`

Archief voor June 17, 2006

inmaakwoede

Mandarijntje is gegrepen door de inmaakgekte…

KLIK VOOR MEER

а… deаkippen van de buren komen eens een kijkje nemen.

KLIK VOOR MEER

Comments (2)

vlierbloesemsap

Vlierbloesemsap - 1 liter

Benodigdheden:

  • 4 flinke of 5ар 6 kleinere vlierbloesemschermen
  • 4 (riet)suikerklontjes of 4 schepjes (riet)suiker
  • 1 lege fles van een liter
  • water

Dit is het simpelste recept om van vlierbloesems en heerlijk drankje te maken.

Doe alle ingrediënten bij elkaar in de fles. Zorg dat de steeltjes van de bloesems kort zijn of pluk met de hand de bloemetjes er grof af. Vul de fles met lauw water en laat het 24 uur staan op een zonnige warme plek. Daarna in de koelkast laten afkoelen en het is klaar om te drinken. Inschenken door een theezeefje!

De drank is in de koelkast een week houdbaar.
De drank zeven en aanvullen met het sap van een kwart citroen of een halve theelepel citroenzuurkorrels verlengt de houdbaarheid tot 2ар 3 weken.

Comments (4)

vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop - 1,5 liter

Benodigdheden:

  • 60 gram vlierbloesems grof van de steeltjes ontdaan
  • 1 liter water
  • kwart citroen of halve theelepel citroenzuurkorrels
  • 500 gram suiker

De bloesems in een hoge pot of fles doen, de kwart citroen in plakjes snijden en toevoegen (of citroenzuurkorrels). Doe er vervolgens een liter lauw water bij. Druk de massa enigszins aan zodat de bloesems goed onder water staan. Het geheel 24 uur op een warme zonnige plek laten staan.

Dan het geheel goed zeven - door een kaasdoek bijvoorbeeld - en in een ruime pan doen.
Langzaam aan de kook brengen en de pond suiker geleidelijk toevoegen. Steeds blijven roeren tot alle suiker is opgelost.
Daarna afschuimen en in goed gereinigde flessen of potten doen.

Men kan de houdbaarheid sterk verlengen door de siroop - terwijl ze nog heet is - in goed luchtdicht afsluitbare potten te doen (bijv. weck- of jampotten, of een beugelfles) en op zijn kop af te laten koelen.
(Wel even de potten/flessen voorverwarmen met heet water zodat ze niet breken door het warmteverschil.)

Comments (21)