`

Archief voor September 7, 2006

Wildplukker ziek van Russula’s?

Na een enerverende maandagmiddagexcursie in het Vijverbos bij Harmelen en een dinsdag op zijn baan werd, nadat zijn computer vorige week al de klos was, Wildplukker zelf geveld door een virus: 39 graden koorts en buikgriep. Iets te veel Russula’s geproefd wellicht? Gelukkig had hij nog wel puf om achter de microscoop te duiken en wat te determineren.

Klik

Stekelkopamaniet - Amanita solitaria

Wel vond hij samen met drie paddocompanen die maandag nog de 42e vondst van Nederland van de Stekelkopamaniet, de 34e en 35e vondst van de Franjeamaniet en de 62e vondst van de Groensteelsatijnzwam.

Klik

Franjeamaniet - Amanita strobiliformis

Klik

Groensteelsatijnzwam - Entoloma incanum

Allen zijn ook nog eens schitterende paddenstoelen om te zien.
Wel gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat dit volgens de Verspreidingsatlas van 2000 is en er ongetwijfeld nog meer vondsten zijn gedaan.

Determinatiesleutel Amanieten >>

Voor wie mooie amanieten wil zien, moet in de provincie Utrecht zijn waar veel soorten zijn gevonden die je elders niet of nauwelijks vindt. Heb je zin om er ook eens op uit te gaan dan kun je deze determinatiesleutel meenemen. Amanieten zijn snel herkenbaar, de bekende Vliegenzwam is er één van en heeft ook de oervorm: een steel met een beurs onderaan, een hangende ring en een hoed met stippen. Er zijn ook nog andere vormen maar dat is voor iets gevorderden. Succes ermee!

Comments (2)