`

Archief voor October 11, 2006

Wildplukker in de Haute Marne

Klik

Gisteren is Wildplukker samen met Dinero afgereisd naar de Haute Marne. Precies 666 km over rustige wegen bracht ons in zeven-en-een-half uur op het landgoed Domaine de Moiron. Wildplukker zal hier 14 dagen verblijven en hier 9 dagen paddenstoelenexcursies geven aan de gasten. Bij aankomst blijken er weinig gasten te zijn en te komen. Wildplukker kan dus komende weken veel op eigen gelegenheid gaan wildplukken.

Na uitgebreid shoppen bij de Geant vanmiddag gelijk met Dinero de heuvelrug opgeklommen. Dinero gaat snel zijns weegs want snuffelen en struinen is niet zijn ding. Wildplukker duikt meteen van de paden af het bos in.
In de bossen is weinig tot niets te vinden…
Dan maar even naar de toplocatie van vorig jaar. Daar was het ook matig maar wel veel groepjes Hoorn-van-overvloed.

Klik

Hoorn-van-overvloed - Craterellus cornucopioides

De toefjes zwarte trompetvormige zwammen zien er voor de onachtzame wandelaar uit als verlepte door rotting zwartgeworden paddenstoelen. Niets is minder waar: het zijn overheerlijk paddenstoelen, al voorspelt de Franse naam Trompet de Mort niet veel goeds.
Al zoekende kwam ik hier ook enkele prachtige koraalzwammen tegen…

Klik

Velen moeten nog een naam krijgen maar daarvoor moet Wildplukker achter de microscoop gaan zitten, want koraaltjes zijn lastig. Een familielid uit de groep Knotsen was van verre al te zien. De zeer zeldzame Reuzenknotszwam was dan ook makkelijk te herkennen. Nog nooit eerder gezien maar wel vertrouwd uit de boeken.

Klik

Reuzenknotszwam - Clavariadelphus pistillaris

Op de terugweg nog een flink portie Gele stekelzwammen gevonden. Ook een lekkernij waar de Fransen zelf op zondagen ook graag naar zoeken. Deze exemplaren hebben ze niet gevonden omdat ze zich toch nooit verder dan 300 meter het bos in wagen. Paddenstoelen verzamelen is hier parkeren, snel rapen en wegwezen.

Comments (1)