`

Archief voor Ambacht

Ecovillage en Leach Pottery

Wildplukker voltooide onlangs twee schilderijen. De eerste, Ecovillage 1, spreekt voor zich…

… de tweede is geïnspireerd op het werk van pottenbakker/kunstenaar Bernard Leach en de vele ’studio potteries’ die in zijn navolging de wereld van de ambachtelijke pottenbakkers opnieuw veroverden.

Comments

Wildplukker winkel

Wildplukker is een online winkel begonnen! Het idee is er al lang maar nu is het er van gekomen.

GA NAAR DE WEBWINKEL >>

Comments

Stapel op stapelen 5 - Takkenpoort

Deze keer had ik weinig zin in mijn verblijf in Amsterdam want ik was juist zo ‘lekker bezig’ op ons landgoed Sévricourt. Vooral de takkenpoort die ik voor mijn vertrek begonnen was, bleef in mijn hoofd spoken. Na mijn aankomst ben ik dan ook gelijk daarmee verder gegaan. Het geheel moet volume krijgen en is zo’n 4 meter hoog. Dat betekent veel hout aanslepen… met de kruiwagen van de overkant van de beek. We hebben een sprokkelcontract afgesloten met de eigenaar van het gekapte perceel aldaar dus we hoeven niet meer stiekem ’s ochtends vroeg, tijdens de franse lunchtijd of ’s avonds te sprokkelen. Pierre haalt zijn four-wheel-drive auto erbij en met aanhanger gaan we door de beek en kunnen nu meteen flink brandhout verzamelen.
Nu heb ik flink wat grote takken die ik normaal met touw en hand moet slepen.

Na een paar dagen is de takkenboogpoort af. Al zal ik de komende tijd nog wel hier en daar wat opvullen of een mooi stuk gevonden hout als extra ornament toevoegen.

Comments (5)

Tafeltje op zijn Algerijns 1

Voor mijn caravan onbreekt een eet-borreltafel. Ik heb nu een gasbetonblok met twee tegels er op maar dat is een aanfluiting… alhoewel het zeker niet echt afsteekt in mijn zigeunerkamp met bij elkaar gescharrelde troep. “Het begint hier steeds meer op een uitdragerij te lijken”, aldus Pierre du Moulin. Toch eens uitzoeken wat nou een uidragerij is en waarom het daar zo’n rotzooi is! Wel is de omheining van mijn erf(je) aardig aan het worden, vind ik zelf, maar het wordt hoog tijd voor meer estethisch meubelstuk.

Ik gebruik wat oude planken die voorheen de muur van het toilethuisje vormden. Mooi oude verweerde planken die ik ook nog wat kan opsieren met houtsnijwerk. Mijn ervaring leert dat het dan lijkt of het al honderd jaar oud is. Helemaal als ik het geheel wat uitpoets met gebrande sienna, grijze en zwarte verf. De kleine figuurtjes vul ik in met aubergine-achtig paars. Het geheel krijgt een wat bedoeïne-achtige sfeer en ik ben er zeer tevreden over. Binnenkort eens blanke zijdeglans lak halen.

Comments

Wijngaardslak 10 - grote schoonmaak

Voor dat ik weer terug naar Nederland ga a.s. zondag ruim ik nog even alles op, rond en in het huisje. Dan kan ik ook nog wat foto’s maken. Ook maak ik de luikjes nog even af met een mooiere geschuurde sluitpin van Klimoptak. Ik zet ze ook samen met de steunpalen in de lijnolie zodat het hout wat dieper glanst.

Klik voor meer

Het plafond wordt bedekt met jute. Dit stuur ik na vanuit Nederland en dat is een mooi klusje voor opvangjongere J. binnenkort. Deze heeft ook al geholpen met de eerste houtvooraad van de hut. Hij is klaar voor verhuur

Klik voor meer

Comments (5)

Slingerbank voor Nieuw Rotsoord 2

De afgelopen twee weken heeft Wildplukker zich behoorlijk fysiek afgebeuld en hij voelt zich alsof hij twee maanden in de mijnen heeft gewerkt… alleen was de onderaardse hitte vervangen door gure wind en vieze regen.
Maar niet gemopperd: er was er ook af en toe zon en ik ben lekker bruin geworden!

Ik heb afwisselend een dag in Utrecht en een dag in Amsterdam Noord gewerkt. Het in de file staan is iets dat ik niet graag iedere dag doe, maar vooral wilde ik op beide plekkem alles wat de grond in moet, de grond in hebben. Dit opdat de staken niet te veel uitdrogen en ze hopelijk allemaal gaan groeien. Daarna ben ik pas gaan vlechten.

Inmiddels is de slingerbank in Nieuw Rotsoord zo goed als af. Alleen nog wat zittingen en wat planten maar dat komt pas later.

Klik voor meer

Het materiaal van de knotploeg was uitermate goed om stevige staanders uit te halen maar niet erg geschikt om mee te vlechten. Wilgenman had me al gewaarschuwd maar ik wilde er toch proefondervindelijk zelf achter komen. De vlechtlatten heb ik dus toch maar bij een griendteler besteld: 20 bossen à 40 wilgentenen. Hiervan heb ik 17 bossen gebruikt, er zijn aldus 680 staken in de bank gegaan.
Voor de toppen van de torentjes had ik twee bosjes fijne vlechtstaken, prachtig gelig met een rode top. Deze topjes heb ik daar waar ze uitsteken maar lekker laten zitten: het geeft wel een leuk borstelig effect…

Klik voor meer

Het is een leuke plek, ook grappig om zo midden in Utrecht in het groen te werken, en de mensen zijn er gezellig. Bedankt allemaal!

Klik voor meer

Comments