`

Archief voor August 30, 2006

Zilverstrand

Klik

Almeerderstrand en Zilverstrand waren vandaag doelwit voor de wekelijkse mycologische strooptochten van de WMOIJ. Helaas kon Wildplukker alleen de middag en toog - na even snuffelen op het Almeerderstrand en na de gezamenlijke lunch - met de groep naar het Zilverstrand.

Het Zilverstrand is een strandje gelegen aan het Gooimeer bij Almere. Het Almeerderstrand ligt direct links na de Hollandse brug en is bekender. Daar wordt altijd druk gerecreëerd.
Aan de andere kant van de A6 - rechts van de Hollandse brug dus - ligt het Zilverstrand en daar is het rustiger. Er wordt wat gecruised en in de zomer liggen er wat naaktrecreanten.

Klik

Nu niets van dit alles. Wel paddenstoelen. O.a. deze Loodgrijze bovist. Dit kleine stuifzwammetje ziet er vers uit als een klein ping-pong balletje. Er zijn wel meer stuifzwammen met dit voorkomen, deze heeft echter een kenmerkend ‘schilletje’ dat je er af kan pellen. De ping-pong-bal ontpopt zich als een ei. Verder is hij herkenbaar omdat bij het ouder worden de laag onder de schil een loodgrijze glans krijgt.

Klik

Een andere leuke vondst is de Schotelrussula. Russula’s lijken op de paddenstoelen die je in kerststukjes aantreft. Sommigen voelen zelfs zo aan: licht van gewicht met een doffe kleurige hoed. Ze zijn er in alle kleuren en ze verschieten ook nog eens heel erg van kleur. Omdat er veel soorten zijn maakt dit het een moeilijk geslacht om op naam te brengen. Deze Russula velenovskyi - zoals hij officieel heet - is herkenbaar omdat de wijnrode kleur van de hoed enigszins op de plaatjes aan de onderkant doorloopt.

Comments