`

Archief voor Paddenstoelen

Biomassaal 1

In navolging van vorig jaar hebben we dit jaar in overtreffende trap tien ton mest en 180 strobalen besteld en weer vele aanhangers met houtsnippers gehaald. Misschien is het voor de laatste keer, want de natuur op het terrein zal de organische stof dan zelf voldoende gaan leveren. Waarschijnlijk blijven we ons wel bezondigen aan de strobalen want als speelgoed is het veel te leuk.

Waarom al die hoeveelheden?
Bij aankomst was het terrein een harde uitgedroogde kleiplaat met wat gras en wilde planten, ingeklonken en kaalgevreten door de schapen. Er was daardoor een groot gebrek aan organische stof en leefruimte voor allerlei dieren… een schrale start voor een ecologisch beheer. Het idee is dat een grote hoeveelheid biomassa vrij snel wordt omgezet in LEVEN!… en dat in allerlei vormen. Een ton mest levert op den duur een ton wormen en het evendeel aan andere levensvormen op. De stro is een Mekka voor alles. Ze worden vrijwel direct overgenomen door paddenstoelen.

Bovendien levert het samen met andere ingrepen inmiddels (naar schatting) een vertienvoudiging van het aantal muizen op. Deze vreten jammer genoeg wel de moestuin leeg maar daarover wellicht een andere keer. Over het gunstige effect van stro en compost op de ringslangen schreef ik al eerder. De basis van het voedselweb is gelegd… laat de roofdieren maar komen!

Comments

plooirokjes in de ochtend

Als de ochtenddauw nog niet is opgelost staan overal langs mijn snipperpad kleine inktzwammetjes, plooirokjes genaamd, met schitterende fragiele hoedjes het ochtendlicht te vangen. Als straks de zon begint te branden zijn ze binnen een half uur verschrompeld en verdwenen. Een tafereel dat mijn companen ontgaat omdat zij altijd later opstaan.

Comments

winter in de Moiron-vallei

Comments

kunstzwammen

Klik voor meer

Eén van de dingen waar ik altijd op let is het voorkomen van paddenstoelen in kunst en film. Dat komt niet zo heel vaak voor. Nee… dan bomen en planten… of fruit.. Was ik een jaar geleden al aangenaam getroffen door de vliegenzwam van graffitikunstenaar CES53, deze keer was ik met vrienden weer op kunstbezoek in Zeeland. In het museum net over de grens in België trof ik twee werken van ene C. aan waar wederom een scheutig aantal vliegenzwammen te zien was. Ik kon het niet nalaten ze te fotograferen… wellicht wordt het een nieuwe verzameling!

Comments

Grote sponszwam

Klik voor meer

Eén van de wonderbaarlijkste zwammen in Nederland is de Grote sponszwam (Sparassis crispa). Ze ziet er uit zoals ze heet: een grote ouderwetse badspons. Deze bovenwaterspons is ongeveer net zo zeldzaam. Ze zijn nog wel te vinden, maar alledaags is anders.
Ze heeft de status ‘Vrij algemeen’ hetgeen meer zou moeten slaan op bijvoorbeeld de Tamme kastanje, want die zag ik vandaag in de omgeving wel overal staan. Ook lijkt ze wel op een bloemkool. Ze heet in het Engels dan ook Cauliflower mushroom (=bloemkoolzwam). Maar ja, wij hebben onze eigen bloemkoolzwam al, namelijk de Bloemkoolzwam (Ramaria botrytis)!
Dit betreft een soort koraalzwam en ziet er ook uit als een stuk koraal en niet als een bloemkool. Tsja… namen?!?
Eigenlijk lijkt de Grote sponszwam ook wel op zo’n ouderwetse rubberen badmuts met van die gevouwen rubberen bloemblaadjes erop. Of op een krop bleke krulsla. Het is dat we ook al een Pruikzwam hebben in Nederland, want… nou ja, beslist u zelf maar…

Klik voor meer

Je kunt haar vinden aan de voet van sparren of andere naaldbomen. Bijna alle exemplaren die ik vond stonden in de worteloksels van sparren, bijna tegen de stam aan, of soms er net naast. De grootste die ik ooit zag was een exemplaar van wel 35 cm breed.

Klik voor meer

Eenmaal heb ik een flinke scheut meegenomen om te proberen want ze is eetbaar. Ze staat mij bij als de lekkerste zwam die ik ooit at. Dat is alweer zo’n acht jaar geleden en sindsdien kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om er nog een te plukken en wacht rustig af tot ik er een keer tientallen aantref.
Volgens Antonio Carluccio in zijn boek Paddestoelen in de keuken van Carluccio weet alleen een kenner haar op waarde te schatten. Ik ben geen kenner maar hoop het snel te worden want ik schat haar nu al zeer hoog in… al was het maar vanwege haar schoonheid.

Comments (46)

landelijke excursiedag NMV

Vandaag zjn er in heel het land - per provincie - paddenstoelenexcursies in het kader van het 100-jarig jubileum van de NMV. Wildplukker ontvlucht zijn werk en meldt zich bij de Bosbaan in het Amsterdamse bos voor de Noord-Hollandse versie.

De opkomst is met zo’n 30 mensen hoog en als dat overal zo is durf ik te beweren dat er in de hele geschiedenis van Nederland nog nooit zoveel mensen tegelijkertijd naar paddenstoelen gezocht hebben.
Al meen ik mij opeens ook te herinneren dat er vroeger hele schoolklassen in de herfst de bossen plunderden voor de herfsttafels in de klas…
Nou ja, toch een leuk idee.

De oogst
bestond uit maar liefst 53 soorten. Dit ondanks de droogte van de laatste weken (niet dagen!).

Allereerst dit schattige Eikelbekertje, een zwammetje dat het moet hebben van oude zwartgeworden eikels. Je kunt hem bijna overal onder eiken vinden en je bent er waarschijnlijk al duizend keer op gaan staan. Ze zijn klein (3-10mm) en bruin dus goed zoeken!

Klik voor meer

Eikelbekertje - Ciboria batschiana

Ook heel gewoon is de Gewone glimmerinktzwam die zijn naam te danken heeft aan de kleine glittertjes op zijn hoed die soms zo mooi het zonlicht kunnen vangen. Vandaag even niet.
Je kunt ze bijna het hele jaar door vinden als er ergens nat rot hout ligt.

Klik voor meer

Gewone glimmerinktzwam - Coprinus micaceus

Tenslotte nog een hele algemene soort: de Platte tonderzwam. Deze houdt meer van grote porties hout en kan zelf ook wel een meter dooorsnee worden:

Klik voor meer

Platte tonderzwam - Ganoderma lipsiense

En dat allemaal op dierendag…

Comments

duizenden inktzwammen

Klik voor meer

Achter een heuvel vlak bij het Reeënweitje heeft een boer al tijden lang tonnen mest gestort.
Vorige week kwam daar weer een verse lading bij. Zo’n 20 ton koeiestront met stro lag te dampen en al snel kwamen er duizenden inktzwammen op. ’s Ochtends staan ze in vol ornaat te pronken terwijl ze ’s middags al weer ingezakt zijn. De volgende ochtend staat er dan weer een nieuwe vlucht. De hoedjes waar de inktsporen van afgedropen zijn, drogen op in de middagzon en vormen deze prachtige sculpturen.

Klik voor meer

Comments

pimpelmees op stand

Get the Flash Player to see this player.  

Na het maken en ophangen van het vogelnestmandje blijkt er vlakbij in een spleet in een boom naast de hut een pimpelmeesnestje te zitten! Nou ja, hebben ze in ieder geval een leuk uitzicht…

Het filmpje is gezien vanuit de buitenplaats. De eerste wildkijkervaring vanuit de hut is een feit!

Blijkbaar is de opgehoopte mest onderin het nest een aanlokkelijke voedingsbodem: een groepje mestinktzwammen komt spontaan uit de kelderspleet…

Klik voor meer

Comments (3)

Bosanemonen en Anemonenbekerzwam

Klik voor meer

Overal in het bos bloeien nu de Bosanemonen. Samen met Slanke sleutelbloemen hebben ze er in deze kou toch zin in. Ik weet dat er een bekerzwam bestaat die kan parasiteren op de Bosanemoon namelijk de Anemonenbekerzwam (Dumontinia tuberosa).

Klik voor meer

Ik kijk dus overal uit naar deze zwammen alhoewel ik niet precies weet hoe ze er uit zien. Al na een paar dagen vind ik ze: onbeduidende bruine kommetjes die het formaat en uiterlijk hebben van oude eikenapjes. Onder de grond hebben ze nog een steeltje zitten die de eikenapvergelijking vergroot. Dit moeten ze zijn.

Klik voor meer

Thuis opgezocht en inderdaad, alle uiterlijkheden kloppen…

De bekerzwammen parasiteren op de wortelstelsels van meerdere Bosanemonen tegelijk tot wel een halve m2 oppervlakte. Ze doen de wortels opzwellen en vormen zogenaamde sclerotia, een soort zwamknolletjes, waar het jaar daarna de bekerzwammetjes uit groeien.

Comments

Kristallen kweken

Klik

Om sommige russula’s op naam te brengen wordt in de mycologie gebruikt gemaakt van ijzersulfaat. Dit kleurt bij aanstrijken het vruchtvlees van de steel bijvoorbeeld direct groen of langzaam tot snel zalmrose, afhankelijk van de soort.

Klik

In de handel is ijzersulfaat te koop als een wat grof zout. Om ijzersulfaat op een handzame manier te kunnen gebruiken willen we het liefst flinke kristallen. Deze zijn echter niet in de handel te krijgen.
Wildplukker alias De Mycofiel deed daarom ruime investeringen, kocht 25 kilo ijzersulfaat en 5 liter zwavelzuur om volgens eigen recept te gaan experimenteren.
Veel mensen plakken het zout op stokjes. Aanvankelijk probeerde ik daarom kristallen op houten stokjes te laten groeien… net als kandijsuiker. Door tijdelijke schaarste was de vraag groot en dit was sneller dan het kweken van grote kristallen, dat 3 tot 6 maanden duurt:

Klik

Het resultaat was nauwelijks bruikbaar omdat de kristallen erg breekbaar bleven en van het stokje vielen. In een van de potjes echter ontstonden binnen 5 dagen enorme kristallen: de twee van de eerste foto. Wat was hier gebeurd? Dit was zover ik wist ongekend. Na wat intuïtieve experimenten die mislukten ging ik het wetenschappelijker aanpakken. Heel gecontroleerd werden de verhoudingen en temperatuur gevarieerd en genoteerd om vandaar weer verder te gaan. Na 30 testbakjes wist ik het eindelijk. Van nu af aan kan ik gaan massaproduceren…?

Klik

Comments (6)

Trechtercantharellen

Klik

Omdat ik gisteren - terwijl ik al aan de late kant was voor het dinér - een valleitje ontwaardde met sparren, en hier enkele Smakelijke melkzwammen en Trechtercantharellen zag, reed ik er deze ochtend per mountainbike heen om te snuffelen. Ik vond er inderdaad en flink portie Trechtercantharellen,

Klik

een paar dozijn Smakelijke melkzwammen die ik heb laten staan, en deze merkwaardige zwam waarvan ik geen idee heb wat het is. Misschien is het een Blauwplaatstropharia?

Klik

Iets verder vond ik eindelijk wat Gele stekelzwammen (in het Frans Pied de Moutons oftewel Schapenvoetjes). Een exemplaar had stekels van wel anderhalve centimeter.

Klik

Dit is het tweede valleitje in de wijde omtrek waar nog wat paddenstoelen te vinden zijn, verder is alles verdwenen. De laatste resten in het overige beukenbos zijn al opgegeten door slakken, everzwijnen en wat dies meer zij.

Een Nederlands stel had een dag eerder iets op een pad ontdekt dat volgens hen een oranje Spateltrilzwam (Tremiscus helvelloides) moest zijn. Ze hadden de vondst opgezocht in een gids maar durfden niet zeker te zijn van de determinatie. Aangezien ik de vermeende soort nooit eerder gezien heb, ben ik na de lunch met ze meegegaan. Ze gingen met een groepje vakantiegangers op fosielenjacht in de buurt en toonden mij twee kilometer verder de plek. Inderdaad betrof het hier deze zeldzame trilzwam:

Klik

Op eigen gelegenheid terugwandelend trof ik bij het oversteken van een beekje nog deze prachtige Europese rivierkreeft (Astacus astacus) aan:

Klik

Dit uiterst zeldzame dier kwam in Nederland nog maar op twee pleken voor, tot de de kreeftenpest alle kreeften rond kasteel Roozendaal fataal werd. Sinds 2003 worden ze hier en daar uitgezet. Hier rondom het domein worden ze wel vaker gezien.

Comments

Smakelijke melkzwammen

Klik

Gelukkig is het Wildplukkerbloed weer snel terug bij de vondst van heerlijke Smakelijke melkzwammen (Lactarius deliciosus) in het vertrouwde sparrenbosje. Deze worden morgen misschien in een saus verwerkt, samen met gewelde gedroogde abrikozen, sinaasappel en franse kwark.

Klik

Wildplukker is op stap met Gandalf om de paddenstoelenstand in het bos te inventariseren. Helaas is het bar gesteld.
In het sparrenbos wist een plukkende Fransman ons te vertellen dat het een slecht jaar is. “De bovenlaag is wel nat maar door het wegblijven van regenbuien dringt het water niet naar dieper door en zwellen de mycelia niet op”, wist hij ons geleerd uit te leggen. Hij is amateurmycoloog, vertelt hij ons. Een heksenschermpje waar het bos mee vol staat wist hij niet te herkennen… waarschijnlijk omdat je die niet kan eten. Het woord ‘comestible’ kwam opvallend vaak over zijn lippen en hij had een mand vol paddestoelen. We vermoeden dat ons vooroordeel weer bewaarheid wordt: de natuurliefde van de Fransman gaat door de maag.

Klik

Op de terugweg komen we weer dezelfde opvallende rups tegen als aan het begin van de heuvel. Had hij ondertussen twee kilometer gelopen?

Comments (10)

duivelskaantjes

Klik

Wie de geur kent, ruikt hem al op grote afstand: de Grote stinkzwam.
Of werd ik bij de neus genomen door iets anders? Het is ten slotte pas mei.
Ik was even wandelen ten westen van Baarn.

Na nog enkele malen de geur geroken te hebben, wist ik het zeker: dé geur. Ze staat bekend als de geur van rottend vlees, maar sinds ik de geur zo goed ken, vind ik het heel anders: truffel-, balsamico-achtig, ik kan het niet omschrijven, maar wel lekker.
Ik moest nog lang zoeken voor ik daadwerkelijk de vruchtlichamen vond. 

Klik

Voor wie niet terugschrikt voor geur en vorm, zijn de beginnende nog niet uitgekomen vruchtlichamen - de zogenaamde ‘Duivelseieren’ - een delicatesse.
Ik vind ze het lekkerst in blokjes uitgebakken als kaantjes en dan op een salade.
Met nog wat verse waterkers van gisteren uit het Kromslootpark in Almere geniet ik deze avond van deze bijzondere zwam.

Klik

Comments

Esdoornhoutknotszwam

Nog niet helemaal bijgekomen van de reis en het werk gisteren was er vandaag weer een paddenstoelenexcursie van de WMOIJ.
Dit jaar hebben alle voorjaarssoorten door de droogte verstek laten gaan.
Het is wachten op de reguliere soorten die vanaf nu kunnen gaan verschijnen zoals deze Esdoornhoutknotszwam (Xylaria longipes), een zusje van het meer bekende en algemene Geweizwammetje (Xylaria hypoxylon).

Klik

Comments

Hulkensteinsebos

Klik

Vanaf eind maart start het voorjaarspaddenstoelenseizoen dat bij genoeg regen naadloos overgaat in het zomerseizoen dat weer in de herfst overgaat. Kortom de paddenstoelengekte kan dra weer toeslaan. Typische voorjaarssoorten als morieljes en andere kapjes- en bekerzwammen laten hun neusjes en oortjes hopelijk binnenkort weer zien.

Klik

Met de IJsselmeerclub starten we altijd voorbarig, weinig te zien dus, wel deze mooie Waaiertjes. Ze begint als een viltig hoedje op meestal vers omgehakte beuk. Nooit alleen maar net als een elfenbankje in groot gezelschap. Van boven gezien lijkt ze wel op anderen, zoals het Ruig elfenbankje, maar wie haar omdraait ziet direct het unieke: een golvend patroon van plaatjes als waaierende koralen in de zeestroom.

Haar latijnse naam Schizophyllum commune klinkt schizofreen en slaat op de gespleten randlobben.

Klik

In het bos staat nu overal Bosveldkers, familie van de tuin- en waterkers. Ik neem hem graag mee voor in de soep. ’s Avonds deed ik het lekker gesnipperd door de verse bouillon van gisteren

Klik

Comments

Rode kelkzwammen, robijnen van de winter

Klik

Eén keer per jaar is er in de Flevopolders een Rode kelkzwammenexcursie, georganiseerd door de WMOIJ.
Rode kelkzwammen laten zich pas echt zien als het winter is. Vorst, ijzel, hagel, sneeuw… het lijkt ze niet te deren… eerder nog lijkt het ze te doen opleven.
Dé tijd om naar Kelkzwammen te zoeken is dan ook februari. Dé plaats is Flevoland, want om onbekende redenen staan ze hier overal in natte bossen met vooral veel dood essenhout, terwijl ze in de rest van Nederland schaars zijn.

Klik

Ondanks de nepwinter worden we - maar liefst 50 kelkjagers gaven acte de présence - gelukkig niet teleurgesteld want de bloedrode kelken laten zich volop zien: duizenden binnenstebuitengekeerde mandarijnenschillen vullen als sierlijke sieraden de bossen waar ze prachtig contrasteren met het groene mos van natte bosvloeren.
Ook Rode kelkzwammen hebben - zoals vele soorten in het paddenstoelenrijk - dubbelgangers: Krulhaarkelkzwammen. Deze zien er hetzelfde uit alleen hebben ze een microscopisch kleine krullenbos, andere sporen en een iets andere groeiperiode:

Klik

Op de valreep bezochten we met select gezelschap een plek waar al enkele jaren albino-exemplaren zijn gevonden. Dit verschijnsel komt ook bij paddenstoelen voor en maakt de soort opeens duizend maal gewilder: we reden er 50 kilometer voor om.

Klik

Wederom hadden we geluk en vonden we zelfs enkele gele exemplaren. Hoe gek kan het worden! “Kun je niet een blauwe zoeken”, grapte Wildplukker tegen de Kelkzwammenkenners uit Dronten die de excursie leidden, “dan kan ik de Nederlandse vlag fotograferen, inclusief wimpel”.

Klik

Comments (1)

Roestbruine kogelzwam

Klik

Een bijzondere groep paddenstoelen die je vanaf nu veel kunt zien is die van de Kernzwammen of Pyrenomyceten. Vaak zijn het bruine of zwarte klonten, bobbeltjes, plakken of plakkaten. Vooral de laatste vorm maakt dat allerlei takken in het bos er uitzien alsof ze verbrand zijn. Ik heb menig persoon zich horen verbazen over al die verbrande takken in het bos terwiijl er toch nauwelijks sprake is van verdere brandschade. Het zijn de Pyreno’s!

De naam kernzwammen danken zij aan het feit dat de sporen zich ontwikkelen in een klein urnachtig of bolvormig gesloten vruchtlichaampje met een gaatje aan de top waar de sporen uitgeperst worden. Deze ‘urntjes’ liggen vaak verankerd in een matje van weefsel dat allerlei vormen kan aannemen. Hierboven en hieronder zie je de Roestbruine kogelzwam (Hypoxylon fragiforme) die door middel van weefselgroei bolletjes van ongeveer 1 cm maakt. Soms zitten er wel duizenden van die aardewerkkleurige knikkers bij elkaar op een gevelde beukenstam. Ieder bolletje bevat weer zo’n paar honderd kleine urntjes. Je kunt ze als kleine pukkeltjes zien zitten.

Klik

Doorgesneden vruchtlichaam met de honderden ‘ware’ vruchlichaampjes

Een ander veelvoorkomend kernzwammetje is het Kogelmeniezwammetje (Nectria episphaeria). Deze heeft rode urntjes die niet in een weefselmatje groeien. Je vindt ze als losse felrode bolletjes op hun lievelingseten: andere kernzwammen! kannibalen dus.
Met een doorsnede van zo’n 0,1-0,3 mm is het niet echt een zwam waar je over struikelt, dus moet je wel goed kijken. Loepje mee dus als je op kernzwammenjacht gaat. Deze vond ik gisteren in het Spanderswoud:

Klik

Comments

oesterzwammen en fluweelpoten

Klik

Fluweelpootje - Flammulina velutipes

Door het ongekend zachte verloop van de winter sukkelt de paddenstoelenwereld nog een beetje door. Vandaag rond de Gaasperplas gewandeld en diverse eetbare paddenstoelen gevonden. Nu is het de tijd van de Fluweelpootjes. Deze typische wintersoort kan een flinke vorstperiode doorstaan en is tot in februari te vinden. Het is een goede verzamelsoort met lekkere hoeden. Het is geen lekenwerk want er bestaat een dodelijke paddenstoel die er wel wat op lijkt, de Dennenbundelzwam. Weet je het dus niet zeker, afblijven maar!

Ze groeien op dood hout van vooral wilgen op natte plekken, geen probleem dus in Nederland. Rond Amsterdam kun je ze overal vinden. Een goeie route is langs de Gein waar ook vaak Gewone oesterzwammen te oogsten zijn.

Gewone oesterzwam - Pleurotus ostreatus

Klik

Comments

Coolia ontwerp 1 winnaar

Klik

Het winnende ontwerp voor de Coolia is geworden: nr. 1 (zie 5 december). Wildplukker mocht zelf kiezen dus dat was unaniem. Gelukkig was het ook de voorkeur van de redacteur. 

Klik

Op de eerste omslag die in januari verschijnt komt de Kostgangerboleet te staan. Dit vanwege een nieuwe sleutel voor de Fluweelboleten waar deze zwam - als buitenbeentje - toe behoort. Deze Boletus parasiticus gaat voortaan Xerocomus parasiticus heten. De achternaam Parasiticus slaat op het feit dat hij parasiteert op Gele aardappelbovisten. Soms is hij door de kleurovereenkomst nauwelijks zichtbaar.
Het is een vrij zeldzame paddenstoel. Als ik hem tegenkom moet ik altijd denken aan die Chinese speldenkussentjes van zo’n gezellig tafeltje met Chineesjes er omheen.

Comments

Ellerstrand

Klik

Vandaag was het seizoenssluiting van de WMOIJ, de laatste keer dit jaar paddenstoelen zoeken in de IJsselmeerpolders.

Klik

We vonden toch nog zo’n ruim 80 soorten, maar sommigen dwaalden af om mossen te bekijken of miniwaterfauna te vangen voor onder de microscoop thuis. Ik kiekte veel stilleventjes langs de oever.

Klik

’s Middags namen we afscheid in De Fazant bij de Ellerbrug.

Klik

Comments

wasplaten

Na het ‘bedrijfs’-etentje gisteravond in de Goudfazant, ging Wildplukker weer vroeg uit de veren voor een paddenstoelenexcursie op Texel.

Klik

Deze keer veel dijken, kale beschaduwde oude dijken.
Staan hier dan paddenstoelen?
Ja, hier staan paddenstoelen en wel heel bijzondere groepen, namelijk wasplaten, knotsjes en aardtongen.
Heel veel soorten aardtongen en knotsjes stonden er deze keer niet, maar wel vele bijzondere wasplaten. November is dé tijd voor wasplaten omdat de graslanden goed nat worden en ook het gras verteerd raakt.

Wasplaten zijn een bijzonder kleurrijk geslacht en zien er uit alsof ze gemaakt zijn van fijne vette was in allerlei vaak felle kleuren. Wasplaten zijn zeldzaam.
Het zijn allen paddenstoelen die op verteerde grassen groeien. Je zou zeggen dat dat geen probleem moet zijn in Nederland, ze zijn echter ook liefhebbers van schrale kalkrijke graslanden, die in Nederland nu eenmaal zeldzaam zijn. Alleen het Sneeuwzwammetje en de Zwartwordende wasplaat zijn wat algemener en vinden we ook in de buurt van de stad. De laatste is prachtig rood-geel-oranje-groen en wordt bij het ouder worden langzaam pikzwart. Beiden vonden we op ons startpunt: een weilandje bij de dijk onder Oudeschild.

Klik

Sneeuwzwammetje - Hygrocybe virginea

Al wat zeldzamer is het Papagaaizwammetje die je soms ook nog wel vindt op schrale recreatiestranden. We vonden hem in polder Ceres samen met de Kabouterwasplaat, al zeldzamer en de hele zeldzame Zwartgespikkelde- en Stinkende wasplaat. De laatste stinkt naar carboleum!

Klik

Papegaaizwam - Hygrocybe psittacina

’s Middags op een dijkje tussen Oudeschild en Oosterend vonden we nog meer wasplatensoorten. Grote hoeveelheden Weidewasplaten, Gele wasplaten en Grauwe wasplaten. De eerste soort is eetbaar en stond er met vele honderden forse exemplaren. Enkele studie-exemplaren belanden misschien nog in de pan.

Klik

Weidewasplaat - Hygrocybe pratensis

Klik

Grauwe wasplaat - Hygrocybe unguinosa

Daarna bezochten we een beroemde berm bij Den Hoorn, een taludje langs de Hoornderweg. Hier staat al jaren de Granaatbloemwasplaat. Deze uiterst zeldzame paddenstoel stond tot twee jaar terug slechts op twee plekken in Nederland. Inmiddels is daar een derde plek bijgekomen, hier vlakbij. Ook dit jaar staan er enkele tientallen exemplaren, maar geen honderden zoals sommige eerdere jaren. Ook vonden we nog enkele plekken met de Scharlaken wasplaat.

Klik

 Scharlaken wasplaat - Hygrocybe coccinea

Later in de middag werd het snel guur en na nog even snuffelen in de duinen vertrekt Wildplukker naar Mandarijn. In de achterbak ligt nog een kist pompoenen van de vorige keer die na drie weken Amsterdam ook weer even op Texel zijn. Ze mogen morgen bijkletsen met hun familieleden die nog op het veld liggen.

Comments (3)

Wisentbos

Klik

Vandaag weer mee met de IJsselmeerclub. ’s Ochtends had ik mij stiekum laten verontschuldigen vanwege een verstoorde nachtrust en ik ging pas rond 11 uur de deur uit. In de rimboe van het Wisentbos bij Dronten vond ik de club na een kwartier snelwandelen terug. Gelukkig zijn paddenstoelensnuffelaars geen snelle stappers.
Er werd niet veel bijzonders gevonden dus ik had niets gemist. Ook wisenten waren niet aanwezig.

Klik

’s Middags was het leuker: het Biddinghuizerbos. De startplek was een hertenkamp met diverse creaturen waaronder zelfs kangoeroe’s en dit schots aandoende schaap:

Klik

Ook hier weinig bijzonderheden. Wel een hele grote Schubbige bundelzwam:

Klik

Comments (2)

Gele ridderzwam

Klik

De dames en heren in het Gooi houden het voor gezien. De laatste paddenstoelenexcursie van het jaar was vandaag, en dat was deze keer speuren langs de randen van een zandverstuiving. Hier staan paddenstoelen die van pioniersituaties houden, en van zand… zoals de Gele ridderzwam. Hier op de Korte duinen bij Soest zal hij zich hopelijk steeds meer thuis voelen want houtkappers en sjofels maken hier nieuwe woestijn.

Klik

Gele ridderzwam - Tricholoma equestre

Wildplukker schuift woensdag weer aan bij de poldermannen.

Comments

rijdend buffet

Klik

Vandaag ging Wildplukker weer eens een oude route langs het Amsterdam Rijnkanaal fietsen, om onderweg allerlei bosjes te besnuffelen op paddenstoelen. Er staat enorm veel! Langs het kanaal zelf - in de schaduw van de flats van Diemen -staan de bermen vol Straatchampignons (Agaricus bitorquis). Dit is een goed eetbare soort, behalve hier: waarschijnlijk door de hoeveelheden hondenpoep zitten de hoeden al vol maden als ze net boven de grond komen. Ze geven dan ook een trieste aanblik. Een paar kilometer verder van de hondenlooproute zijn ze al stukken beter. Mijn eetlust is echter al vergaan dus toch maar laten staan.

Klik

Bruine bundelridderzwam - Lyophyllum decastes

Verder is de hele route een rijdend buffet. Zo’n beetjes alles is eetbaar en ruim voorradig: Bruine bundelridderzwammen, Geschubde inktzwammmen, Schubbige boschampignons, Roodbruine schijnridderzwammen en Echte kopergroenzwammen. De bundelridders stonden met duizenden in een rommelbosje, dat door de herinrichting nu voor het publiek gesloten is. Gelukkig is Wildplukker geen publiek. Hij moet nu wel een draadhekje over, maar dat haalt het niet bij het met ijzeren punten bekleede hek dat hij verderop nog moet trotseren.

Klik

Geschubde inktzwam - Coprinus comatus

Klik

Schubbige boschampignon - Agaricus silvaticus

Klik

Roodbruine schijnridderzwam - Lepista flaccida

Uiteindelijk beland ik in het Diemerbos. Dit is een nieuw aangelegd recreatiebos in de Diemerpolder. Waar eens weilanden waren, staan nu inspiratieloos aangelegde rijtjes bomen in troosteloze bospercelen.
Het is te merken dat de bodem hier nog verzadigd is van kunstmest en stikstof, hier staan alleen maar stikstofminnende soorten als wederom de Schubbige boschampignons en Roodbruine schijnridderzwammen. Hoopvol is dat ik in een eikenperceeltje een paar Heksenschermpjes vond. Verder is het verbazingwekkend wat je soms aan vreemde zaken in rommelbosjes aantreft:

Klik

Comments (1)

vliegenzwammen

Klik

Er staat nog veel momenteel dus ik raad iedereen aan er op uit te gaan dit weekend! Al is het maar om een lekker maaltje honingzwammen te rapen die nu massaal opkomen.

Klik

Echte honingzam samen met Schubbige bundelzwammen en Glimmerinktzwammen

Comments (1)

bruine ringboleet

Vandaag zijn Wildplukker en Mandarijn afgereisd naar Texel. Na wat zakelijk en privé winkelen gaat Wildplukker de bossen in om een maaltje te zoeken.

Klik

Hij vindt nog veel soorten boleten alhoewel de tijd al voorbij lijkt. Blijkbaar is er nog een tweede vlucht vruchtlichamen na al dat vocht en die warmte. Een bijzonder exemplaar is de bruine ringboleet die veelvuldig op een steile slootkant staat. Het is een boleet met een ring, wat uitzonderlijk is voor boleten.
Er is in het voorjaar veel bladermassa en bagger op de kant gegooid en dat is meestal ongunstig voor ‘samenlevers’. De boleten leken er weinig last van te hebben want er stonden ook nog Eekhoorntjesbroden, Kastanjeboleten en Gewone fluweelboleten. Wel waren de hoeden helemaal aangetast met de zwarte kleurstoffen van de halfverteerde bladerbrei.

Klik

Comments

spijkerzwammen

Klik

Smakelijke melkzwam - Lactarius deliciosus

De laatste dag hield Wildplukker evenals gisteren een excursie voor de gasten. Deze keer togen we met een groep van negen mensen de heuvels in. Ik kon al mijn opgedane ervaringen spuien en wist vele paddenstoelen op naam te brengen. De stekelzwammen werden bekeken en we snuffelden aan Geurige ridderzwammen en Kleine molenaars, plukten Smakelijke melkzwammen en voelden aan Ruige ridderzwammen.

Wat verder in het bos vonden we nog een zeldzaamheid, de Slijmige spijkerzwam (Gomphidius glutinosus). Ik vond al enkele exemplaren op het landgoed maar hier stonden ze wederom massaal. In Nederland is het een ernstig bedreigde soort. Het is een bewoner van naaldbossen. Die hebben we genoeg in Nederland maar blijkbaar niet lekker genoeg voor deze spijkerzwam.
Snel maakte Wildplukker wat foto’s.

Klik

Comments

stekelzwammendag

Klik

Vandaag kwam ik maar liefst vier soorten stekelzwammen tegen. Allen zijn in Nederland zeldzaam, vaak ernstig bedreigt ook nog. Bovenstaande Blauwzwarte stekelzwammen (Phellodon niger) stonden massaal in een gemengd sparren-dennenbosje samen met deze prachtige rode stekelzwammen:

Klik

De andere twee waren helaas oude exemplaren van waarschijnlijk de Blauwvoetstekelzwam en de Schubbige stekelzwam.

Comments

turbine

Klik

Vandaag waren de Uitvinder en de Smit een neiuwe turbine aan het installeren. Wildplukker ging dit boven de pet en trok de heuvels in op zoek naar bijzonderheden:

Klik

Goudgele russula - Russula aurata

Klik

Spechtinktzwam - Coprinus picaceus

Comments (1)

Maison de Forestière

Klik

Vandaag met de twee opvangjongeren en de landheer op excursie geweest. We spraken af bij het Maison de Forestière boven op de noordelijke heuvel, want Wildplukker wilde al eerder de bossen in. Het huis was inmiddels afgebrand. De jongens maakten van alles een grap maar toen ze eenmaal de economische waarde van de paddenstoelen vernamen en een aantal schunnige benamingen hoorden - zoals Tepelparasolzwam - was hun belangstelling gewekt. We kwamen nogmaals vele van de zeldzame Reuzenknotszwammen tegen en plukten gezamenlijk nog vijf kilo trompetten.

Klik

Comments

Blauwe korstzwam

Klik

Vandaag kwam ik deze prachtige Blauwe korstzwam tegen. In Nederland een zeldzaamheid, hier algemener. Nu kennen we allemaal wel een blauwe schimmelkorst, maar ik verzeker jullie dat dit iets anders betreft. Deze korstzwam groeit alleen op dood hout en voelt als zacht fluweel aan. Ook weer acht zakken trompetten geraapt en weer drie soorten koraalzwammen gevonden, waaronder deze Witte koraalzwam die door parasieten vaak grijzig wordt.

Klik

Comments

trompetgeschal

Wildplukker werd ’s ochtends wakker door trompetgeschal. De Hoornen van overvloed roepen hem. Waar hij gisteren struinde moet vast meer staan en hij heeft in de boeken gelezen dat ze prima te drogen zijn. Ook voelt hij dat hij wat voor landheer Groninger moet doen, dus gaat hij het vandaag groots aanpakken. Ruime rugzak mee en veel sluitstripzakken. Deze zijn luchtdicht af te sluiten waardoor de inhoud niet geplet wordt. (Wildplukker is getrouwd met sluitstripzakken. Hij gebruikt ze VOOR ALLES, maar daarover een andere keer)
Hij kwam op de kalkrijke kleihellingen met zijn neus in de boter. Tientallen mycelia brachten honderden, ja duizenden trompetjes voort. Wildplukker kon zijn naam volledig ten gelde laten komen. Hier en daar vond hij ook nog trechtercantharellen en nog andere varianten.

Klik

Grauwe cantharel - Cantharellus cinereus

Uiteindelijk ging hij na vier uur plukken - ondertussen nog veel anders moois bekijkend en fotograferend - zwaar bepakt de heuvels af. Thuisgekomen bleek het 8 kilo te zijn. Voor de aanwezige gasten (Dinero, Groninger en twee opvangjongeren) bereidde hij een verse pasta met een saus van de gevonden voorwerpen.

Klik

Comments

Wildplukker in de Haute Marne

Klik

Gisteren is Wildplukker samen met Dinero afgereisd naar de Haute Marne. Precies 666 km over rustige wegen bracht ons in zeven-en-een-half uur op het landgoed Domaine de Moiron. Wildplukker zal hier 14 dagen verblijven en hier 9 dagen paddenstoelenexcursies geven aan de gasten. Bij aankomst blijken er weinig gasten te zijn en te komen. Wildplukker kan dus komende weken veel op eigen gelegenheid gaan wildplukken.

Na uitgebreid shoppen bij de Geant vanmiddag gelijk met Dinero de heuvelrug opgeklommen. Dinero gaat snel zijns weegs want snuffelen en struinen is niet zijn ding. Wildplukker duikt meteen van de paden af het bos in.
In de bossen is weinig tot niets te vinden…
Dan maar even naar de toplocatie van vorig jaar. Daar was het ook matig maar wel veel groepjes Hoorn-van-overvloed.

Klik

Hoorn-van-overvloed - Craterellus cornucopioides

De toefjes zwarte trompetvormige zwammen zien er voor de onachtzame wandelaar uit als verlepte door rotting zwartgeworden paddenstoelen. Niets is minder waar: het zijn overheerlijk paddenstoelen, al voorspelt de Franse naam Trompet de Mort niet veel goeds.
Al zoekende kwam ik hier ook enkele prachtige koraalzwammen tegen…

Klik

Velen moeten nog een naam krijgen maar daarvoor moet Wildplukker achter de microscoop gaan zitten, want koraaltjes zijn lastig. Een familielid uit de groep Knotsen was van verre al te zien. De zeer zeldzame Reuzenknotszwam was dan ook makkelijk te herkennen. Nog nooit eerder gezien maar wel vertrouwd uit de boeken.

Klik

Reuzenknotszwam - Clavariadelphus pistillaris

Op de terugweg nog een flink portie Gele stekelzwammen gevonden. Ook een lekkernij waar de Fransen zelf op zondagen ook graag naar zoeken. Deze exemplaren hebben ze niet gevonden omdat ze zich toch nooit verder dan 300 meter het bos in wagen. Paddenstoelen verzamelen is hier parkeren, snel rapen en wegwezen.

Comments (1)

maïsbrand

 Klik

Wandelend bij de abdij Roosenberg (een kil wangedrocht van architekt dom. Hans van der Laan die het Plastische Getal ontwikkelde) in Waasmunster te België, liepen we langs een maïsakker geínfecteerd met een bijzonder schimmel: de maïsbrand.
Deze ‘brand’ - ook wel builenbrand genoemd - vormt vreemde bloemvormige knollen op maïskolven die daardoor onbruikbaar en zelfs giftig worden. Door het eten van geïnfecteerde maís krijgen mensen darmkrampen en koeien zelfs abortussen! Jonge exemplaren van de branden die nog geen sporen hebben gevormd, kunnen wel gegeten worden. Het zijn dan nog kleine witvlezige knollen en zijn een geliefde delicatesse in Midden-Amerika, waar ze op grote schaal worden verhandeld… vers of in blik.

Klik

Comments (4)

Geelwrattige amaniet en Prachtamaniet

 Klik

Vandaag waren we op speurtocht op Walenburg, een landgoed in de buurt van Cothen (vlakbij Wijk bij Duurstede). Net als vorige week met zijn vieren, wel een andere bezetting. Lange lanen met voornamelijk eiken doorsnijden het landschap. Het weer was broeierig en de droogte heeft de meeste paddenstoelen inmiddels doen verdwijnen. In de verte klinkt een grasmaaier…

Uiteindelijk komen we diep in het veld bij een mooie eikenlaan (welke functie heeft deze ooit gehad… postkoetsen?) vol met interessante soorten. We zien prachtige Bruine kleibosgordijnzwammen, Smakelijke russula’s, Duifrussula’s en wat verder in het laantje twee zeldzame soorten amanieten die ik nog niet eerder gezien heb: de Geelwrattige amaniet en de Prachtamaniet. De laatste is minder prachtig dan je zou verwachten, de Geelwrattige amaniet eigenlijk mooier dan zijn naam doet vermoeden.

Klik

Minder indrukwekkend van schoonheid zijn beide amanieten vergeleken met andere familieleden, maar door hun exclusiviteit worden ze vanzelf mooi.
Van alle paddenstoelen halen we meestal een of meerdere exemplaren uit de grond om goed te bekijken, te snuffelen en te proeven, om de onderkant goed te bekijken en om eventueel wat chemische testjes te doen. Met zulke mooie en zeldzame soorten is er bij mij altijd grote schroom om ze te plukken… vooral bij grote paddenstoelen. Net als bij al het andere leven geldt hier ook hoe groter het exemplaar, hoe groter de schroom. Een olifant sla je immers minder snel dood dan een mug… 

Om de hoek verschijnt de grasmaaier. Het is een maaier die in het kader van natuurbeheer alle bermen doet. Terwijl ik net de Geelwrattige amanieten op de gevoelige chip heb vastgelegd walst de maaier dwars over alle amanieten en russula’s. De gele wratten vliegen ons om de oren…

Comments

nog een fallus

Klik

Een andere leuke fallus naast de Amanita phalloides (Groene knolamaniet) van gisteren is de Grote stinkzwam. Zijn latijnse naam is Phallus impudicus, iets wat zoveel betekent als onzedelijke penis. Er doen allerlei mythes de ronde maar daarover een andere keer. De Grote stinkzwam stinkt. De bruingroen tot zwarte toplaag bestaat uit een sporenmassa die naar rotting stinkt en vliegen aantrekt, die de sporen vervolgens verspreiden. Wie de Stinkzwam vaker geroken heeft, herkent de geur al in het bos zonder hem te zien. Ik durf hem nog niet op geur alleen te noteren in mijn boekje maar ik heb het nog nooit mis gehad. Eigenlijk vind ik hem steeds minder stinken en zit er zelfs een zeer smakelijke aroma door de geur heen. Op Schaep en Burgh vond ik ze ook. Ze staan meestal in de buurt van dood naaldhout waar ze op teren.

Klik

Duivelsei

De Grote stinkzwam begint als ei en wordt Duivelsei genoemd. In dit stadium is zij eetbaar. Wel een lastige klus om de uiterst glibberige slijmlaag te verwijderen. Ik geef toe, het nodigt niet echt uit, maar ze zijn erg lekker. Ik fruit ze in blokjes en doe ze als een soort croutons over de salade. Een ei dat op uitkomen staat is ook leuk om mee te nemen naar huis om te kijken hoe die opkomt. Half in een potje aarde stoppen en wachten maar…

Comments

Schaep en Burgh

Klik

Nog steeds niet helemaal lekker maar de plicht roept. Vandaag heb ik het landgoed Schaep en Burgh geïnventariseerd. Uiteindelijk vallen de vondsten altijd enigszins tegen op de ’s Gravelandse landgoederen. Misschien is de recreatiedruk te hoog?!

Klik

Een tamelijk algemene maar ook weer niet alledaagse Amaniet is de Groene Knolamaniet (Amanita phalloides, oftwel lullige amaniet). Dit is de bekende giftige Amaniet die bij de heren in de Flevopolder steevast Schoonmoedersbrood genoemd wordt. Eén exemplaar is genoeg om een heel gezin uit te roeien… op een pijnlijke wijze. De eerste 24 uur lijkt er geen vuiltje aan de lucht maar dan slaat zij toe, hevige buikklachten en overgeven. Dan verdwijnen de verschijnselen weer en voelt men zich beter. Na nog een dag begint de aftakeling: de lever- en nierfuncties begeven het met de dood tot gevolg. Er is geen remedie tegen.
Het maakt deze paddenstoel tot een wezen waar je respect voor hebt!

Comments

Wildplukker ziek van Russula’s?

Na een enerverende maandagmiddagexcursie in het Vijverbos bij Harmelen en een dinsdag op zijn baan werd, nadat zijn computer vorige week al de klos was, Wildplukker zelf geveld door een virus: 39 graden koorts en buikgriep. Iets te veel Russula’s geproefd wellicht? Gelukkig had hij nog wel puf om achter de microscoop te duiken en wat te determineren.

Klik

Stekelkopamaniet - Amanita solitaria

Wel vond hij samen met drie paddocompanen die maandag nog de 42e vondst van Nederland van de Stekelkopamaniet, de 34e en 35e vondst van de Franjeamaniet en de 62e vondst van de Groensteelsatijnzwam.

Klik

Franjeamaniet - Amanita strobiliformis

Klik

Groensteelsatijnzwam - Entoloma incanum

Allen zijn ook nog eens schitterende paddenstoelen om te zien.
Wel gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat dit volgens de Verspreidingsatlas van 2000 is en er ongetwijfeld nog meer vondsten zijn gedaan.

Determinatiesleutel Amanieten >>

Voor wie mooie amanieten wil zien, moet in de provincie Utrecht zijn waar veel soorten zijn gevonden die je elders niet of nauwelijks vindt. Heb je zin om er ook eens op uit te gaan dan kun je deze determinatiesleutel meenemen. Amanieten zijn snel herkenbaar, de bekende Vliegenzwam is er één van en heeft ook de oervorm: een steel met een beurs onderaan, een hangende ring en een hoed met stippen. Er zijn ook nog andere vormen maar dat is voor iets gevorderden. Succes ermee!

Comments (2)

Boekesteyn en Biefstukzwam

Klik 

Vandaag een paddenstoeleninventarisatie gedaan op landgoed Boekesteyn. Het is één van de zogenaamde Amsterdamse Buitenplaatsen, voormalige landgoederen van Amsterdamse kooplui uit de Gouden Eeuw. 
Tegenwoordig is Boekesteyn eigendom van ‘handelaar in groenwaren’ Natuurmonumenten, die in het landhuis het hoofdkantoor heeft ondergebracht.

Er staan veel oude beuken en eiken, soms met een omvang van drie meter. De laatste tien jaar gaat de één na de ander dood. Het moet de vergrijzing zijn!
Daardoor zijn er wel veel paddenstoelen te vinden die van groot dood hout houden. De Biefstukzwam is er één van. Ik vond deze op maar liefst 8 bomen verspreid over het hele terrein. Deze zwam ziet eruit als een biefstuk - zelfs als je hem doorsnijdt -, hij voelt als een biefstuk en eigenlijk smaakt hij ook als een biefstuk.  

Klik

Deze mooie exemplaren echter heb ik gewoon laten staan. Nergens staan er zoveel als hier en ze horen bij het gezicht van het landgoed: Boekesteyn en Biefstukzwam. Misschien zijn het de geesten van alle duizenden kilo’s biefstuk die de vadsige welgestelde handelaren van weleer hier kwamen verorberen…

Comments

Zilverstrand

Klik

Almeerderstrand en Zilverstrand waren vandaag doelwit voor de wekelijkse mycologische strooptochten van de WMOIJ. Helaas kon Wildplukker alleen de middag en toog - na even snuffelen op het Almeerderstrand en na de gezamenlijke lunch - met de groep naar het Zilverstrand.

Het Zilverstrand is een strandje gelegen aan het Gooimeer bij Almere. Het Almeerderstrand ligt direct links na de Hollandse brug en is bekender. Daar wordt altijd druk gerecreëerd.
Aan de andere kant van de A6 - rechts van de Hollandse brug dus - ligt het Zilverstrand en daar is het rustiger. Er wordt wat gecruised en in de zomer liggen er wat naaktrecreanten.

Klik

Nu niets van dit alles. Wel paddenstoelen. O.a. deze Loodgrijze bovist. Dit kleine stuifzwammetje ziet er vers uit als een klein ping-pong balletje. Er zijn wel meer stuifzwammen met dit voorkomen, deze heeft echter een kenmerkend ‘schilletje’ dat je er af kan pellen. De ping-pong-bal ontpopt zich als een ei. Verder is hij herkenbaar omdat bij het ouder worden de laag onder de schil een loodgrijze glans krijgt.

Klik

Een andere leuke vondst is de Schotelrussula. Russula’s lijken op de paddenstoelen die je in kerststukjes aantreft. Sommigen voelen zelfs zo aan: licht van gewicht met een doffe kleurige hoed. Ze zijn er in alle kleuren en ze verschieten ook nog eens heel erg van kleur. Omdat er veel soorten zijn maakt dit het een moeilijk geslacht om op naam te brengen. Deze Russula velenovskyi - zoals hij officieel heet - is herkenbaar omdat de wijnrode kleur van de hoed enigszins op de plaatjes aan de onderkant doorloopt.

Comments

« Vorige berichten ·