`

Archief voor July 7, 2006

Judas, de vlier en de knevel

Het oor van judas:

Gij hebt oren! ‘t Zijn wel heren,
in de grote steën, die leren
dat het zwammen zijn, gedaan
net als oren, die u staan
om den lijve! maar, zij dromen:
oren hebt gij, vliederbomen.

GUIDO GEZELLE, ‘Sambuca Nigra L.’

Wildplukker wandelt met Dinero over de wallen van Naarden Vesting. Zijn blik valt op een oude dikke afgebroken vliertak beneden van de wal en ontwaart bruine kwabachtige wezens: “Judasoren”, roept hij enthousiast en loopt er met fototoestel in aanslag naar toe.

De legende wil dat Judas - nadat hij Jezus verraadde - zich verhing aan een vlier en dat zijn oren tot in de eeuwigheid gedoemd zijn de beschuldigingen van zijn verraad aan te horen, meegevoerd door de wind: dit zijn de Judasoren aan de vlier.

Als de foto’s geschoten zijn en Wildplukker weer de dijk opklimt, ziet hij een mountainbike aankomen, bestuurd door een bekend gezicht: het is Andries Knevel van de EO! Het moment met de Judasoren komt opeens in een bijbels licht te staan en Wildplukker overweegt om hem aan te spreken en Andries te verblijden met het bijbelse tafereel onderaan de wal. Te laat, Andries is in vlotte tred - fiets in kleine versnelling - alweer voorbijgeraasd. De poging van Wildplukker was nog slechts ijdelheid en het najagen van wind. ”Sukkel”, denkt Wildplukker, “terwijl je hip op je bike rondraast heb je geen oog meer voor het goddelijke dat zich aandient aan de meditatieve wandelaar!”

Niet getreurd, los van zijn zware ballast is het Echte judasoor een smakelijke zwam, die vooral bijzonder is door zijn textuur: wijngumachtig. Een andere bijzonder eigenschap is zijn vermogen om, wanneer hij gedroogd is en in water wordt gelegd, zo’n 20 maal in volume toe te nemen… met water of… drank.

Een toepassing die ik zelf erg geschikt vind is het weken van de judasoren in sinaasappellikeur of iets dergelijks, vervolgens in dunne reepjes snijden en als garnering gebruiken op passende toetjes.

Weetjes:
Het Echte judasoor (Hirneola auricula-judea) is een veelvoorkomende zwam in Nederland die men vooral op vlier aantreft en soms op wilg of populier. Hij is bijna het hele jaar te vinden na een flinke regenperiode. Vers zijn ze caramelkleurig, later donkerbruin tot bijna zwart. Ze hebben het vermogen om een lange droge periode te overleven en na een flinke regenbui weer op te leven. Ze zijn dan echter niet meer zo smakelijk.

De eetbare zwam is vooral in de Chinese keuken veel gebruikt en is in Chinese supermarkten in gedroogde vorm te koop onder de naam Black Fungus.

KLIK VOOR MEER

Comments