`

Archief voor August 23, 2006

versnippering

Klik

Sinds de takkenhakselaar massaal zijn weg gevonden heeft bij Neerlands groenvoorzieningen is er een toenemende versnippering waarneembaar: houtsnippers nemen de bermen over.

Vroeger werd al het groenafval keurig†afgevoerd en dat leidde tot verschraling van bermen, dijken etc. Dit leverde voedselarme milieu’s op waar†weer bijzondere planten en paddenstoelen groeien. Bovendien is afvoeren een beetje compensatie voor de voedingsstoffen die tegenwoordig massaal uit de lucht vallen.

Nu wordt alles bedekt met een dodelijk verstikkende mestlaag van snippers†waar op den duur alleen algemene soorten groeien die tegen veel voedsel kunnen; brandnetel,†braam…

Klik

en Hazenpootjes… inktzwammetjes die je na een regenbui overal aantreft op snippers. Inktzwammen zijn zwammetjes die heel kort leven. De sporen op de plaatjes vervloeien soms al binnen enkele uren tot een zwarte inktachtige massa. Bij het Hazenpootje blijft de hoed na het verliezen van de inktdruppels als een stuk verdroogd cellofaan soms nog dagenlang staan.

Voor paddenstoelen zijn snippers dus wel leuk. Een alternatief is als de Groenvoorzieningen alle snippers afvoeren en†gebruiken voor†snipperpaden:dit is niet schadelijk -†zelfs leuk -†maar wel duurder. Gelukkig gebeurt dit ook wel.†Er komen veel snipperpaden†bij†en daarmee ook de†snipperpaddenstoelen. Veel paddenstoelen voelen zich thuis op snippers… ze staan heerlijk met hun voeten in het eten en het blijft lang vochtig.
Er is zelfs recent in Nederland een nieuwe soort voor de wereld ontdekt op snippers: de Geaderde leemhoed. Wildplukker meent hem ook gezien te hebben maar durft geen claim te leggen.

Klik

Enkele andere schoonheden op snippers rukken door klimaatverandering op uit het zuiden van Europa: bijvoorbeeld de Inktviszwam. Het is een zwam uit stinkzwammenfamilie en deze bijzondere exoot heeft rode tentakels waardoor ze op een omgekeerde inktvis lijkt.†Wildplukker heeft hem nog niet gezien maar is wel op jacht…

Comments