`

Archief voor oktober, 2006

canine

Klik

Reactie (1)

laatste oogst

Klik

Vandaag de laatste pompoenen binnengehaald. Met name de butternuts hebben lang op het veld gelegen omdat deze als laatste bloeien en uitlopen. Sommige zijn nog niet eens rijp. Het gaat dit jaar verbazend lang door. Mandarijn heeft de andere pompoenen al binnengehaald. We hebben nu 21 kisten binnengehaald en er liggen nog zo’n vier á vijf kisten op het veld. Dit zijn echter onbekende merken – waarschijnlijk kruisingen van vorig jaar – waar we geen bestemming voor hebben. Ik ga er enkele uitproberen op smaak. 

 Klik

Ik had dode struiken Oostindische kers onder de boerenkool gelegd opdat ze zich volgend jaar kunnen uitzaaien, maar deze zijn nog gaan uitlopen en staan zelfs volop te bloeien… alsof het juli is! Ook de tuinbonen denken dat het juni is en staan mooi in bloei.

Klik

Tuinbonen in bloei

Reacties

bruine ringboleet

Vandaag zijn Wildplukker en Mandarijn afgereisd naar Texel. Na wat zakelijk en privé winkelen gaat Wildplukker de bossen in om een maaltje te zoeken.

Klik

Hij vindt nog veel soorten boleten alhoewel de tijd al voorbij lijkt. Blijkbaar is er nog een tweede vlucht vruchtlichamen na al dat vocht en die warmte. Een bijzonder exemplaar is de bruine ringboleet die veelvuldig op een steile slootkant staat. Het is een boleet met een ring, wat uitzonderlijk is voor boleten.
Er is in het voorjaar veel bladermassa en bagger op de kant gegooid en dat is meestal ongunstig voor ‘samenlevers’. De boleten leken er weinig last van te hebben want er stonden ook nog Eekhoorntjesbroden, Kastanjeboleten en Gewone fluweelboleten. Wel waren de hoeden helemaal aangetast met de zwarte kleurstoffen van de halfverteerde bladerbrei.

Klik

Reacties

Het Hoogste Woord

Klik

Vandaag is het NCRV-boek met mijn foto’s uitgekomen!

Klik

Klik

Klik

BESTELLEN >>

Reactie (1)

weg en terug

20061025weg1.jpg

Zwaarbeladen met kachel weer terug naar Nederland. En weer aan het werk morgen. Bah!

Reactie (1)

spijkerzwammen

Klik

Smakelijke melkzwam – Lactarius deliciosus

De laatste dag hield Wildplukker evenals gisteren een excursie voor de gasten. Deze keer togen we met een groep van negen mensen de heuvels in. Ik kon al mijn opgedane ervaringen spuien en wist vele paddenstoelen op naam te brengen. De stekelzwammen werden bekeken en we snuffelden aan Geurige ridderzwammen en Kleine molenaars, plukten Smakelijke melkzwammen en voelden aan Ruige ridderzwammen.

Wat verder in het bos vonden we nog een zeldzaamheid, de Slijmige spijkerzwam (Gomphidius glutinosus). Ik vond al enkele exemplaren op het landgoed maar hier stonden ze wederom massaal. In Nederland is het een ernstig bedreigde soort. Het is een bewoner van naaldbossen. Die hebben we genoeg in Nederland maar blijkbaar niet lekker genoeg voor deze spijkerzwam.
Snel maakte Wildplukker wat foto’s.

Klik

Reacties

stekelzwammendag

Klik

Vandaag kwam ik maar liefst vier soorten stekelzwammen tegen. Allen zijn in Nederland zeldzaam, vaak ernstig bedreigt ook nog. Bovenstaande Blauwzwarte stekelzwammen (Phellodon niger) stonden massaal in een gemengd sparren-dennenbosje samen met deze prachtige rode stekelzwammen:

Klik

De andere twee waren helaas oude exemplaren van waarschijnlijk de Blauwvoetstekelzwam en de Schubbige stekelzwam.

Reacties

boskachel

Klik

Een jaar geleden ontdekte Wildplukker een kacheltje in het bos. In een verlaten jagershuisje stond het weg te roesten. Hij was er meteen verliefd op, al was het behoorlijk gehavend. Maar ja, het stond in het bos en was heel zwaar, en het was misschien nog van iemand…

Nu een jaar later stond het er nog. Nu moest het maar gebeuren! Met hulp van Rama en een onderstel van een kinderwagen toog hij naar het bos om het kacheltje te redden van de ondergang.
Een beetje rovers voelden we ons wel dus werd de kachel in een plastic zak verstopt en op de wagen getild. Het bos uitgehobbeld en een kleiïge akker over gereden waren we snel bij de weg en de auto. Gelukkig geen voorbijgangers.

Klik

Daarna met Rama gewandeld. Vannacht is hij gearriveerd en wat Wildplukker betreft klikt het wel. Volgens de Mayakalender van Landheer bleken we beiden Rode Draak te zijn(!?!).
Langs het stuwmeer vlak bij mijn zodenrilbank laat Rama een draak zien die hij van de zomer heeft gemaakt in het bos. We lopen het landgoed af - stroomopwaarts langs de beek Moiron - en verwonderden ons over de schoonheid van de stromende en waaiende bladeren.

Reacties

turbine

Klik

Vandaag waren de Uitvinder en de Smit een neiuwe turbine aan het installeren. Wildplukker ging dit boven de pet en trok de heuvels in op zoek naar bijzonderheden:

Klik

Goudgele russula – Russula aurata

Klik

Spechtinktzwam – Coprinus picaceus

Reactie (1)

mijn balkon is weg!

Klik

Mr. Q kijkt toe terwijl landheer werkt.

Klik

Reacties

vlechthek

Klik

Geïnspireerd door de bank en omdat Wildplukker bij gebrek aan excursiewerk wat wilde doen voor het landgoed, besloot hij vandaag een hek te herstellen.
Het hek was al eens met oud hout in elkaar gezet maar was ineengestort. Alleen enkele staken stonden nog overeind maar deze bleken na wat wrikken af te breken als natte chips.
Gisteren werden staken verzameld samen met de opvangjongeren Mr. Q en Chefkok. Wederom haagbeuk en hazelaarstaken van zo’n vier tot vijf meter. De lengte van het hek – acht meter – kon met twee staken overbrugd worden. Vandaag tot de laatse lichtuurtjes bezig geweest om het af te krijgen.

Klik

Reacties

zodenbank

Klik

Zodenbank van Wildplukker in Zeeland

De zodenbank is waarschijnlijk een middeleeuws Europees bedenksel: het is een van wilgentenen gevlochten zitbank waarop verliefde paartjes zich konden neervlijen. Rond een boom – liefst een appelboom, als symbool van het paradijs – werd eerst een bak gevlochten van wilgentenen. Deze werd gevuld met aarde en afgedekt met een geurige kruidenlaag waarop het paartje kon zitten. Al zittend en schuifelend met het achterwerk deed men de aromatische geuren van de kruiden vrijkomen, en zo geraakten de geliefden nog verder in vervoering.

Afgelopen voorjaar was Wildplukker al eens op het landgoed Domaine de Moiron om het complex samen met drie vrienden te beheren en voor de gasten te zorgen, in afwezigheid van de landheer.
Gasten dienden zich niet aan dus in de praktijk was de taak voornamelijk het één maal per dag open en dicht draaien van de sluis van het stuwmeer. Dit ten einde de turbine aan te drijven die het huis verwarmde.
Tijd genoeg dus om andere dingen te doen. Wildplukker besloot om het principe van de zodenbank te combineren met een houtril en dit alles aaneen te vlechten tot een zitbaar landschapselement. Het leuke van deze organische manier van bouwen is dat je alle kanten op kan: je kan schuilhokjes combineren met zitbanken, schuttingen, hekken, houtopslag, paddenstoelenkweek, geitenstal, kippenren… en dit alles aaneengevlochten tot één groot kunstwerk.

Klik

Bij gebrek aan wilgen werden staken van Haagbeuk gebruikt. Deze werden in drie rijen in de grond gestoken: twee hoge rijen voor de houtril en één lage voor het zitgedeelte. Vervolgens werd alles horizontaal ingevlochten tot twee golvende bakken. De achterste stakenrij van de houtril werd op een open manier gevlochten om hier op een zichtbare manier oud hout in te stapelen en om allerlei dieren uit te nodigen hier een schuilplaats of nestgelegenheid te vinden.

Wie geïnteresseerd is om zelf een Zodenbank te maken kan Wildplukker van advies dienen of het in opdracht komen vervaardigen.

Klik

Inmiddels is er ruim een half jaar voorbij en Wildplukker is vanwege zijn Trompet-de-mort-obesessie nog niet toegekomen aan het inspecteren van de bank. Vandaag was het zover. Gelukkig staat hij er nog goed bij. Alleen de houtrilbak is nog wat leeg en moet nodig gevuld worden.

Reactie (1)

Louviers

Dinero en Wildplukker wandelden vandaag rond Louviers.

Klik

Reactie (1)

Maison de Forestière

Klik

Vandaag met de twee opvangjongeren en de landheer op excursie geweest. We spraken af bij het Maison de Forestière boven op de noordelijke heuvel, want Wildplukker wilde al eerder de bossen in. Het huis was inmiddels afgebrand. De jongens maakten van alles een grap maar toen ze eenmaal de economische waarde van de paddenstoelen vernamen en een aantal schunnige benamingen hoorden - zoals Tepelparasolzwam - was hun belangstelling gewekt. We kwamen nogmaals vele van de zeldzame Reuzenknotszwammen tegen en plukten gezamenlijk nog vijf kilo trompetten.

Klik

Reacties

Blauwe korstzwam

Klik

Vandaag kwam ik deze prachtige Blauwe korstzwam tegen. In Nederland een zeldzaamheid, hier algemener. Nu kennen we allemaal wel een blauwe schimmelkorst, maar ik verzeker jullie dat dit iets anders betreft. Deze korstzwam groeit alleen op dood hout en voelt als zacht fluweel aan. Ook weer acht zakken trompetten geraapt en weer drie soorten koraalzwammen gevonden, waaronder deze Witte koraalzwam die door parasieten vaak grijzig wordt.

Klik

Reacties

« Vorige berichten ·