`

Archief voor september 17, 2006

oogsten en plukken

Klik

Na ongeveer een achtste van de pompoenen geoogst te hebben (vier kisten), ben ik terug naar Amsterdam getuft om de vlierbesschermen — na de helft van de schermen al gestript te hebben – tot vier emmers geslonken vlierbessen te verwerken. Nu eerst de rest van de schermen plukken, wassen, in de sappan stomen en vervolgens in de wijnjerrycans gieten. Jerrycans en alle onderdelen steriliseren…
Totaal moest ik vijf porties stomen en was ik van 17.00 tot 01.30 bezig voor 15 liter sap. Eén volle emmer pulp was wat ik overhield.

Klik

Met de pulp ga ik experimenteel nog twee jerrycans van 10 liter vullen. Eén helft bracht ik nogmaals bijna aan de kook met 9 liter water. Dit leverde zo’n acht liter sap op die ik in de jerrycan aanvulde met 1 kg suiker opgelost in 2 liter water van zo’n 80 graden. De andere helft laat ik nog even als most pruttelen.
Ook al vast giststarters gemaakt en alles genoteerd in mijn wijndagboek.

Ondertussen bleek ik ook nog kaas gemaakt te hebben, want ik toen ik terugkwam van Texel bleek ik vergeten te zijn een pannetje melk op te ruimen en schoon te maken. De keuken rook naar ranzige brie.

Reactie (1)