`

Archief voor October, 2006

canine

Klik

Comments (1)

laatste oogst

Klik

Vandaag de laatste pompoenen binnengehaald. Met name de butternuts hebben lang op het veld gelegen omdat deze als laatste bloeien en uitlopen. Sommige zijn nog niet eens rijp. Het gaat dit jaar verbazend lang door. Mandarijn heeft de andere pompoenen al binnengehaald. We hebben nu 21 kisten binnengehaald en er liggen nog zo’n vier á vijf kisten op het veld. Dit zijn echter onbekende merken - waarschijnlijk kruisingen van vorig jaar - waar we geen bestemming voor hebben. Ik ga er enkele uitproberen op smaak. 

 Klik

Ik had dode struiken Oostindische kers onder de boerenkool gelegd opdat ze zich volgend jaar kunnen uitzaaien, maar deze zijn nog gaan uitlopen en staan zelfs volop te bloeien… alsof het juli is! Ook de tuinbonen denken dat het juni is en staan mooi in bloei.

Klik

Tuinbonen in bloei

Comments

bruine ringboleet

Vandaag zijn Wildplukker en Mandarijn afgereisd naar Texel. Na wat zakelijk en privé winkelen gaat Wildplukker de bossen in om een maaltje te zoeken.

Klik

Hij vindt nog veel soorten boleten alhoewel de tijd al voorbij lijkt. Blijkbaar is er nog een tweede vlucht vruchtlichamen na al dat vocht en die warmte. Een bijzonder exemplaar is de bruine ringboleet die veelvuldig op een steile slootkant staat. Het is een boleet met een ring, wat uitzonderlijk is voor boleten.
Er is in het voorjaar veel bladermassa en bagger op de kant gegooid en dat is meestal ongunstig voor ‘samenlevers’. De boleten leken er weinig last van te hebben want er stonden ook nog Eekhoorntjesbroden, Kastanjeboleten en Gewone fluweelboleten. Wel waren de hoeden helemaal aangetast met de zwarte kleurstoffen van de halfverteerde bladerbrei.

Klik

Comments

Het Hoogste Woord

Klik

Vandaag is het NCRV-boek met mijn foto’s uitgekomen!

Klik

Klik

Klik

BESTELLEN >>

Comments (1)

weg en terug

20061025weg1.jpg

Zwaarbeladen met kachel weer terug naar Nederland. En weer aan het werk morgen. Bah!

Comments (1)

spijkerzwammen

Klik

Smakelijke melkzwam - Lactarius deliciosus

De laatste dag hield Wildplukker evenals gisteren een excursie voor de gasten. Deze keer togen we met een groep van negen mensen de heuvels in. Ik kon al mijn opgedane ervaringen spuien en wist vele paddenstoelen op naam te brengen. De stekelzwammen werden bekeken en we snuffelden aan Geurige ridderzwammen en Kleine molenaars, plukten Smakelijke melkzwammen en voelden aan Ruige ridderzwammen.

Wat verder in het bos vonden we nog een zeldzaamheid, de Slijmige spijkerzwam (Gomphidius glutinosus). Ik vond al enkele exemplaren op het landgoed maar hier stonden ze wederom massaal. In Nederland is het een ernstig bedreigde soort. Het is een bewoner van naaldbossen. Die hebben we genoeg in Nederland maar blijkbaar niet lekker genoeg voor deze spijkerzwam.
Snel maakte Wildplukker wat foto’s.

Klik

Comments

stekelzwammendag

Klik

Vandaag kwam ik maar liefst vier soorten stekelzwammen tegen. Allen zijn in Nederland zeldzaam, vaak ernstig bedreigt ook nog. Bovenstaande Blauwzwarte stekelzwammen (Phellodon niger) stonden massaal in een gemengd sparren-dennenbosje samen met deze prachtige rode stekelzwammen:

Klik

De andere twee waren helaas oude exemplaren van waarschijnlijk de Blauwvoetstekelzwam en de Schubbige stekelzwam.

Comments

boskachel

Klik

Een jaar geleden ontdekte Wildplukker een kacheltje in het bos. In een verlaten jagershuisje stond het weg te roesten. Hij was er meteen verliefd op, al was het behoorlijk gehavend. Maar ja, het stond in het bos en was heel zwaar, en het was misschien nog van iemand…

Nu een jaar later stond het er nog. Nu moest het maar gebeuren! Met hulp van Rama en een onderstel van een kinderwagen toog hij naar het bos om het kacheltje te redden van de ondergang.
Een beetje rovers voelden we ons wel dus werd de kachel in een plastic zak verstopt en op de wagen getild. Het bos uitgehobbeld en een kleiïge akker over gereden waren we snel bij de weg en de auto. Gelukkig geen voorbijgangers.

Klik

Daarna met Rama gewandeld. Vannacht is hij gearriveerd en wat Wildplukker betreft klikt het wel. Volgens de Mayakalender van Landheer bleken we beiden Rode Draak te zijn(!?!).
Langs het stuwmeer vlak bij mijn zodenrilbank laat Rama een draak zien die hij van de zomer heeft gemaakt in het bos. We lopen het landgoed af - stroomopwaarts langs de beek Moiron - en verwonderden ons over de schoonheid van de stromende en waaiende bladeren.

Comments

turbine

Klik

Vandaag waren de Uitvinder en de Smit een neiuwe turbine aan het installeren. Wildplukker ging dit boven de pet en trok de heuvels in op zoek naar bijzonderheden:

Klik

Goudgele russula - Russula aurata

Klik

Spechtinktzwam - Coprinus picaceus

Comments (1)

mijn balkon is weg!

Klik

Mr. Q kijkt toe terwijl landheer werkt.

Klik

Comments

vlechthek

Klik

Geïnspireerd door de bank en omdat Wildplukker bij gebrek aan excursiewerk wat wilde doen voor het landgoed, besloot hij vandaag een hek te herstellen.
Het hek was al eens met oud hout in elkaar gezet maar was ineengestort. Alleen enkele staken stonden nog overeind maar deze bleken na wat wrikken af te breken als natte chips.
Gisteren werden staken verzameld samen met de opvangjongeren Mr. Q en Chefkok. Wederom haagbeuk en hazelaarstaken van zo’n vier tot vijf meter. De lengte van het hek - acht meter - kon met twee staken overbrugd worden. Vandaag tot de laatse lichtuurtjes bezig geweest om het af te krijgen.

Klik

Comments

zodenbank

Klik

Zodenbank van Wildplukker in Zeeland

De zodenbank is waarschijnlijk een middeleeuws Europees bedenksel: het is een van wilgentenen gevlochten zitbank waarop verliefde paartjes zich konden neervlijen. Rond een boom - liefst een appelboom, als symbool van het paradijs - werd eerst een bak gevlochten van wilgentenen. Deze werd gevuld met aarde en afgedekt met een geurige kruidenlaag waarop het paartje kon zitten. Al zittend en schuifelend met het achterwerk deed men de aromatische geuren van de kruiden vrijkomen, en zo geraakten de geliefden nog verder in vervoering.

Afgelopen voorjaar was Wildplukker al eens op het landgoed Domaine de Moiron om het complex samen met drie vrienden te beheren en voor de gasten te zorgen, in afwezigheid van de landheer.
Gasten dienden zich niet aan dus in de praktijk was de taak voornamelijk het één maal per dag open en dicht draaien van de sluis van het stuwmeer. Dit ten einde de turbine aan te drijven die het huis verwarmde.
Tijd genoeg dus om andere dingen te doen. Wildplukker besloot om het principe van de zodenbank te combineren met een houtril en dit alles aaneen te vlechten tot een zitbaar landschapselement. Het leuke van deze organische manier van bouwen is dat je alle kanten op kan: je kan schuilhokjes combineren met zitbanken, schuttingen, hekken, houtopslag, paddenstoelenkweek, geitenstal, kippenren… en dit alles aaneengevlochten tot één groot kunstwerk.

Klik

Bij gebrek aan wilgen werden staken van Haagbeuk gebruikt. Deze werden in drie rijen in de grond gestoken: twee hoge rijen voor de houtril en één lage voor het zitgedeelte. Vervolgens werd alles horizontaal ingevlochten tot twee golvende bakken. De achterste stakenrij van de houtril werd op een open manier gevlochten om hier op een zichtbare manier oud hout in te stapelen en om allerlei dieren uit te nodigen hier een schuilplaats of nestgelegenheid te vinden.

Wie geïnteresseerd is om zelf een Zodenbank te maken kan Wildplukker van advies dienen of het in opdracht komen vervaardigen.

Klik

Inmiddels is er ruim een half jaar voorbij en Wildplukker is vanwege zijn Trompet-de-mort-obesessie nog niet toegekomen aan het inspecteren van de bank. Vandaag was het zover. Gelukkig staat hij er nog goed bij. Alleen de houtrilbak is nog wat leeg en moet nodig gevuld worden.

Comments (1)

Louviers

Dinero en Wildplukker wandelden vandaag rond Louviers.

Klik

Comments (1)

Maison de Forestière

Klik

Vandaag met de twee opvangjongeren en de landheer op excursie geweest. We spraken af bij het Maison de Forestière boven op de noordelijke heuvel, want Wildplukker wilde al eerder de bossen in. Het huis was inmiddels afgebrand. De jongens maakten van alles een grap maar toen ze eenmaal de economische waarde van de paddenstoelen vernamen en een aantal schunnige benamingen hoorden - zoals Tepelparasolzwam - was hun belangstelling gewekt. We kwamen nogmaals vele van de zeldzame Reuzenknotszwammen tegen en plukten gezamenlijk nog vijf kilo trompetten.

Klik

Comments

Blauwe korstzwam

Klik

Vandaag kwam ik deze prachtige Blauwe korstzwam tegen. In Nederland een zeldzaamheid, hier algemener. Nu kennen we allemaal wel een blauwe schimmelkorst, maar ik verzeker jullie dat dit iets anders betreft. Deze korstzwam groeit alleen op dood hout en voelt als zacht fluweel aan. Ook weer acht zakken trompetten geraapt en weer drie soorten koraalzwammen gevonden, waaronder deze Witte koraalzwam die door parasieten vaak grijzig wordt.

Klik

Comments

trompetgeschal

Wildplukker werd ’s ochtends wakker door trompetgeschal. De Hoornen van overvloed roepen hem. Waar hij gisteren struinde moet vast meer staan en hij heeft in de boeken gelezen dat ze prima te drogen zijn. Ook voelt hij dat hij wat voor landheer Groninger moet doen, dus gaat hij het vandaag groots aanpakken. Ruime rugzak mee en veel sluitstripzakken. Deze zijn luchtdicht af te sluiten waardoor de inhoud niet geplet wordt. (Wildplukker is getrouwd met sluitstripzakken. Hij gebruikt ze VOOR ALLES, maar daarover een andere keer)
Hij kwam op de kalkrijke kleihellingen met zijn neus in de boter. Tientallen mycelia brachten honderden, ja duizenden trompetjes voort. Wildplukker kon zijn naam volledig ten gelde laten komen. Hier en daar vond hij ook nog trechtercantharellen en nog andere varianten.

Klik

Grauwe cantharel - Cantharellus cinereus

Uiteindelijk ging hij na vier uur plukken - ondertussen nog veel anders moois bekijkend en fotograferend - zwaar bepakt de heuvels af. Thuisgekomen bleek het 8 kilo te zijn. Voor de aanwezige gasten (Dinero, Groninger en twee opvangjongeren) bereidde hij een verse pasta met een saus van de gevonden voorwerpen.

Klik

Comments

Wildplukker in de Haute Marne

Klik

Gisteren is Wildplukker samen met Dinero afgereisd naar de Haute Marne. Precies 666 km over rustige wegen bracht ons in zeven-en-een-half uur op het landgoed Domaine de Moiron. Wildplukker zal hier 14 dagen verblijven en hier 9 dagen paddenstoelenexcursies geven aan de gasten. Bij aankomst blijken er weinig gasten te zijn en te komen. Wildplukker kan dus komende weken veel op eigen gelegenheid gaan wildplukken.

Na uitgebreid shoppen bij de Geant vanmiddag gelijk met Dinero de heuvelrug opgeklommen. Dinero gaat snel zijns weegs want snuffelen en struinen is niet zijn ding. Wildplukker duikt meteen van de paden af het bos in.
In de bossen is weinig tot niets te vinden…
Dan maar even naar de toplocatie van vorig jaar. Daar was het ook matig maar wel veel groepjes Hoorn-van-overvloed.

Klik

Hoorn-van-overvloed - Craterellus cornucopioides

De toefjes zwarte trompetvormige zwammen zien er voor de onachtzame wandelaar uit als verlepte door rotting zwartgeworden paddenstoelen. Niets is minder waar: het zijn overheerlijk paddenstoelen, al voorspelt de Franse naam Trompet de Mort niet veel goeds.
Al zoekende kwam ik hier ook enkele prachtige koraalzwammen tegen…

Klik

Velen moeten nog een naam krijgen maar daarvoor moet Wildplukker achter de microscoop gaan zitten, want koraaltjes zijn lastig. Een familielid uit de groep Knotsen was van verre al te zien. De zeer zeldzame Reuzenknotszwam was dan ook makkelijk te herkennen. Nog nooit eerder gezien maar wel vertrouwd uit de boeken.

Klik

Reuzenknotszwam - Clavariadelphus pistillaris

Op de terugweg nog een flink portie Gele stekelzwammen gevonden. Ook een lekkernij waar de Fransen zelf op zondagen ook graag naar zoeken. Deze exemplaren hebben ze niet gevonden omdat ze zich toch nooit verder dan 300 meter het bos in wagen. Paddenstoelen verzamelen is hier parkeren, snel rapen en wegwezen.

Comments (1)

duinkorstjes en zandsnippers

Duindoornbessendeegje.jpg 

Al lange tijd  had Wildplukker het in zijn hoofd om nieuwe zoutjes op de markt te brengen die wat “wilder” zijn dan de zoutjes uit de winkel. De inspiratie hiervoor kwam op Texel een jaar geleden en was niet culinair ingegeven maar landschappelijk. Hij verzon “Duinkorstjes”, ”Zandsnippers” en “Mostapijtjes”. De culinaire equivalenten moesten nog verzonnen worden. Iets met Zeekraal of Duindoorn.

Klik

Nu een jaar later moest het er maar van komen. Het werden Duinkorstjes met als basis een deegje aangelengd met Duindoornbessensap. Behalve smaakgeven bleek het ook het deeg mooi oranje te maken. Bovenop ook nog een topping van Duindoornsap, grof zeezout (Sel Marin van het eiland Noirmoutier) en komijnzaad. Het recept verder blijft geheim voor het geval Wildplukker het op de markt gaat brengen in de traiterie van mevrouw Gerritsen.
In drie gangen werd met verhoudingen geëxperimenteerd: de eerste was te zuur, de tweede was lekker, en de derde was met andere toevoegingen en ook lekker. Wordt vervolgd…
Tegelijk ook kroketjes gemaakt van restjes pompoen, aardappel, garnalenbouillon, adzuki-boontjes en diverse kruiden. De bouillon was over van een lekkere pittige pompoensoep met harissa.

20061009snipper4.jpg

Comments (2)

wijndagboek

De wijn heeft wild staan borrelen voor Wildplukkers afwezigheid… onstuimig en intens was het concert - maar was bij zijn terugkomst volledig stil. Paniek… wat is er mis? Na het proeven van een staaltje leek het of alle suiker gewoon was omgezet in alkohol: ze was kurkdroog. Zo snel al! De onrijpe wijn prikkelde de tong maar had nog weinig ‘body’. Na het toevoegen van een flinke hoeveelheid suikeroplossing was het afwachten. Nu zat er in ieder geval genoeg in om door te gisten tot de gewenst percentage van 15%. Nu - na twee onzekere dagen - begint er weer leven ‘in de brouwerij’ te komen.

20061008etiket1.jpg 

De vlierbloesemwijn ondertussen moet al lang klaar zijn. Vat 2 dreigde te mislukken door een bacterie die de oppervlakte koloniseerde, een bekend verschijnsel. Dit kon Wildplukker oplossen door de tank over te hevelen in een schone tank en er weer een goede gist op los te laten. De biologische strijd kon weer opnieuw beginnen en lijkt aan te slaan. Het vat borrelt weer gestaag. Vat een lijkt klaar en smaakt droog en prikkelend maar Wildplukker is minder enthousiast over de smaak. Niets kan toch tegen vlierbessen op.
Nog maar even doorrijpen…

Comments (1)

terug

Klik 

Wildplukker is weer terug. Lange tijd - het lijkt een eeuwigheid - vertoefde hij in de onderwereld. Hij daalde af… ja, moest afdalen… vanuit een innerlijke drang, maar vooral om een geliefde buit te vinden die alleen daar te vinden is. Na een zware tocht - waar hij overwinningen behaalde en verliezen moest nemen - kwam hij weer terug in het ondermaanse. Zwaar beladen strompelde hij het nachtlicht in, wierp zijn buidel ter aarde en aanschouwde de inhoud… zij was rijk gevuld met onderaards goud. Op de bodem lag zijn verkreukelde ziel. Verkreukeld maar ongeschonden. Buiten lonkte de volle maan die van vrijdag op zaterdag met een overweldigend licht Amsterdam overstraalde. Wildplukker is in zijn missie geslaagd en kan weer wildplukken!

Klik

Wildplukker ging zaterdagochtend weer het bos in dat hij zo gemist heeft. De herfst wil nog niet naderen, bomen laten met tegenzin een blad los, bloemen bloeien met een laatste geestdrift en bezweren de naderende winter. De regen heeft de bosvloer weer zacht gemaakt en maakt iedere tred bijna geluidloos. Zo mag hij het graag zien!

Toch zijn er weinig paddenstoelen. Wildplukker deed zijn ronde door zijn proefvak. In de omliggende bosjes vond hij genoeg cantharellen voor een lekker maal. Daarna struinde hij langs de eikenlaan van Landgoed Spanderswoud. De donkere overwaaiende buien en het scherpe zonlicht tussendoor maken het landschap onwerkelijk. Hij loopt geconcentreerd in de bermen turend de laan af. Hier helemaal niets, geen enkele paddenstoel… alleen de frisse wind van een naderend regenfront prikkelen zijn zintuigen… heerlijk.

Comments (2)