`

Archief voor June 16, 2006

Jan Wolkers vs Wildplukker

Vanavond is Wildplukker neergestreken in de herberg van Mandarijntje. Vanuit zijn dakraampje kijkt hij uit naar de ietwat scheve kerk van Den Hoorn Texel. Achter de bomen aan de rand van het bos in de verte staat het huis van Jan Wolkers, altijd voor iedereen verscholen.

Vorig jaar was Wildplukker op zoek naar daslook voor in de moestuin. Het was nergens te vinden op het eiland maar hij had wel op TV gezien dat het in de tuin van Jan Wolkers stond. Dus kreeg hij het idee om bij Wolkers in de buurt te gaan zoeken en mocht dit niets opleveren dan zou hij de euvele moed verzamelen om bij Jan aan te bellen en er gewoon om te vragen. Het was toch ook een gewoon mens en eilanders onder elkaar…
Aldus toog hij met Mandarijntje op weg.

Ze zochten overal in het bos in de buurt van Jan maar konden niets vinden. Wildplukker trok de stoute schoenen aan. ‘Als je maar snel in actie kwam hoefde je ook niet zenuwachtig te doen’, dacht hij. Mandarijntje zou met hem meegaan. Dan was het minder eng en zou het heel gewoon lijken.
Wildplukker liep met volle tred op de deur af maar merkte dat Mandarijntje schuchter achterbleef. Hij stond er nu alleen voor en werd bij iedere stap zenuwachtiger. Hij kon nu niet meer terug!
Ondertussen baanden zijn voeten zich een weg door enorme hoeveelheden daslook die de tuin van Jan overwoekerden. Hij belde aan. Wildplukker hoorde een tijd niets en toen toch wat gestommel. Wildplukker was ondanks zijn voornemens toch vreselijk zenuwachtig geworden. De deur ging open - een klein kiertje maar - en het gezicht van de nu toch ook heel oud lijkende Wolkers keek Wildplukker enigszins angstvallig aan. Dit was toch geen goed plan besefte Wildplukker opeens. Met zijn voeten in de massa’s daslook staand stamelde hij: “Dag, we zoeken daslook voor onze moestuin? Weet u soms een plekje?”
Wolkers keek hem onbegrijpelijk aan en fluisterde krasserig: “Nee”. Wildplukker voelde dat hij teveel was en droop met een “OK, bedankt. Daagh!” snel af…

Beschaamd en gepest door Mandarijntje ging Wildplukker enigszins verstrooid door met zoeken en gelukkig … na zo’n dertig meter lopen vonden ze toch nog pollen daslook. Zo was de missie toch nog geslaagd.

Comments (2)