`

Archief voor June 11, 2006

vlierbloesemtijd

Nu is het de tijd om vlierbloesems te verzamelen. De wildplukker zelf woont in Amsterdam en moet toch nog wat moeite doen om geschikte vlierstruiken te vinden. Ze staan weliswaar overal in de stad - tussen muren en straatstenen, op treintaluds, in steegjes en in alle parken - toch ga ik liever naar de rand van de stad waar niemand zich aan wildplukkers stoort en er ook niet teveel uitlaatgassen neerdalen op de schermen. Ook is er iets minder gif in de bodem aanwezig, hoop ik.
De schermen zijn geplukt op een niet nader te noemen lokatie aangezien ik in de herfst hier ook weer bessen wil kunnen plukken. Maar wie goed kijkt herkent de fotolokatie misschien.

 

Ik heb er drie plastic zakken vol kunnen oogsten. Ik ruik altijd even of de boom “goed” is alvorens alle schermen binnen handbereik te plukken.
Na deze tocht ben ik toch nog even uit nieuwsgierigheid in het Oosterpark wezen kijken. Ik durfde aanvankelijk daar niet te plukken omdat deze met het huidige hete weer bezet is met honderden mooi-weer-genieters die mij misschien asociaal vinden. Het aanbod bleek dermate goed dat ik deze gene toch maar opzij wierp om nog een plastic zak te vullen.

Daarna ben ik het hele weekend bezig geweest met het verwerken van 4 zakken vol vlierbloesems tot wijn, siroop en verse drankjes.
Vijf-en-vijftig liter vlierbloesemwijn staat hopelijk binnenkort te borrelen.

Hier een eenvoudig recept voor een vlierbloesemdrankje:

  • Doe vier flinke vlierbloesemschermen in een doorzichte lege literfles.
  • Voeg er vier (riet)suikerklontjes of -scheppen aan toe.
  • Vul de fles met water en sluit hem af.
  • Zet de fles 24 uur op een zonnig plekje.
  • Klaar om te drinken.

Daarna nog een week houdbaar in de koelkast.

Comments (4)