`

Archief voor juli, 2006

spooknacht

KLIK VOOR MEER

Reacties

allerlei gespuis

Landkaartje, distelvlinders, boktorren en meer in en om de tuin …

KLIK VOOR MEER

Reactie (1)

meeuwenleed

Op de terugweg van het stille strandje kwamen we op het pad een versufte stilliggende jonge meeuw tegen. Waarschijnlijk was zij verzwakt door onervarenheid of een kwaaltje. Ze bleek inderdaad een ontstoken middenvoetsbeentje te hebben. Misschien heeft dat haar verzwakt of kon ze daardoor niet meer goed concurreren met andere meeuwen… ?

20060729meeuw1.jpg

Drinken wilde het niet en eten hadden we niet. We besloten haar naar Ecomare te brengen, misschien zou zij daar kunnen opknappen.

We waren nog geen kilometer onderweg of ze stierf al in de armen van Mandarijn. Onverwachts, want ze leek toch even redelijk levendig…
We hebben haar maar naar een mooi plekje bij de Moksloot gebracht en haar neergelegd tussen de heide en de duinroosjes.
Uit piëteit kon ik daarvan geen foto maken voor deze weblog.

Reacties (2)

ongewenste kalebassen

Opeens komen er vele tientallen flessekalebassen aan de pompoenplanten die ik gezaaid had als Groene hokkaido. De zaadjes had ik van een kennis gekregen dus ergens is er iets mis gegaan.
Vorig jaar hadden we ze ook staan – bewust – maar omdat ze niet zo lekker smaakten en snel rotten, wilden we ze dit jaar niet meer. Maar ja, nu hebben we er opeens heel veel. Wel zien ze er jong als eetbare courgette’s uit dus moeten we ze toch nog maar eens proberen. Misschien dat ze jong beter smaken.
Alle pompoenen groeien nu als kool, uitlopers kruipen zo’n 40 cm verder per dag! De spaghettipompoenen zijn al zo groot als rugbyballen terwijl er drie weken geleden nog niet eens een bloeide.

Fleskalebassen met bloem, lekker of niet?

KLIK VOOR MEER

Groene hokkaido, de zoetste en meest smaakvolle van allemaal.

Groene hokkaido

Reacties (2)

Jan, Ali en het hele kippenhok

KLIK VOOR MEER

Sinds er weer door ons buiten gegeten wordt, krijgen we iedere ochtend, middag en avond bezoek van Jan, de haan van de buren. Zijn vaste gade – Ali, het meest dominante hennetje, zwart-wit gespikkeld – is al tijden afwezig in verband met de kinderen, dus laat Jan zich vergezellen door twee zwarte hennetjes. Jan neemt het voedsel aan uit mijn hand – Mandarijn durft nog niet – en legt het op de grond, alwaar hen nr.1, laten we haar Ayaan noemen, alles opeet. Hen nr.2, laten we haar Hirsi noemen, is de schuwste van het stel. Ze grijpt altijd mis en laat zich alles uit de bek eten door Ayaan. Ayaan is door de afwezigheid van Ali tot de hoogste rang van de pikorde gestegen zo lijkt het, want met Ali erbij was ze niet zo brutaal.
Jan zelf eet nooit wat, hij serveert alleen maar. Toch zien ze er allemaal even gezond uit dus het zal wel loslopen. Deze nieuwe voedselbron maakt ze steeds avontuurlijker. Als we thuiskomen en de keukendeur staat nog open, treffen we ze tegenwoordig wel eens in de bijkeuken aan alwaar ze scharrelen in de kattenvoerbakjes. Dit heeft echter nog niet tot confrontaties met de poezen geleid… maar wat niet is kan nog komen!?

Meisje de poes heeft door deze bezoekjes wel een meer dan normale belangstelling ontwikkeld voor de kippen en probeert Jan steeds dichter te benaderen. Ze kwam zelfs tot aan het punt dat ze aan Jan wilde snuffelen. Dit werd Jan teveel en hij gaf Meisje een pik op haar neus.

Reacties

gewone heerlijke dag

Meisje, één van de twee poezen van Mandarijntje heeft twee nieuwe plekjes om te liggen gevonden: de bloempot en het tuinmandje.

KLIK VOOR MEER

Vandaag een gewone en heerlijke dag. Flink in de tuin gewerkt, naar het stille strandje geweest en thuisgekomen weer heerlijk gekookt. Deze keer is Wildplukker weer eens gaan koken voor Mandarijntje: courgette. Courgette, alweer? Ja, maar deze keer jonge exemplaren met de bloem er nog aan. In de grillpan aan de linkerkant met wat olijfolie en knoflookjes, terwijl aan de rechterkant een hele grote entrecôte ligt, voor ons samen, met wat sjalotjes. Verder verse tuinbonen uit onze tuin met bonenkruid en wat blauwe bessen die ik op het allerlaatst even tien tellen in de nog hete grillpan heb gedaan, met een scheutje water om het wat te blussen. O ja, en nog wat turkse pepertjes uit het zuur, altijd lekker…

eten

Daarna waren we allebei toe aan een goede massage en we zijn deze keer vroeg naar binnen gegaan. 

Reacties (2)

landbouwdag Texel

KLIK VOOR MEER

Vandaag zijn Wildplukker en Mandarijn naar de landbouwdag Texel geweest. Een dag die het Texelse plattelandleven in al zijn aspecten moet vieren. We vonden het eigenlijk stomvervelend en saai. Vietnamese loempia’s, patat en de eeuwige broodjes haring zorgden voor de culinaire hoogstandjes, en verder kramen met T-shirtjes en andere prullaria, een draaimolen, zielige cavia’s in te kleine hokjes, idem dito kippen en eenden, een kermis-lootjes-trek-tent, etc etc. We wisten eigenlijk totaal niet meer waar het deze dag nou eigenlijk om te doen is.
Toch leken andere mensen zich wel te vermaken en de paardenattracties wekten toch nog wel Wildplukkers’ aandacht, vooral het paardenvoetbal waarbij kinderen op flinke paarden een soort skippybal over het veld proberen te duwen. Verder was er een wedstrijd waarbij rijtuig en paard zo mooi mogelijk moeten draven, niet helemaal te volgen maar visueel wel met een leuk swiebertjegehalte.

KLIK VOOR MEER

In de namiddag zijn we lekker gaan wandelen naar een rustig strandje. Op het zandpad deze mooie zandloopkever.

KLIK VOOR MEER

Reacties

bloemen in de avond

Vandaag heeft Mandarijn courgettebloemen van de akker geplukt in de hoop ze voor de deur te verkopen. Helaas werden ze niet verkocht dus moesten we er maar een andere bestemming voor vinden…

KLIK VOOR MEER

Na het lekker maaltje courgettebloemen – gefrituurd in een bierbeslagje – zijn we gaan wandelen op het Hoge Achterom, een dijkje achter het huis van Mandarijn. Daar konden we genieten van de prachtig bloeiende teunisbloemen die pas ’s avonds hun bloemen openen. Hun zacht citroenen tint lijkt te stralen tegen de donker wordende achtergrond.
Het verbaasde ons dat de schapen nog steeds ongeschoren waren. We hadden met ze te doen. De hele dag liggen ze in de schaduw van de tuunwalletjes te rusten, maar nu zijn ze druk aan het grazen.

KLIK VOOR MEER

Reacties

hangmat en zomerbessentaart

KLIK VOOR MEER 

Vandaag in de tuin de bonen opgebonden op stokken want die waren een beetje wild om zich heen aan het woekeren. Verder was het toch weer te heet om wat te doen. Ik ben de zielige pompoenen maar water gaan geven en gaan fotograferen.
Dit mooie blauwtje geniet van de lavendel:

KLIK VOOR MEER

Thuisgekomen was Mandarijnt druk bezig met de beloofde zomerbessentaart met het fruit uit de zelfpluktuin.

KLIK VOOR MEER

’s Avonds ben ik nog even naar de tuin gegaan om wat kruiden te plukken en wat onkruid te wieden.

KLIK VOOR MEER

Reacties (3)

de tamme plukkers

Vandaag zijn Mandarijn en ik naar de Zelfpluktuin (zie ook filmpje) geweest vlakbij Oudeschild. Hier kun je als in een levende supermarkt je eigen fruit bij elkaar plukken (en bloemen). We plukten van alles wat, want morgen gaat Mandarijn een zomerbessentaart maken!

KLIK VOOR MEER

Na een lange middag winkelen op zoek naar van alles en nog wat zijn we vroeg neergestreken op ons achterplaatsje waar Mandarijn weer eens lekker voor ons ging koken: gevulde eigen courgette (type One Ball).

KLIK VOOR MEER

Reacties

vaste tuin

KLIK VOOR MEER

Naast het akkertje hebben we ook nog een vaste moestuin. Beiden bevinden zich op het moestuinencomplex van Den Hoorn. Mandarijntje heeft zelf geen tuin aan huis en dus hebben we de vaste tuin als een lekkere zittuin ingericht met bloemen, kruiden, fruitbomen en wat groenten. Net als de akker is het 200 m2 groot. We hadden beiden weinig tot geen ervaring met tuinieren dus het is experimenteren geblazen.
Is Wildplukker voortvarend bezig geweest met de aanleg, het onderhoud schiet er erg bij in. De tuin is dan ook volledig overwoekerd. De komende vakantie gaat hij weer een poging wagen om het op orde te krijgen … al is het er evengoed wel erg mooi.

Reacties (2)

oogsten

KLIK VOOR MEER

Vandaag is mijn eerste echte dag op Texel dus gaan we snel naar de akker om te kijken hoe alles er bij staat. Mandarijntje heeft al vier dagen geen courgettes geoogst en voorspelt veel doorgeschoten exemplaren. Tot mijn verbazing is de hele akker dichtgegroeid en beginnen de pompoenen al over te steken naar de buren. De courgettes verdringen elkaar om de stam, de planten schreeuwen om adem dus is het oogsten geblazen…

KLIK VOOR MEER

Reacties (2)

meeuwen 2

KLIK VOOR MEER

Mandarijn heeft vakantie en Wildplukker heeft ook maar tien dagen vrijgenomen om op Texel te verblijven. De komende dagen zal Wildplukker zich storten op het echte buitenleven dat in Amsterdam – op enkele refugia na – toch ver te zoeken is.

Op de boot begint de vakantie direkt. Het loslaten van het vaste land is een instant psychisch keerpunt. De rit naar Den Helder over de altijd drukke snelwegen, het wachten bij de oerlelijke afmeerhaven en het inrijden in het stinkende laadruim wordt direkt gevolgd door een totale buitenervaring: op het dek staan en turen naar de einder terwijl alle bewegingen, geuren en beelden om je heen door de ritmes van de natuur worden voortgebracht. Met het loslaten van de kade wordt alle stress en drukte losgelaten. De geest laat los en vliegt vrij over het water in een flits naar de overkant: Wildplukker is eigenlijk geestelijk al op Texel aangekomen.

Daar kunnen de meeuwen om hem heen nog een puntje aan zuigen, gevangen als ze zijn in het schemergebied van de oversteek: zij vertrekken nooit en komen nooit aan. Ze doen hun dagelijks repeterende voedsel-biets-act op het ritme van de boot: een doelloos bestaan door voedseldrift gedreven. Gelukkig heeft Wildplukker de veerman betaald en mag wel oversteken…

Onderweg betrekt het weer heel snel. Nog geen uur later barst het onweer los en begint het te regenen. Mandarijn nodigt Wildplukker uit voor een pannenkoekje bij Klif 23. Mandarijn kiest voor een pannenkoek met Texelse schapenkaas waarop zij een gemengde salade uitstrooit en het geheel vervolgens oprolt tot een soort mexicaanse wrap. Wildplukker kiest voor de Pannenkoek Pizza, een soort hybride italiaans-hollandse maaltijd op deeg, inclusief doperwten en spinazie en een laag kaas. Ook lekker.

’s Avonds wacht hem eindelijk het stuk kruisbessentaart bij de thee. Heerlijk en zuur, dus wel wat slagrom erop! Hhmmm.

Reactie (1)

puf puf

KLIK VOOR MEER 

Vandaag alleen maar gezweten en gezweten. Vanochtend heb ik kisten champagneflessen, weckpotten, jampotten en likeurflessen ingeladen bij Van Gelder, en ook nog even wat taartvormen gehaald bij Duikelman. Vanmiddag een bijeenkomst van arkenbouwers op IJburg bijgewoond: eerst in een zweterig bezoekerscentrum naar een duffe powerpointpresentatie gekeken – wel nuttig overigens – en daarna gewandeld langs de zinderende hoofdweg naar een locatie midden op de zandvlakte. Dat was de limit … snel weg wezen!
Op een veldje op de terugweg trof ik nog wilde rucola aan. Ik nam een flinke pluk en liet het mij smaken: bijzonder notig van geur en heel peperig van smaak!

KLIK VOOR MEER 

Maar gelukkig – bij thuiskomst in verse droge kleren gestoken – kon ik vanavond uitwaaien bij mijn zuster op haar dakterras aan de Zaan. In de schaduw kijkend naar wat er voorbijvaart…

KLIK VOOR MEER 

Reactie (1)

meer over wantsen

Het is nu de tijd om wantsen te zien. Ze voelen zich thuis in deze overdadige hitte en op veel kruiden langs de weg kun je ze zien als je goed kijkt.

KLIK VOOR MEER

Wantsen worden vaak voor kevers aangezien maar zijn het niet: in het insectensysteem hebben ze een eigen ‘orde’. Veel mensen vinden ze eng maar ze zijn eigenlijk heel onschuldig. Wantsen zijn uitgerust met een zuigende mond waarmee ze plantensappen e.d. zuigen.

Toch zijn ze binnen deze orde niet allemaal onschuldig. Sommigen vergrijpen zich aan het bloed van een gastheer of wanneer het een kleiner slachtoffertje betreft zuigen ze deze helemaal leeg. Het betreft hier dan roofwantsen. Een bekende was vroeger de bedwants – “don’t let the bedbugs bite you!” – die ’s nacht uit de strooien matrassen kropen om zich aan het bloed van de mens te vergrijpen.

Wantsen zijn dus een soort minivampiertjes: gevaarlijk maar o zo aantrekkelijk…

KLIK VOOR MEER

KLIK VOOR MEER

Reacties (2)

« Vorige berichten ·