeer hier, samen met enkele stekken van een middelgrote wilg die hier gewoon voor de deur bleek te staan. Deze gaat volgend jaar zeker 80 stekken opleveren. Tsja…

Comments (1)

Artemisvlinder

Klik

Tegen de avond in een verruigde strook langs de beek. Een Artemisvlinder - net uit de pop gekomen - kiest een hoge top in het strijkende avondzonlicht om zijn vleugels vol te pompen, zich uit te strekken en een leven als vlinder te beginnen. Een wants kruipt nog even langs een grasspriet omhoog om de laatste zon te vangen voor deze achter de heuvelrug verdwijnt..

Klik

Comments (1)

le monstre

En wat is dit voor creatuur? Hamster, kruising tussen een kat en een uil?

Klik

Comments (2)

koeten in de nacht

Klik

Comments

mosgal of rozengal

KLIK VOOR MEER

Soms kun je op (wilde) rozen, zoals de Egelantier (Rosa rubiginosa) met de smalle rozebottels of de Rimpelroos (Rosa rugosa) met brede bottels, een stekelige bal zien zitten: het is de Rozengal of Mosgal. Het is een vergroeiing veroorzaakt door de Rozegalwesp (Diplolepis rosae). Deze maakt een beschadiging, legt haar eitjes en spuit een stofje in waardoor de roos een vreemdgevormde woekering maakt: de gal. Deze gal dient dan als woning voor de larven van de galwesp.

Comments (4)

libellen

Vandaag kreeg Wildplukker een korte kursus libellen van onze buurman ’Bijenman’ van de tuin. Deze buurman werkt ook bij Staatsbosbeheer (evenals de buurman naast het huis van Mandarijntje) en komt regelmatig in het tuinencomplex speuren naar vlinders en libellen. Hij doet dit met een verrekijker om de kenmerken goed te kunnen zien, want vooral bij libellen gaat het om de kleine details.

Er zijn libellen en juffers. In de volksmond heten ze allemaal libellen. De meeste kleine soorten zijn echter juffers. Ze zijn herkenbaar aan het feit dat ze hun vleugels dichtvouwen in rust. Libellen rusten juist met de vleugels gespreid.

KLIK VOOR MEER

Natuurlijk zijn er altijd weer uitzonderingen. De pantserjuffers zijn juffers maar houden hun vleugels toch zijwaarts gespreid.

Comments

avondrood, water in de sloot

Eindelijk lekker weer! Hoosbuien kletterend op het zoldertuimelraam van zijn kamertje in Herberg Mandarijn maakten Wildpukker vroeg wakker en deden hem zich verheugen op een natte koele dag. De natuur en de tuin smachten hier al weken naar en Wildplukker met hen.

Buien boven Den Hoorn

Wat later op de dag wilde Wildplukker kijken wat een brand vorige zondag heeft veroorzaakt tussen de Horsmeertjes op de westpunt van Texel en ging er met Mandarijn heen. De brand was veroorzaakt door een jongen van vijftien die wilde kijken of het gras snel wilde ontvlammen en hij kreeg snel antwoord. In korte tijd stond 8 hectare in vuur en vlam. Foei!
Wel was de jongen zo verantwoordelijk om 112 te bellen en waarschuwde hij ook een boswachter (Wildplukker’s kennis Granaatbloemwasplaat) in de Staatsbosbeheerpost nabij. Vervolgens hielp hij ook nog mee met het blussen. Bravo!!
Wel krijgt hij een fikse taakstraf.

KLIK VOOR MEER

Bij inspectie viel de schade mee en er kwamen al weer vele sprietjes tevoorschijn. Ook is Wildplukker benieuwd of er straks allerlei zogenaamde ‘brandplekpaddenstoelen’ tevoorschijn komen. Met de regen van afgelopen nacht misschien al binnenkort.

We wandelden verder.

KLIK VOOR MEER

Dit monster van 9 cm kwamen we tegen ten noorden van het westelijke Horsmeertje. Hij zat lekker te eten van het Wilgeroosje waar deze Olifantrups zo van houdt. Hij heet zo omdat hij op de slurf van een olifant lijkt (?!?!?!?). Het is de rups van de Avondroodvlinder, een spectaculair mooie nachtvlinder met felle magenta en kerrykleuren.

Comments (2)

allerlei gespuis

Landkaartje, distelvlinders, boktorren en meer in en om de tuin …

KLIK VOOR MEER

Comments (1)

meer over wantsen

Het is nu de tijd om wantsen te zien. Ze voelen zich thuis in deze overdadige hitte en op veel kruiden langs de weg kun je ze zien als je goed kijkt.

KLIK VOOR MEER

Wantsen worden vaak voor kevers aangezien maar zijn het niet: in het insectensysteem hebben ze een eigen ‘orde’. Veel mensen vinden ze eng maar ze zijn eigenlijk heel onschuldig. Wantsen zijn uitgerust met een zuigende mond waarmee ze plantensappen e.d. zuigen.

Toch zijn ze binnen deze orde niet allemaal onschuldig. Sommigen vergrijpen zich aan het bloed van een gastheer of wanneer het een kleiner slachtoffertje betreft zuigen ze deze helemaal leeg. Het betreft hier dan roofwantsen. Een bekende was vroeger de bedwants - “don’t let the bedbugs bite you!” - die ’s nacht uit de strooien matrassen kropen om zich aan het bloed van de mens te vergrijpen.

Wantsen zijn dus een soort minivampiertjes: gevaarlijk maar o zo aantrekkelijk…

KLIK VOOR MEER

KLIK VOOR MEER

Comments (2)

bessen en wantsen

KLIK VOOR MEER

De bessentaart van Mandarijntje deden me opeens denken aan de Bessenwants. Deze wants heeft een beetje de kleur van rode kruisbessen. Ik kan me zo voorstellen dat deze wants zich ook graag aan deze overheerlijk uitziende taart zou willen vergrijpen.

KLIK VOOR MEER

Comments (2)

liefdessoldaten

Vandaag ben ik even bij wijze van lunchpause afgereisd naar IJburg, en dan met name de Diemerzeedijk. Deze opgelapte vuilstortplaats is nu een recreatiepark maar heeft nog niet een tiende van de charme die het voorheen tussen de gifvaten had. Toch maar weer eens checken hoe het er nu bij staat… Helaas het is nog treuriger dan een jaar geleden. Recreatiestrandjes zijn er bijgekomen… moeders met kinderen vleien zich neder aan de oever… Heel fijn voor de nieuwe bewoners van onze verse waterstad, maar funest voor de schaarse stadswildernis.

Toch valt er altijd wat te beleven als men de blik maar naar beneden wendt. Deze keer vielen de grote hoeveelheden Soldaatjes op. Deze zie je nu massaal op schermbloemigen. Waarom ze soldaten heten is mij een raadsel. Je ziet ze eigenlijk vooral de liefde bedrijven.

KLIK

Comments (1)

Sint-jansvlinder of bloeddropje

Op de terugweg (zie vorig bericht) kwam ik ook nog het prachtige bloeddropje tegen. Zijn officiële naam is Sint-Jansvlinder (Zygaena filipendulae). De rupsen komen vooral op rolklaver voor of op andere vlinderbloemigen: ze zijn geel met wat zwarte vlekken.
Er is ook nog een vlinder die er erg op lijkt: de Sint-Jacobsvlinder. Deze vlinder heeft naast de rode vlekken ook een doorlopend streepachtige vlek en kleinere voelsprieten. De rupsen van deze vlinder zijn misschien wel bekender: het zijn de zwart-geel gestreepte Zebra-rupsen die voorkomen op het Jacobskruiskruid (Senecio Jacobea).
Deze giftige plant is trouwens weer berucht vanwege zijn opmars in Nederland en de slachtoffers die het maakt onder paarden en kleinvee. De giftigheid bouwt zich bij regelmatig eten in het dier op en wordt pas na een aantal jaren fataal: de lever begeeft het.
Aangezien er tegenwoordig wat meer natuurlijk beheer is rukt de plant op. Met een productie van zo’n 100 à 200 duizend zaadjes per volwassen plant die door de wind verspreidt worden, is bestrijding een helse zaak.

KLIK VOOR MEER

Comments

atalanta en kleine vos

Heel algemeen gelukkig… maar toch erg mooi…

Comments (4)