`

Archief voor June 24, 2006

borrel gewenst - vervolg

De vlierbloesemwijnen borrelen! De vijf-en-vijftig liter plus de later nog extra gemaakte 10 liter staan samen te pruttelen dat het een lust is. Bijna per uur neemt het tempo toe. Het weer is natuurlijk lekker warm - zo’n 24 graden binnenshuis op dit moment - dus dat is ideaal voor de gist. Dat was anders dan afgelopen winter met de vlierBESSENwijn want toen moest ik bijna speciaal gaan bijstoken.
Het wordt binnenkort in mijn huiskamer een permanent borrelconcert!

KLIK VOOR DE GELUIDEN EN BEELDEN

Ik heb ook nog een jerrycan champagne in de maak, eveneens van vlierbloesem. Ik heb hiervoor 350 gram bloesems in de 10-liter jerrycan gedaan en overgoten met 4 liter heet water (70 graden) met daarin opgelost 1 kg suiker. Daarna nog een keer een portie van 4 liter water en 1 kg daarin opgeloste suiker toegevoegd. Dat maakt de verhouding 250 gram suiker per liter, en dat komt volgens de tabel van Van Gelder neer op een alcoholpercentage van 10,6 procent. Als ik hem dan in de fles nog laat nagisten met zo’n 9 gram suiker - dat is het maximum, anders ontploft het! - wordt het zeg maar 11%.
Zal ik het daarbij laten of wordt het dan een laffe sekt?!

Comments (1)