`

Archief voor Recepten

bonte lentesalade

In het voorjaar houdt Wildplukker van een goed gevulde salade met veel ingrediënten.
Doet u mee?

Klik voor meer

In volgorde van opkomst op het bord:

IJsbergsla
Rucola
Rode ui (dunne ringetjes)
Kerstomaten
Peper en zout
Kleine olijfjes
Peterseliewortel (dunne schijfjes)
Mierikswortel (geschaafd)
Gele paprika
Schapenfeta
Aubergine (aangefruit met sesamzaad)
Duinvoet (aangefruit)
Spekjes
Pompoenzaadjes
Amandelen (geplet)
Blauwe tijgergarnalen
Tuinkers
Eieren (in partjes, met mayonaisetopping)

Klik voor meer

Comments (3)

Willem-van-Oranjesoep

Makreel-sinaasappel-soep (Willem-van-Oranjesoep)

Klik voor meer

Deze halve-maaltijd-soep is heerlijk in alle seizoenen. Makreel in de soep en de combinatie van makreel en sinaasappel lijkt wat vreemd misschien, maar de sinaasappel samen met de munt, basilicum en gember geeft een friszoet tegenwicht tegen de wat vette en zware makreel.

Deze soep is min of meer uit nood en zuinigheid geboren omdat ik gek ben op gerookte makreel maar eigenlijk alleen de eerste en tweede dag. Daarna is ze nog wel drie dagen goed en prima om aan te fruiten in de pan. Het is een Hollands-Spaanse combinatie die Willem van Oranje vast ook lekker had gevonden, dus doop ik de soep bij deze Willem-van-Oranjesoep.

Willem was bovendien de mignon van Rooms-Spaanse Keizer Karel V dus hij kon onbeperkt over sinaasappelen beschikken. Een mignon was een officiële titulair aangestelde gunsteling-boezemvriend-gezel - altijd ongelijk in rang -, waarvan de betekenis echter niet homosexueel geduid mag worden maar eerder gezien wordt als een hoofse liefde. Zoiets als de liefde tussen Arthur en Lancelot. Bij officiële gelegenheden droeg de mignon de kleuren van zijn heer en deze kon letterljk en figuurlijk op hem steunen, zoals hier bij het aftreden van Karel in Keulen te zien is.

Klik voor meer
Keizer Karel V steunend op Willem van Oranje

Dit alles wekte ongetwijfeld de jaloezie op bij zoon Filips II die vlak erna Nederland binnenviel. Daarna moesten we het alleen nog met makrelen doen (en haring).

Benodigdheden voor 2 personen:

halve gerookte makreel
4 sinaasappels

1,5 liter bouillon naar keuze
1 prei
1 rode ui
2 theelepels milde curry-pasta (bijv. Patak’s Original)
rood pepertje
halve theelepel harissa
10-20 gepelde rauwe garnalen naar keuze
1 eetlepel sushi-gember (Yutaka of Blue Dragon)
6 à 8 verse (rode) basilicumbladeren
6 à 8 verse muntbladeren

Bereiding:

Fruit de gerookte makreel in een pan met wat olijfolie flink aan terwijl u de filet al roerbakkend in vezeltjes splitst. Vuur uitdoen en laten staan.

Snij ongeveer 5cm dikke óf een halve dunne prei in zeer dunne ringetjes en maak de ringetjes wat los van elkaar. Doe hetzelfde met de rode ui, maar dan in halve ringetjes. Snij een stukje rode peper in hele kleine reepjes.

Zet de bouillon laag op en voeg de prei- en uienringen toe samen met de curry-pasta, harissa en peperreepjes.
Als het eenmaal kookt, het vuur laag zetten en zo’n 5 à 8 minuten alles laten garen. Niet te lang!
Voeg dan ook de garnalen toe en laat het geheel doorkoken tot de ook deze gaar zijn… maximaal 5 minuten.

Snij ondertussen de sinaasappels schoon van de schil, vervolgens vierendelen en zonodig de taaie kernrand wegsnijden. Daarna in dunne plakjes snijden. Dit vereist een zeer goed mes en het is handig om het op een bord o.i.d. te doen zodat het sap niet verloren gaat maar ook in de soep meekan.

Snij ook alvast de munt- en basilicumbladeren in heel dunne reepjes, evenals de sushi-gember. (U kunt natuurlijk ook alles van tevoren snijden…)

Niets te klikken

Wanneer de garnalen gaar zijn kan het vuur uit. Voeg nu de makreel, sinaasappelplakjes en gember toe en roer even goed.

Serveren in brede kommen en garneren met de munt- en basilicumreepjes, eventueel nog met wat extra sinaasappelschilrasp.

Comments

maaltijdsoep 3: pompoen-scheermessoep

Pompoen-scheermessoep met garnalen en visfilet

Deze maaltijdsoep is heerlijk op een warme voorjaarsdag. Ze is lekker licht maar toch voedzaam dankzij de pompoen: de Groene Hokaido is in deze tijd bovendien nog net verkrijgbaar. Scheermessen, de langwerpige mosselachtige zeedieren, zijn steeds vaker te verkrijgen en hebben een enigszins inktvisachtige textuur en smaak. Langs de kust kunnen we ze ook zelf vinden. Eigenlijk heten ze Zwaardscheden. Er zijn vele soorten: de belangrijkste die we bij ons vinden zijn het Klein tafelmesheft, het Tafelmesheft, de Messchede, de Grote zwaardschede en meer recent de Amerikaanse zwaardschede. Ze bevinden zich tot zo’n 50 cm in de bodem en met een soort lange spiertong zeven ze voedsel uit het zeewater. Deze spier is wat we vooral eten. De rest van het dier is verwaarloosbaar klein.

Klik voor meer

Benodigdheden voor 4 personen:

Voor de bouillon:

2 liter water
bouqet garni
6 citroenbladblaadjes
5 plakjes gedroogd eekhoorntjesbrood
20 flinke scheermessen
1 theelepel grof zeezout

Voor de rest van de soep:

olijfolie
30 gepelde Black tiger-garnalen
2 flinke visfilets naar keuze
2 ons pompoen
1 witte ui
1 rood pepertje
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen komijn
1 hele dikke prei
bosje verse koriander

Bereiding:

Maak een groentebouillon van het water met het bouqet garni, zout, het citroenblad en het eekhoorntjesbrood. Laat het geheel zo’n 20 minuten zacht borrelen.

Snij alvast de pompoen - zonder de schil - in kleine blokjes, de knoflook en het rode pepertje in dunne plakjes, de witte ui in dunne halve ringetjes en de prei in ultradunne ringetjes.

Zet het vuur van de bouillon nu hoog en laat de scheermessen in het water zakken en gedurende 2 minuten meekoken. Ze komen nu los van de kleppen, en kleppen en vlees kunnen apart uit de pan gehaald worden. Zet hierna de bouillon weer laag.

Snij de scheermessen in stukken van zo’n 3 cm. Zet een braadpan op met olijfolie en doe hier de garnalen in samen met de knoflook en het gesneden pepertje. Voeg ook de kurkuma en de gemalen komijn toe en nog wat zout en peper.

Bruin de garnalen al roerend goed aan en voeg dan de stukjes scheermes en de witte ui toe. Fruit dit geheel ook kort aan en voeg dan alles bij de bouillon. Dit is nu de basissoep. Bij twee personen de helft apart houden voor morgen!

Deel de visfilets in kleine stukken en bestrooi ze met peper, zout en paprikapoeder. Bak deze in een ruime braadpan met olijfolie even leker bruin.
Voeg dit ook bij de soep.

Voeg nu de gesneden koriander en de blokjes pompoen toe. Als de pompoenblokjes bijtgaar zijn is ook de vis gaar: de soep is klaar!

Serveren in brede kommen en garneren met de ultradun gesneden preiringetjes.

Comments (3)

ijsthee

Drie-jaren-gember-ijsthee

 Benodigdheden:

4 liter water
stengel citroengras
2 eetlepels drie-jaren-thee
1 eetlepel gesneden gember
klein stukje kaneelstok

Bereiding:

Breng alles aan de kook en laat het mengsel minimaal 4 uur trekken. Na afkoelen de vloeistof zeven en in flessen in de koelkast bewaren. Niet te koel drinken.

Comments

maaltijdsoep 2

Wortel-courgette-venkelsoep met pangafilet

Benodigdheden voor 4 personen:

2 ons rijst
4 eetlepels olijfolie
halve courgette (lichtgroene, toko)
grote teen knoflook
1 rode ui
2 flinke pangafilets
kwart pakje roomboter
2,5 liter bouillon
2 ons wortelen
twee laurierblaadjes
halve venkel
12 gepelde grote garnalen
handje pistachenootjes

Bereiding:

Maak een heldere groentebouillon. (Zie het recept op 5 maart, maar dan zonder de Hoorn-van-overvloed en andere paddenstoelen.)

Kook de rijst van tevoren.

Snij de courgette in blokjes, de rode ui in ringetjes en fruit ze samen met de gesnipperde knoflookteen even aan in de olijfolie.
Deel de pangafilets in tweëen zodat er vier stukken zijn en bestrooi ze met peper en zout. Zet een ruime braadpan klaar met de roomboter erin.

Breng de bouillon met de in plakjes gesneden wortelen aan de kook. Voeg de twee laurierblaadjes, de courgette en uieringetjes toe. Snij de venkel in reepjes en voeg deze na 20 minuten samen met de garnalen toe aan de borrelende soep.

Bak de 4 stukken pangafilet nu in de pan met roomboter in 15 minuten aan beide kanten gaar.

Ondertussen is de soep klaar en kan in grote kommen worden gedaan. Doe eerst twee (of meer naar keuze) eetlepels rijst op de bodem, schenk de soep hierop en leg op het laatst de pangastukken erop. Strooi hier nog enkele pistachenootjes over, eventueel wat reepjes daslook uit de natuur en serveren maar…

Comments

maaltijdsoep 1

Aardappelpompoensoep met chorizo en Calvados

Benodigdheden voor 4 personen:

2 ons Adzukibonen
4 ons pompoen Red Kuri
grote teen knoflook
4 eetlepels olijfolie
2,5 liter bouillon (zie 5 maart >>)
aubergine
2 stengels bleekselderij
5 flinke roseval aardappelen
1 theelepel kerrypoeder of -pasta
2 ons chorizoworst
½ deciliter Calvados
bosveldkers of tuinkers
crème fraiche

Bereiding:

Laat de Adzukibonen miniaal acht uur van tevoren weken in de bouillon.
Bak de pompoen in kleine blokjes samen met de klein gesneden knoflook in een koekenpan bruin in de olijfolie. Blussen met water en helemaal gaar laten worden. Laten afkoelen en pureren.
Breng de bouillon met de bonen aan de kook en doe hier de in blokjes gesneden aubergine en in plakjes gesneden bleekselderij in, samen met de kerry. Het geheel vijftien minuten laten koken. Voeg de aardappels in plakjes toe en nog vijftien minuten laten koken.
Voeg de in plakjes gesneden chorizo en de pompoenpuree toe. De soep nog vijf minuten laten nakoken. Op het laatst de Calvados toevoegen.
Serveren met een lepel crème fraiche en gesnipperde bosveld- of tuinkers.

Tip:
De aardappels kunnen ook apart gekookt worden, en dan pas op het laatst in de soep gedaan worden. Kook dan wat extra voor de volgende maaltijdsoep.

Comments

bouillon

Bouillon

Bereidingstijd: 60 minuten

Al enkele weken is Wildplukker in de ban van de maaltijdsoepen. Iedere dag (bijna) weer een andere variatie: met diverse bonen, groentes, worsten, aardappel, waterkers, bieten of wat al niet. Uteindelijk waren er alleen toppers. Floppers werden net zolang bewerkt tot ze weer karakter kregen.
De komende weken zullen er diverse recepten volgen van de geslaagde varianten. Nu eerst de basis: bouillon.

Hoewel je bouillon zo kunt kopen of met een blokje kunt bereiden gaat er niets boven zelf gemaakte bouillon. Hieronder een eigen variant die puur ook heerlijk is om te drinken en zo is gemaakt.

Benodigdheden voor 4 personen:

2,5 liter water
handvol gedroogde Hoorn-van-overvloed (Trompet de mort)
2 plakken gedroogd Eekhoorntjesbrood of Kastanjeboleet
5 flinke bladeren verse citroenblad (diepvries van de Toko)
kruidenbuiltje
of
halve eetlepel slakkenkruiden (persillade pour escargot)
of
(desnoods) 1 blokje kruidenbouillon
grof zeezout naar smaak

Bereiding:

Doe alles behalve het zout in een pan. Verkruimel de Hoorn-van-overvloeden goed fijn. Het geheel 60 minuten op een zacht vuurtje laten trekken. Op smaak brengen met grof zeezout. De citroenbladeren en de plakken Eekhoorntjesbrood of Kastanjeboleet verwijderen en de bouillon is klaar.

Comments (4)

kat in de zak was Jan in de zak

De Zaanse Broeder van vorige zondag - die ik een dag later zwartmaakte - blijkt bij naspeuring meer weg te hebben van Jan in de zak. Dit is de Broeder van de Noorderlingen. Het recept van vorige maandag is zijn zuidelijke zuster-Broeder.
Jan in de zak lijkt mij inderdaad een gerecht waar de honden geen broeder van lusten, maar wie het wil proberen:

Jan in de zak

Hollands nagerecht, gebak
Bereidingstijd 4 uur

Benodigdheden voor 6 personen:

250 g rozijnen (en/of krenten)
250 g boekweitmeel (pak à 500 g)
250 g zelfrijzend bakmeel
zout
1/2 liter melk
1 pot keukenstroop (500 g)
125 g boter of margarine

satéstokjes
klein schoon kussensloop
dik elastiek

Voorbereiding:

Rozijnen wassen en goed laten uitlekken. In grote pan ruim water aan de kook brengen. Op bodem van pan omgekeerd bord leggen. In kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar roeren. Al roerend zoveel melk toevoegen dat glad en vrij dik beslag ontstaat, dat nog net van lepel loopt. Rozijnen door beslag scheppen.

Bereiding:

Beslag in één punt van kussensloop scheppen. Sloop veel hoger dan vulling met elastiek of touw dichtbinden, denk eraan dat volume ongeveer verdubbelt. Zak in kokend water leggen en gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar laten worden. Zak regelmatig keren. Als satéprikker er droog uit komt is de Jan gaar. Intussen in pannetje stroop met boter en ca. 1/2 dl water al roerend verwarmen tot mooie saus ontstaat. Zak uit water nemen en even laten uitlekken. Vulling uit zak nemen en op bord leggen, overtollige water wegschenken en Jan in de zak in plakken snijden. Plakken over zes borden verdelen en stroopsaus erover schenken.

Comments (4)

Broeder volgens grootmoeder’s recept

Broeder volgens grootmoeder’s recept

Klik

Bereidingstijd: 15-20 minuten
Rijstijd: 30 minuten
Baktijd: 1 uur-1 uur en 10 minuten
Belangrijkste keukengerei: elektrische eierklopper met kneedhaken, kleine gietijzeren braadpan met deksel, zeef


Benodigdheden voor 4 personen:

250 g bloem
of 125 g patentbloem en 125 g boekweitmeel
1 ei
3/4 theelepel zout
10g gist
2 eetlepels suiker
2 dl lauwwarme melk
4 eetlepels reuzel of slaolie
75 g doorregen gerookt spek
75 g rozijnen zonder pit, 50 g krenten
35 g gesnipperde sukade
2 geschilde in blokjes gesneden
zacht zure appels
flinke mespunt kaneel poeder, keukenstroop

Bereiding:

Doe de bloem in een kom; maak midden in de bloem een kuiltje en doe daar het ei in. Strooi zout langs de rand van de kom op de bloem. Roer de gist in een kleine kom met de suiker vloeibaar en giet de gist op het ei in de bloem.

Roer van het midden uit ei, vloeibare gist en 1,5 dl melk door elkaar, voeg de rest van de melk toe als het deeg te droog is. Kneed tot het deeg blazen vertoont, soepel is en van de wand van de kom en de handen loslaat. Zet het deeg 30 minuten afgedekt op een lauwwarme plaats. Verwarm intussen de reuzel; snijd het spek in dobbelsteentjes en bak deze langzaam in de reuzel uit. Wrijf de rozijnen en de krenten stevig in een zeef, zodat eventuele steeltjes loslaten. Was rozijnen en krenten zeer goed, eerst in lauwwarm en daarna in koud water en dep ze droog met een doek of keukenpapier. Schep de sukade en de appels door de krenten en rozijnen met de kaneel.

Kneed deze vulling na het rijzen door het brooddeeg. Doe het deeg in de pan en leg daar het deksel op. Draai de warmtebron uit en na 5 minuten weer aan op de laagste stand. Bak het deeg 40-45 minuten op de ene zijde, keer het daarna met behulp van het deksel om en laat het deeg verder gaar en aan de andere zijde mooi van kleur worden.
Controleer of het gerecht gaar is door er in te steken met een houten prikker of breinaald.
Neem de prikker uit het gebak, als geen deegdeeltjes aankleven is het gerecht gaar. Serveer het gerecht warm met stroop en eventueel boter en warme melk.

Comments (1)

oesters uit de Mokbaai

Klik

Om de een of andere duistere reden was het op deze gure maandagmiddag in november zo druk voor de boot van 13.00 uur naar Den Helder dat ik een uur moest wachten. Zoals vaker wanneer ik moet wachten, grijp ik de gelegenheid aan om wat oesters te rapen vlak achter de dijk, in de Mokbaai. Op een kleine piertje liggen ze hier namenlijk voor het oprapen. Bovendien zit de R in de maand en zijn ze nu lekker. Zeker voor de winter als ze flink zijn aangekomen van het voedsel uit de warme tijd die achter ons ligt. 

Rauw zijn ze natuurlijk lekker, maar deze Japanse oesters bak ik liever snel in de olie met wat basale kruiden.

Japanse oesters met Gomashio
voorgerecht voor twee personen

Benodigdheden:

20 japanse oesters
Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko)
teentje knoflook
zwarte grof gemalen peper
halve citroen

Bereiding:

Zorg dat je bij eb de boot van Texel naar Den Helder net mist of kom als de boot net vol is. Loop naar de dijk in het westen en daal direct af naar de eerste de beste pier in de Mokbaai. Raap hier per persoon 20 japanse oesters van middengroot formaat op (± 10 cm lange schelpen). Haal de oesters uit hun schelp, spoel het zand uit en dep ze droog. Bestrooi ze met Gomashio en zwarte peper naar smaak en voeg de knoflookteen in plakjes toe. Zet een pan met olijfolie op en bak de oesters in een of twee minuten snel en heet tot ze net bruin worden.

Serveer ze met een kwart mootje citroen.

Comments (1)

tagliatelli met zwavelzwam en eekhoorntjesbrood

Benodigdheden:

Tagliatelli (vers!)
Eekhoorntjesbrood
Zwavelzwam (verkrijgbaar van juni tot september in het bos op groot dood hout)
Tomaten (pomadores)
Verse knoflook
Gehakt van Schotse Hooglander
Wildplukker kruidenmengsel (nergens verkrijgbaar)
Olijfolie
Rucola
Gran padano (kaas) snippers (AH)

Klik

De saus

De zwavelzwam heeft de structuur en de smaak van kipfilet. Het beste is deze eerst in - haaks op de vezel gesneden reepjes apart te bakken en 8 minuten op een laag pitje te laten sudderen.
Om ze lekker op smaak te brengen eerst bestrooien met het pittige ‘Wildplukker kruidenmengsel’, zout en peper. Voeg tijdens het bakken ook de verse knoflook toe.
Ook de tomaten bak ik apart voor met peper in de olijfolie en laat ik enigszins indikken. In de oven is nog lekkerder maar duurt langer.
Dan het gehakt in de olijfolie al bakkend in kleine stukjes verdelen en kruiden toevoegen naar smaak. Het eekhoorntjesbrood in kleine blokjes bij het gehakt voegen als deze al gaar is. Minuutje laten meebakken, niet te lang!
Als laatste de tomaten en de zwavelzwam toevoegen en alles weer even op temperatuur laten komen en klaar!

Op de pasta met saus de rucola en de kaassnippers strooien. Eventueel nog een scheutje olijf- of walnotenolie erover.

Close-up

Close-up buisjes en steel eekhoorntjesbrood.

Comments (1)

Wildplukkerrecepten (2)

Wildplukkerpaté
Grove paté, genoeg om cakevorm van 35 cm te vullen.

Basis:
500 gram kippenlever
500 gram doorregen speklappen
500 gram runderlappen
50 cl melk

1 eetlepel zout
1 theelepel zwarte grof gehakte peper
3 flinke geperste tenen knoflook
2 eetlepels provencaalse kruiden
2 eetlepels gesneden munt
2 eetlepels gesneden peterselie

4 stevige pruimen
5 groene pepertjes uit het zuur (toko, Ceren)
citroenschilrasp van 1 citroen

1 ei
2 eetlepels honing
1 eetlepel room
2 eetlepels vlierbessenwijn of rode wijn
1 eetlepel brandy

2 ons ontbijtspek
7 à 8 laurierbladen

Bereidingswijze
De kippenlevertjes pureren, in een grote kom doen en er de 50cl melk doorroeren. Even laten staan. De speklappen eveneens pureren of door de gehaktmolen halen, het rundvlees - in mijn geval Schotse Hooglander van Texel - in kleine stukjes snijden (ongeveer 1/2 cm). Doe dit samen met het zout, de kruiden en de knoflook in de grote kom met lever.

Hak de pruimen fijn en snij de groene pepertjes in dunne ringetjes en voeg die samen met de citroenrasp eveneens toe.
Het ei in een schaaltje opkloppen en daarna samen met de honing, room, vlierbessen- of rode wijn en de brandy nog even goed doorkloppen. Voeg dit aan de kom met overige ingrediënten toe en meng alles tot een homogene massa.
Zet dit een uurtje of zes in de koelkast zodat de verschillende smaken enigszins kunnen intrekken, en de massa ook wat steviger wordt.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Beleg ondertussen de vorm met het ontbijtspek - eerst de wand, dan de bodem - zodanig dat de wand en bodem bedekt zijn en de plakjes enigszins over de rand heen hangen: deze kunnen dan later over de massa gedrapeerd kunnen worden.
Vul de vorm nu voorzichtig met de massa en strijk het glad. Leg nu de laurierbladeren bovenop en vouw de overhangende spek er over heen. Klaar om te bakken!
Dek de patémassa af met een laag aluminiumfolie en prik hier gaatjes in voor de ontluchting. Zet de vorm in een grote ovenschaal of braadslee met een flinke laag heet water - zodat de paté min of meer Au bain Marie gebraden wordt - en plaats dit in de oven.
Laat het 90 minuten braden. Haal dan de folie eraf en laat nog 10 minuten nabraden zodat hij mooi bruin wordt.

Nu laten afkoelen en er een plankje of andere cakevorm met een gewicht op plaatsen. Het gewicht zorgt ervoor dat de paté stevig wordt. Giet eventueel overtollig braadvocht eruit, maar niet alles! Dit vocht vormt een heerlijk fond, dus niet weggooien maar bijvoorbeeld als bouillon voor een soepje gebruiken.
Na afkoelen de vorm inclusief gewichten in de koelkast plaatsen. Na liefst 24 uur laten staan is het klaar om te serveren.

Comments

zeewiersalade

KLIK VOOR MEER 

Voor wie met dit weer regelmatig aan de kust vertoeft, of het op Texel is of in Bretagne, overal is er wel zeewier te vinden. Je moet dan wel zoeken op wat rotsachtige plaatsen, dijken en dergelijke, waar de wieren zich aan kunnen verankeren. Bijna alle wieren zijn eetbaar en zeer gezond. Ze bevatten ongeveer alle mineralen die de mens nodig heeft en ook nog vaak in de juiste verhoudingen. Dit komt denkelijk omdat wij ook ooit uit de oersoep van de zee zijn ontstaan.

Hieronder een recept voor de culinaire ‘doorbijter’.

Zeesla met Zeesla
Uit ‘Puur natuur op tafel’ van Roger Philips

Voor 2 personen
6 dl zeesla
3 voorjaarsuitjes
1,5 dl room
sap van een halve citroen
halve eetlepel appelazijn
eetlepel olijfolie
cayennepeper

Zeesla ziet er uit zoals het klinkt. Het is een heel dun doorzichtig groen wier die er op het eerste gezicht uitziet als lappen groen plastic folie: zeesla. Er bestaan ook nog varianten van in bruin of purper die men door elkaar kan gebruiken.

Was de zeesla goed schoon (zand) en en snij het in kleine stukjes naar voorkeur. Deze met een klontje boter op een laag vuurtje ongeveer 3 minuten al omroerend aanfruiten. Laten afkoelen en in porties in zeeschelpen o.i.d. doen. Van de room, citroensap, appelazijn en olijfolie en vinaigrette maken door het zachtjes door elkaar te mengen. Deze gieten over de zeesla en garneren met fijngesneden voorjaarsuitjes en een snufje cayennepeper.

Voor wie het eten van zeewier niet aandurft blijft het genieten van de prachtige vormen die soms prachtige schilderijtjes achterlaten op het strand.

KLIK VOOR MEER

Comments (2)

vlierbloesemsap

Vlierbloesemsap - 1 liter

Benodigdheden:

  • 4 flinke of 5 à 6 kleinere vlierbloesemschermen
  • 4 (riet)suikerklontjes of 4 schepjes (riet)suiker
  • 1 lege fles van een liter
  • water

Dit is het simpelste recept om van vlierbloesems en heerlijk drankje te maken.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de fles. Zorg dat de steeltjes van de bloesems kort zijn of pluk met de hand de bloemetjes er grof af. Vul de fles met lauw water en laat het 24 uur staan op een zonnige warme plek. Daarna in de koelkast laten afkoelen en het is klaar om te drinken. Inschenken door een theezeefje!

De drank is in de koelkast een week houdbaar.
De drank zeven en aanvullen met het sap van een kwart citroen of een halve theelepel citroenzuurkorrels verlengt de houdbaarheid tot 2 à 3 weken.

Comments (4)

vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop - 1,5 liter

Benodigdheden:

  • 60 gram vlierbloesems grof van de steeltjes ontdaan
  • 1 liter water
  • kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels
  • 500 gram suiker

De bloesems in een hoge pot of fles doen, de kwart citroen in plakjes snijden en toevoegen (of citroenzuurkorrels). Doe er vervolgens een liter lauw water bij. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan.

Dan het geheel goed zeven - door een kaasdoek bijvoorbeeld - en in een ruime pan doen.
Langzaam aan de kook brengen en de pond suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.

Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop - terwijl ze nog heet is - in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen.
(Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.)

Comments (21)