`

Archief voor July 4, 2006

Sint-jansvlinder of bloeddropje

Op de terugweg (zie vorig bericht) kwam ik ook nog het prachtige bloeddropje tegen. Zijn officiële naam is Sint-Jansvlinder (Zygaena filipendulae). De rupsen komen vooral op rolklaver voor of op andere vlinderbloemigen: ze zijn geel met wat zwarte vlekken.
Er is ook nog een vlinder die er erg op lijkt: de Sint-Jacobsvlinder. Deze vlinder heeft naast de rode vlekken ook een doorlopend streepachtige vlek en kleinere voelsprieten. De rupsen van deze vlinder zijn misschien wel bekender: het zijn de zwart-geel gestreepte Zebra-rupsen die voorkomen op het Jacobskruiskruid (Senecio Jacobea).
Deze giftige plant is trouwens weer berucht vanwege zijn opmars in Nederland en de slachtoffers die het maakt onder paarden en kleinvee. De giftigheid bouwt zich bij regelmatig eten in het dier op en wordt pas na een aantal jaren fataal: de lever begeeft het.
Aangezien er tegenwoordig wat meer natuurlijk beheer is rukt de plant op. Met een productie van zo’n 100 à 200 duizend zaadjes per volwassen plant die door de wind verspreidt worden, is bestrijding een helse zaak.

KLIK VOOR MEER

Comments