`

Archief voor September 1, 2006

Boekesteyn en Biefstukzwam

Klik 

Vandaag een paddenstoeleninventarisatie gedaan op landgoed Boekesteyn. Het is één van de zogenaamde Amsterdamse Buitenplaatsen, voormalige landgoederen van Amsterdamse kooplui uit de Gouden Eeuw. 
Tegenwoordig is Boekesteyn eigendom van ‘handelaar in groenwaren’ Natuurmonumenten, die in het landhuis het hoofdkantoor heeft ondergebracht.

Er staan veel oude beuken en eiken, soms met een omvang van drie meter. De laatste tien jaar gaat de één na de ander dood. Het moet de vergrijzing zijn!
Daardoor zijn er wel veel paddenstoelen te vinden die van groot dood hout houden. De Biefstukzwam is er één van. Ik vond deze op maar liefst 8 bomen verspreid over het hele terrein. Deze zwam ziet eruit als een biefstuk - zelfs als je hem doorsnijdt -, hij voelt als een biefstuk en eigenlijk smaakt hij ook als een biefstuk.  

Klik

Deze mooie exemplaren echter heb ik gewoon laten staan. Nergens staan er zoveel als hier en ze horen bij het gezicht van het landgoed: Boekesteyn en Biefstukzwam. Misschien zijn het de geesten van alle duizenden kilo’s biefstuk die de vadsige welgestelde handelaren van weleer hier kwamen verorberen…

Comments