`

Archief voor Planten

zon en maan

Als ik ’s ochtends naar de schuur loop en kijk naar de zonnebloem die de vroeg stralen vangt, zie ik de maan nog staan. Nog niet zo lang geleden ging ik slapen en vergezelde ze me ook al, toen nog de hemelkoepel overheersend.

Reacties

winterbessen

Klik voor meer

Langs het Vossenpad staan de bessen dit jaar in velerlei vormen en in grote aantallen. Wat een overvloed! Kunnen ze ooit opraken?

Klik voor meer

Reacties

Klimopweelde

Klik voor meer

Reacties (2)

Tuinontwerp in wording 3

Afgelopen week een voorlopig nieuw plan gemaakt voor de Tuinkamer (zie ook 15 feb.). Het lijkt erop dat de betalende partijen toestemmen… maar die willen eerst weer een plan zien, terwijl Wildplukker eerst geld wil zien voordat hij alweer een nieuw plan gaat maken. Een clausule voor een ontwerpvergoeding brengt uitkomst. Aan de slag dus…

Ik heb het oorspronkelijke plan teruggebracht tot een takkenrilomheining, een boomgaard, een plukwand en kruiden- en bloemenbedden met gevlochten borders.
Afgelopen maandag heb ik ter plekke de bomen van de boomgaard uitgezet - ik kon er twaalf kwijt - zodat ik daarna kan gaan bepalen waar de plantbedden komen. Hier worden kruiden en diverse groenten ingezaaid die gebruikt gaan worden voor de eigen keuken en diverse educatieve projecten.

Klik voor meer

De takkenrilomheiningen maken het geheel intiemer… tot een soort hof. Dit houdt hopelijk de honden iets meer weg en maant het de bezoekers iets meer tot vredig gedrag. De plukwand zal bestaan uit een golvende gevlochten wand waar bramen, frambozen en japanse wijnbessen tegenaan klimmen.

Klik voor meer

In afwachting van het fiat voor het ontwerp van de tuinkamer ben ik alvast aan het uitzoeken welke bomen er in de boomgaard kunnen komen. Mijn keuze viel op oude rassen wegens hun cultuurwaarde. De twaalf plekken heb ik verdeeld in 6 appels, 3 peren, 2 pruimen en een kers en gisteren ben ik ze gaan uitzoeken bij Gert en Betty Snel in Naarden, een leuke kwekerij die gespecialiseerd is in oude fruitrassen.

Klik voor meer

Het zijn de volgende soorten geworden:

APPELS:
Alkmene
Notarisappel
Groninger Kroon
Schone van Boskoop
Present van Engeland
Zoete Ermgaard

PEREN
Gieser Wildeman
Williams
Beurre Hardy

PRUIMEN:
Reine Claude Verte
Opal

De kers is een moderne geworden vanwege het formaat van de boom en vanwege de vele grote kersen die hij geeft.
De peer Williams heb ik eigenlijk alleen maar uitgekozen omdat ik hem ken uit Noord-Frankrijk waar er een heerlijke Eau de Vie van gestookt wordt met dezelfde naam: Poire Williams. Bijna alle perenrassen komen uit Frankrijk. Of dit is omdat de fransen zo van peren of van Eau de Vie houden is voor mij de vraag. De Williams is afkomstig uit Engeland en in 1770 in de handel gebracht.
De Reine Claude Verte hadden we vroeger zelf in de tuin. Hij is overheerlijk maar nergens verkrijgbaar.

Verder hebben allen een historische achtergrond die het de moeite waard maken er eens een apart stukje aan te wijden.

Reacties (4)

lentekriebels

Voor wie het nog niet wist, de lente is al begonnen… getuige het weer én deze crocussen (croci?) in de stad.

Klik voor meer

Reacties

klimophaat

Er heerst in de wereld van groen- en bosbeheer een vreemd soort klimophaat. Anno 2008 bestaat nog steeds de idee dat een klimop een bomenmoordenaar is, hoewel ik daar in de praktijk nooit een overtuigend bewijs van heb gezien. Slechts een enkele oude aangestaste boom wil bij een flinke storm wel eens bezwijken door het gewicht van de klimopkruin.
Toch word ze wereldwijd bestreden als ratten in de tijd van de pest. 

Klik voor meer

Het is geen parasiet en betrekt zijn eigen voedingstoffen uit de bodem en dus niet uit de boom. Ook de zogenaamde verstikking door de klemmende werking van de om de boom heen kronkelende strengen is kolder, want wie wel eens een klimop lostrekt ziet geen enkel beknellingsteken in het schors. Kortom: de schadelijkheid van Klimop is een mythe! Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat bomen het beter doen met klimop: door de vele vogelnestjes krijg de boom extra bemesting. In de stad is er al zo weinig nestgelegenheid… dus zeker daar is het een gevoelloze wandaad.

Groenbeheerders, houd dus eens op met die moord!

Reactie (1)

Paardenbloemen in de Reeënwei

Enkele avonden per week brengen we een bezoekje aan een valleitje waar het beschut is en dat vol wilde bloemen staat. Het ligt al enkele jaren braak – op een klein akkertje na – en het is daarom een favoriet plekje voor reeën. Vaak dirigeren we hier in de avonduren gasten heen of nemen we ze zelf mee omdat hier de kans op een reescore zeer hoog is. Onder bekenden is het daarom het Reeënweitje gaan heten.

Klik voor meer

Vorige week stond het opeens vol met geelbloeiende Paardenbloemen die deze week van een gele zee langzaam in een grijze zee veranderde.
De overdaad deed onze ziel deed oplichten terwijl we – Pimpernel, La Tête en ik – op deze mooie avond schoorvoets door de kwetsbare pluizenzee wandelden.

Klik voor meer

Reacties

vieren en wieren

Vandaag mocht Wildplukker omdat hij jarig is het programma bepalen; we gingen dus eerst op zoek naar zeewieren om daarna te kijken hoe het er met de Zeekraal voorstaat.

Op goed geluk gingen we naar de Waddenzeekust naar een plekje waar we twee jaar geleden nog krabben hebben gevangen met meneer en mevrouw Gerritsen: de Vlakte van Kerken. Hier lag de branding toen bezaaid met verschillende wieren en vorig jaar ook.

Stom genoeg hadden we geen rekening gehouden met het tij. Deze was bij aankomst op zijn hoogst en we troffen een kale basaltdijk aan en geen sprietje wier.

Klik

Op naar De Hors. De Zeekraalakker was ook nog kaal. Niet vanwege het tij maar vanwege een totaal gebrek aan Zeekraal. Het is een raadsel waar het gebleven is. Vorig jaar stonden op 2 juli overal jonge plantjes… we moeten dus geduld hebben… voor het zeewier hoeven we slechts tot de avond te wachten.

Klik

’s Avonds om acht uur was het tij laag genoeg en konden we zeewier rapen. Op twee plekjes vonden we zo’n zeven soorten zeewier: Iers mos, Japans bessenwier, Purperwier, Zeesla, Blaasjeswier, Borstelwier, verschillende soorten Darmwier…

Klik

In de hele wereld zijn er geen giftige zeewieren bekend dus de bruikbaarheid als ingrediënt test ik zelf maar uit. Sommigen worden commercieel op de markt gebracht, maar velen ook niet, maar dat wil niet persé zeggen dat ze geen culinaire waarde hebben. Proberen maar dus, ik hou jullie op de hoogte.

Klik

Eén nieuw wier heb ik al uitgeprobeerd en dat is het Japans bessenwier. Deze is in 1973 ons land binnengekomen en heeft net als zijn landgenoot de Japanse oester de Nederlandse wateren veroverd.
Het is rauw nogal smakeloos maar wordt bij het opbakken in olijfolie én smakelijk én fris groen.

Klik

Ook deze keer waren er overal hoopjes van Zeepieren te zien. Op de wandeling terug vonden we zelfs nog wat Zeekraal en Lamsoor. In De Cocksdorp trakteerden we onszelf op een flinke en overheerlijke ijscoupe bij Topido. Het was tien uur maar de avond was nog heerlijk zacht.

Thuisgekomen tracteerde Mandarijn nog op een zelfgemaakt Morellenlikeurtje van eigen pluk van vorig jaar. Het was een heerlijke verjaardag.

Reacties (9)

wilde rucola of raketsla

Klik

Vanmiddag heb ik even een nieuw stukje IJburg verkend. Een bouwterrein dat opgespoten is en nu ligt in te klinken, vormt een ideaal biotoop voor pionierplanten.
Tot mijn verbazing staat hier wederom overal wilde raketsla. Waar het vandaag komt blijft een raadsel en enkele plantenkenners verzekeren mij dat het toch echt uitgezaaide kultuurplanten zijn. Afkomstig van Italianen wist éen iemand mij te vertelen. Nou verwacht ik veel gekke dingen op deze afgelegen plek op IJburg maar Italianen heb ik hier nog nooit gezien.

Ik heb in de Flora een raketsoort gevonden die er op lijkt. Deze heeft echter als kenmerk dat hij een onwelriekende geur verspreidt. Zou het kunnen zijn dat onze voorvaderen Raketsla een onwelriekend kruid vonden?

Reacties

orchideeën op Texel: polder Ceres

Klik

Sinds Frankrijk geboeid geraakt door orchideeën, grijp ik mijn kans dit weekend op Texel. Hier komen in schrale hooilandjes en natte duinvalleitjes vele bijzondere soorten voor.

Van de wasplaten weet ik al waar ik orchideëen kan verwachten: Polder Ceres en de Horsmeertjes. De Staatsbosbeheerbuurman van Mandarijn kan dit bevestigen en heeft nog wat andere tips. Misschien kom ik daar morgen nog aan toe.

Polder Ceres – sinds 1976 staatsnatuurmonument – is direkt een overweldigende ervaring. Duizenden orchideehoofdjes steken boven de vegetatie uit en we zien minstens drie soorten. De overhand heeft de Vleeskleurige orchis (Dactylorhiza incarnata), in paarse en roze vorm en soms zelfs bijna wit:

Klik

Verder veel Rietorchissen (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa) en enkele exemplaren van deze mooie bijna lila Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata [= bevlekte]):

Klik

De tekening van de honingmerken op de lip zijn prachtig en hebben de patronen van de schraallandvorm (paarse vlekken in close-up hierboven), de aar zelf is soms indrukwekkend van lengte:

Aangezien bastaarden heel gewoon zijn in het geslacht Dactylorhiza zien we deze ook overal en al snel lijkt het of er eigenlijk geen zuivere soort meer staat. Allen zijn net even anders dan in de boeken. Ook uitgebloeide Brede orchis (Dactylorhiza majalis subsp. majalis) staat hier tussen de rest en deze maakt ook weer bastaarden met de andere.

Het is een onontwarbare orgie van mengvormen en ik geef determinatie maar op totdat ik echt verstand van planten heb.

Reacties

Diemerzeedijk

Reacties

vallei der orchideeën

Klik

Vorige herfst was Wildplukker een botanische hotspot opgevallen in een afgelegen valleitje. Hier stonden diverse bijzondere paddenstoelen op een tapijt van mossen.
Op deze vrije dag na al het vlechtgeploeter reisde Wildplukker af om te zien wat er in deze tijd te beleven viel.

Klik

Behalve prachtige overwoekerde bomen waren er honderden Grote keverorchissen en Vogelnestjes,

 Klik

een aantal Purperorchissen, en op de noordhelling met sparren en dennen honderden exemplaren van het Bleek bosvogeltje (Cephelantera damasonium), ook een orchidee:

Klik

Reacties

orchideeën

Vanwege het mooie licht vandaag diverse orchideeën gefotografeerd.

Klik

Mannetjesorchis (Orchis mascula)

Klik 

Vogelnestje (Neottia nidus-avis)

Klik

Grote keverorchis (Listera ovata)

De bloemen hebben allemaal wel wat weg van kleine figuurtjes:

Klik  

Reacties

wilgenjacht 3

Klik

Opnieuw gezocht naar wilgen. Deze keer de omgeving van de geplunderde wilg systematisch afgestruind, tevergeefs. Bovenop de heuvels belandde ik tussen akkers met bloemrijke bermen: prachtige Wilde weit (hierboven), de felblauwe Akelei, doorgaans meer in de schaduw van het bos te vinden,

Klik

Wilde of Gele reseda’s, bij ons veel langs spoordijken te vinden,

Klik

en een Bremraap van onbekende soort.

Klik

Reacties (2)

Paardenbloemenspul 1

Reacties

« Vorige berichten ·