`

Archief voor June, 2006

lavendelmunt

Ik heb na vorig bericht gelijk maar een lekker ijsje gemaakt. Dit recept is eigenlijk niet voor vroeg op de dag maar ach…
Het is heel simpel: citroensorbetijs (van Albert Heijn) met een scheut wodka en dunne reepjes of gesnipperde munt. Om het echt lekker te maken gebruik ik verse munt van mijn balkon. Deze keer heb ik de lavendelmunt genomen die lekker kruidig smaakt.

KLIK VOOR MEER

Comments (2)

mijn balkon

The horror… the horror… Op mijn balkonnetje op het zuiden van 2,5 m2 is het nu al 41 graden! Alle groeit als kool en ik kan er zelf niet meer zitten. Ik moet eigenlijk opruimen of dingen weg doen. Maar ja dat is ook zonde. Onderstaande foto is door het glas van mijn balkondeur genomen en de spiegeling zorgt voor een vreemde gelaagdheid. Pffoehhh… ik ga snel een ijsje nemen zeg…!

  KLIK VOOR MEER

Comments

wildkieken

KLIK 

Na vanochtend al een fotosessie met Wilgenman gedaan te hebben, kreeg Wildplukker de geest en repte zich de bossen van ’s Graveland in… om daar eens lekker te wildkieken en gelijk te kijken of de regenbuien van afgelopen weken al wat paddenstoelen hebben doen opkomen. (Hij is vanaf dit jaar karteerder voor Natuurmonumenten, maar daarover een andere keer) Dit was wat betreft verse paddo’s nauwelijks het geval: enkele cantharellen, stinkzwammen en russula’s. En met enkele bedoelt hij ook enkele, alles bij elkaar 8 vruchtlichamen. Niet getreurd, de zon scheen en haar stralen speelden heerlijk door het lover…

KLIK VOOR MEER

Comments (2)

Wilgenman gaat barbecuen

Behalve struinen in het wild is Wildplukker ook af en toe stadsnomade en gaat hij graag naar de rand van de stad waar het leven opeens ruige dimensies krijgt.

Met Wilgenman die op zoek was naar een rooster voor een zelf te bouwen barbecue toog Wildplukker naar de schroothandel op het einde van het Zeeburgerpad. Wat je daar aantreft! Koperen ketels (om destilleerketels van te bouwen), containers vol potten en pannen, koperen kranen, dakgoten… Én ruige mannen met woeste blikken die met magneetkranen zwieren en met brandende lasapparaten om zich heen maaien. Een man met een gevaarlijk ingedeukt gezicht kwam op hen af maar bleek heel vriendelijk … gelukkig … het wegwerken van 90 kilo organisch materiaal in de vorm van een wildplukker moet hier ook geen probleem zijn!
Alles is er per kilo te koop.

Daartussen baanden Wilgenman en Wildplukker zich een weg - de kranen gevaarlijk ontwijkend - en Wilgenman ging op zoek naar zijn rooster…

KLIK VOOR MEER

WIldplukker vond nog een intacte ouderwetse zinken gemeentelijke vuilnisemmer… voor 4 euro …

Comments

kwaak

KLIK VOOR GEKWAAK

Comments (4)

koopzondag op de Dappermarkt!

Ook één of ander ijsje, sapje of zoiets?

KLIK VOOR MEER

De Dapperband hult zich in oranje en bewandelt de oranjeboulevard die vorige maand nog Dappermarkt was.

KLIK VOOR VIDEO

Marrokaans meisje wordt voorbereid op aktie.

KLIK VOOR MEER

Comments

borrel gewenst - vervolg

De vlierbloesemwijnen borrelen! De vijf-en-vijftig liter plus de later nog extra gemaakte 10 liter staan samen te pruttelen dat het een lust is. Bijna per uur neemt het tempo toe. Het weer is natuurlijk lekker warm - zo’n 24 graden binnenshuis op dit moment - dus dat is ideaal voor de gist. Dat was anders dan afgelopen winter met de vlierBESSENwijn want toen moest ik bijna speciaal gaan bijstoken.
Het wordt binnenkort in mijn huiskamer een permanent borrelconcert!

KLIK VOOR DE GELUIDEN EN BEELDEN

Ik heb ook nog een jerrycan champagne in de maak, eveneens van vlierbloesem. Ik heb hiervoor 350 gram bloesems in de 10-liter jerrycan gedaan en overgoten met 4 liter heet water (70 graden) met daarin opgelost 1 kg suiker. Daarna nog een keer een portie van 4 liter water en 1 kg daarin opgeloste suiker toegevoegd. Dat maakt de verhouding 250 gram suiker per liter, en dat komt volgens de tabel van Van Gelder neer op een alcoholpercentage van 10,6 procent. Als ik hem dan in de fles nog laat nagisten met zo’n 9 gram suiker - dat is het maximum, anders ontploft het! - wordt het zeg maar 11%.
Zal ik het daarbij laten of wordt het dan een laffe sekt?!

Comments (1)

grasmere journals

Vandaag een reeks van vijf fotocollage’s afgerond geïnspireerd op de dagboeken van Dorothy Wordsworth, de ‘Grasmere Journals’.

Dorothy Wordstworth was de zuster van de bekende dichter William Wordsworth. Aan het einde van de 18e eeuw betrokken zij samen het Dove Cottage bij Grasmere Lake in de Lake District. Zij beschrijft in haar dagboeken van deze periode het leven op het engelse platteland op een liefdevolle ingetogen wijze. Haar wandelingen, de tuin, de heuvels, de rondzwervende bedelaars, het weer en het wel en wee van haar broer en hun vriend Coleridge zijn de hoofdthema’s in haar dagelijkse leven. Vaak is ze alleen omdat William als broodschrijver veel reisde.
De kwetsbaarheid van alles wat haar omgeeft en de manier waarop zij al het kleine om haar heen waarneemt en beschrijft, raakte bij mij een natuurromantische gevoelige snaar. Het lezen van de dagboeken was voor mij aanleiding om de sfeer ervan vast te leggen in een reeks werken: de “Grasmere Journals”.

KLIK VOOR MEER

Comments (3)

borrel gewenst

De vlierbloesemwijnen borrelen nog steeds niet! Ik heb er voor de zekerheid nog wat extra gist bijgedaan, misschien was de giststarter wat lui.

Ik heb mezelf maar gerustgesteld met een glas water met vlierbloesemsiroop. Die is ten minste klaar! Ook lekker met een scheut koude wodka.

 KLIK VOOR MEER

Siroop van Mandarijntje volgens wildplukkerrecept.

Comments (3)

atalanta en kleine vos

Heel algemeen gelukkig… maar toch erg mooi…

Comments (4)

het akkertje

De courgettes die wel opgekomen zijn gaan nu eindelijk goed! (Zie ook 15 juni)
De pompoenen zijn voor de helft niet opgekomen maar gelukkig had ik in alle vakken 2, 3 of 4 zaden gedaan dus heb er een stel verplaatst. (Sommige pompoenzaden zijn nogal duur of bijna op, dan doe ik er maar 2)

KLIK VOOR MEER

Verder valt er altijd wat te beleven in de moestuin:

KLIK VOOR MEER

Comments (1)

inmaakwoede

Mandarijntje is gegrepen door de inmaakgekte…

KLIK VOOR MEER

 … de kippen van de buren komen eens een kijkje nemen.

KLIK VOOR MEER

Comments (2)

vlierbloesemsap

Vlierbloesemsap - 1 liter

Benodigdheden:

 • 4 flinke of 5 à 6 kleinere vlierbloesemschermen
 • 4 (riet)suikerklontjes of 4 schepjes (riet)suiker
 • 1 lege fles van een liter
 • water

Dit is het simpelste recept om van vlierbloesems en heerlijk drankje te maken.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de fles. Zorg dat de steeltjes van de bloesems kort zijn of pluk met de hand de bloemetjes er grof af. Vul de fles met lauw water en laat het 24 uur staan op een zonnige warme plek. Daarna in de koelkast laten afkoelen en het is klaar om te drinken. Inschenken door een theezeefje!

De drank is in de koelkast een week houdbaar.
De drank zeven en aanvullen met het sap van een kwart citroen of een halve theelepel citroenzuurkorrels verlengt de houdbaarheid tot 2 à 3 weken.

Comments (4)

vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop - 1,5 liter

Benodigdheden:

 • 60 gram vlierbloesems grof van de steeltjes ontdaan
 • 1 liter water
 • kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels
 • 500 gram suiker

De bloesems in een hoge pot of fles doen, de kwart citroen in plakjes snijden en toevoegen (of citroenzuurkorrels). Doe er vervolgens een liter lauw water bij. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan.

Dan het geheel goed zeven - door een kaasdoek bijvoorbeeld - en in een ruime pan doen.
Langzaam aan de kook brengen en de pond suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.

Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop - terwijl ze nog heet is - in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen.
(Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.)

Comments (21)

Jan Wolkers vs Wildplukker

Vanavond is Wildplukker neergestreken in de herberg van Mandarijntje. Vanuit zijn dakraampje kijkt hij uit naar de ietwat scheve kerk van Den Hoorn Texel. Achter de bomen aan de rand van het bos in de verte staat het huis van Jan Wolkers, altijd voor iedereen verscholen.

Vorig jaar was Wildplukker op zoek naar daslook voor in de moestuin. Het was nergens te vinden op het eiland maar hij had wel op TV gezien dat het in de tuin van Jan Wolkers stond. Dus kreeg hij het idee om bij Wolkers in de buurt te gaan zoeken en mocht dit niets opleveren dan zou hij de euvele moed verzamelen om bij Jan aan te bellen en er gewoon om te vragen. Het was toch ook een gewoon mens en eilanders onder elkaar…
Aldus toog hij met Mandarijntje op weg.

Ze zochten overal in het bos in de buurt van Jan maar konden niets vinden. Wildplukker trok de stoute schoenen aan. ‘Als je maar snel in actie kwam hoefde je ook niet zenuwachtig te doen’, dacht hij. Mandarijntje zou met hem meegaan. Dan was het minder eng en zou het heel gewoon lijken.
Wildplukker liep met volle tred op de deur af maar merkte dat Mandarijntje schuchter achterbleef. Hij stond er nu alleen voor en werd bij iedere stap zenuwachtiger. Hij kon nu niet meer terug!
Ondertussen baanden zijn voeten zich een weg door enorme hoeveelheden daslook die de tuin van Jan overwoekerden. Hij belde aan. Wildplukker hoorde een tijd niets en toen toch wat gestommel. Wildplukker was ondanks zijn voornemens toch vreselijk zenuwachtig geworden. De deur ging open - een klein kiertje maar - en het gezicht van de nu toch ook heel oud lijkende Wolkers keek Wildplukker enigszins angstvallig aan. Dit was toch geen goed plan besefte Wildplukker opeens. Met zijn voeten in de massa’s daslook staand stamelde hij: “Dag, we zoeken daslook voor onze moestuin? Weet u soms een plekje?”
Wolkers keek hem onbegrijpelijk aan en fluisterde krasserig: “Nee”. Wildplukker voelde dat hij teveel was en droop met een “OK, bedankt. Daagh!” snel af…

Beschaamd en gepest door Mandarijntje ging Wildplukker enigszins verstrooid door met zoeken en gelukkig … na zo’n dertig meter lopen vonden ze toch nog pollen daslook. Zo was de missie toch nog geslaagd.

Comments (2)

over hevelen, watersloten en courgettes…

Vanavond de twee 25-litertanks vlierbloesemwijn in wording door een zeef overgeheveld naar een schone jerrycan. Alle vlierprut is er nu uit en de gisting is reeds op gang gekomen want de jerrycan stond al enigszins bol door de druk van het koolzuurgas. Daarom heb ik er nu watersloten op gezet zodat het koolzuur kan ontsnappen. Het is fijn om te bedenken dat voor ieder deel koolzuurgas dat ontsnapt er eenzelfde deel alcohol in de wijn onstaat.
Het is niet alleen fijn om te bedenken maar ook fijn om te horen want vanaf nu gaan de watersloten steeds feller borrelen!

 

Vanmiddag heb ik ook nog wat tuinbonen op mijn balkon gezaaid. Ben benieuwd of dat lukt! Ook heb ik nog extra courgettes voorgezaaid. Ik deel een moestuin en een akkertje op Texel. Het akkertje van 200 m2 is ingezaaid met 4 soorten pompoen; spaghettipompoen, red kuri, groen hokkaido en butternut. Langs de randen hebben mijn vriendin Mandarijntje en ik een stuk of tien verschillende soorten courgette ingezaaid maar de opkomst is nog al slecht vanwege het droge weer. Dus heb ik toch nog even wat reserveplanten gezaaid om wat gaten op te kunnen vullen.

Comments (3)

nieuwe keuken

Drie bouwvakkers bouwen een nieuwe keuken en vuurplaats bij mijn zus.

Comments

suikergehalte en alcohol meten

Vandaag het suikergehalte gemeten van de vlierbloesemmosten. Meter zit op 1100, goed voor zo’n 14 procent alcohol. Ik denk dat ik er toch nog wat aan toe ga voegen en voor de 16 procent ga. Of past dat niet bij zo’n etherisch wijntje? Nou ja, ik stel het nog even uit.

Suikergehalte moet gemeten worden voordat de most begint te gisten. Het principe is dat suiker opgelost in water het soortelijk gewicht groter maakt en dus de hydrometer doet stijgen. Alcohol is lichter dan water en doet de meter weer dalen. Als het gistingsproces dus al is begonnen kun je geen van beide meer meten.

Als de gisting goed verloopt gaat dus de meter steeds lager ‘hangen’ en kan je het percentage alcohol meten.

We zullen zien, wordt vervolgd.

PS: Gisteren trouwens nog heerlijke pannenkoekjes gegeten met vlierbloemetjes en gesneden boerenwormkruidtoppen. Ik had zo’n honger dat ik vergeten ben het eindprodukt te fotograferen! Maar het was heerlijk en gelukt.

Comments (1)

vijf-en-vijftig liter

De buit na één weekend vlierefluiten

 hhmmmmm

Comments (2)

vlierbloesemtijd

Nu is het de tijd om vlierbloesems te verzamelen. De wildplukker zelf woont in Amsterdam en moet toch nog wat moeite doen om geschikte vlierstruiken te vinden. Ze staan weliswaar overal in de stad - tussen muren en straatstenen, op treintaluds, in steegjes en in alle parken - toch ga ik liever naar de rand van de stad waar niemand zich aan wildplukkers stoort en er ook niet teveel uitlaatgassen neerdalen op de schermen. Ook is er iets minder gif in de bodem aanwezig, hoop ik.
De schermen zijn geplukt op een niet nader te noemen lokatie aangezien ik in de herfst hier ook weer bessen wil kunnen plukken. Maar wie goed kijkt herkent de fotolokatie misschien.

 

Ik heb er drie plastic zakken vol kunnen oogsten. Ik ruik altijd even of de boom “goed” is alvorens alle schermen binnen handbereik te plukken.
Na deze tocht ben ik toch nog even uit nieuwsgierigheid in het Oosterpark wezen kijken. Ik durfde aanvankelijk daar niet te plukken omdat deze met het huidige hete weer bezet is met honderden mooi-weer-genieters die mij misschien asociaal vinden. Het aanbod bleek dermate goed dat ik deze gene toch maar opzij wierp om nog een plastic zak te vullen.

Daarna ben ik het hele weekend bezig geweest met het verwerken van 4 zakken vol vlierbloesems tot wijn, siroop en verse drankjes.
Vijf-en-vijftig liter vlierbloesemwijn staat hopelijk binnenkort te borrelen.

Hier een eenvoudig recept voor een vlierbloesemdrankje:

 • Doe vier flinke vlierbloesemschermen in een doorzichte lege literfles.
 • Voeg er vier (riet)suikerklontjes of -scheppen aan toe.
 • Vul de fles met water en sluit hem af.
 • Zet de fles 24 uur op een zonnig plekje.
 • Klaar om te drinken.

Daarna nog een week houdbaar in de koelkast.

Comments (4)

Wildplukker losgelaten!

Een nieuwe weblog is geboren:

maupart047.jpg

Comments (6)