`

Archief voor November, 2006

Ellerstrand

Klik

Vandaag was het seizoenssluiting van de WMOIJ, de laatste keer dit jaar paddenstoelen zoeken in de IJsselmeerpolders.

Klik

We vonden toch nog zo’n ruim 80 soorten, maar sommigen dwaalden af om mossen te bekijken of miniwaterfauna te vangen voor onder de microscoop thuis. Ik kiekte veel stilleventjes langs de oever.

Klik

’s Middags namen we afscheid in De Fazant bij de Ellerbrug.

Klik

Comments

nieuwe verkiezingen

Klik

Voor de SP komen de nieuwe verkiezingen er al weer aan. Drie dagen na de overwinning staan ze in weer en wind al weer op de Dappermarkt om mensen te werven.
Helaas hadden ze geen Johannes-van-Dam-tomatensoep meer, anders was ik ze even gaan feliciteren.

Comments

herfst 2006 6

Het voelt eindelijk als november, ook al is het nog steeds te warm.

Klik

Comments

herfst 2006 5

Klik

Comments (1)

oesters uit de Mokbaai

Klik

Om de een of andere duistere reden was het op deze gure maandagmiddag in november zo druk voor de boot van 13.00 uur naar Den Helder dat ik een uur moest wachten. Zoals vaker wanneer ik moet wachten, grijp ik de gelegenheid aan om wat oesters te rapen vlak achter de dijk, in de Mokbaai. Op een kleine piertje liggen ze hier namenlijk voor het oprapen. Bovendien zit de R in de maand en zijn ze nu lekker. Zeker voor de winter als ze flink zijn aangekomen van het voedsel uit de warme tijd die achter ons ligt. 

Rauw zijn ze natuurlijk lekker, maar deze Japanse oesters bak ik liever snel in de olie met wat basale kruiden.

Japanse oesters met Gomashio
voorgerecht voor twee personen

Benodigdheden:

20 japanse oesters
Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko)
teentje knoflook
zwarte grof gemalen peper
halve citroen

Bereiding:

Zorg dat je bij eb de boot van Texel naar Den Helder net mist of kom als de boot net vol is. Loop naar de dijk in het westen en daal direct af naar de eerste de beste pier in de Mokbaai. Raap hier per persoon 20 japanse oesters van middengroot formaat op (± 10 cm lange schelpen). Haal de oesters uit hun schelp, spoel het zand uit en dep ze droog. Bestrooi ze met Gomashio en zwarte peper naar smaak en voeg de knoflookteen in plakjes toe. Zet een pan met olijfolie op en bak de oesters in een of twee minuten snel en heet tot ze net bruin worden.

Serveer ze met een kwart mootje citroen.

Comments (1)

herfst 2006 4

Klik

Comments (1)

wasplaten

Na het ‘bedrijfs’-etentje gisteravond in de Goudfazant, ging Wildplukker weer vroeg uit de veren voor een paddenstoelenexcursie op Texel.

Klik

Deze keer veel dijken, kale beschaduwde oude dijken.
Staan hier dan paddenstoelen?
Ja, hier staan paddenstoelen en wel heel bijzondere groepen, namelijk wasplaten, knotsjes en aardtongen.
Heel veel soorten aardtongen en knotsjes stonden er deze keer niet, maar wel vele bijzondere wasplaten. November is dé tijd voor wasplaten omdat de graslanden goed nat worden en ook het gras verteerd raakt.

Wasplaten zijn een bijzonder kleurrijk geslacht en zien er uit alsof ze gemaakt zijn van fijne vette was in allerlei vaak felle kleuren. Wasplaten zijn zeldzaam.
Het zijn allen paddenstoelen die op verteerde grassen groeien. Je zou zeggen dat dat geen probleem moet zijn in Nederland, ze zijn echter ook liefhebbers van schrale kalkrijke graslanden, die in Nederland nu eenmaal zeldzaam zijn. Alleen het Sneeuwzwammetje en de Zwartwordende wasplaat zijn wat algemener en vinden we ook in de buurt van de stad. De laatste is prachtig rood-geel-oranje-groen en wordt bij het ouder worden langzaam pikzwart. Beiden vonden we op ons startpunt: een weilandje bij de dijk onder Oudeschild.

Klik

Sneeuwzwammetje - Hygrocybe virginea

Al wat zeldzamer is het Papagaaizwammetje die je soms ook nog wel vindt op schrale recreatiestranden. We vonden hem in polder Ceres samen met de Kabouterwasplaat, al zeldzamer en de hele zeldzame Zwartgespikkelde- en Stinkende wasplaat. De laatste stinkt naar carboleum!

Klik

Papegaaizwam - Hygrocybe psittacina

’s Middags op een dijkje tussen Oudeschild en Oosterend vonden we nog meer wasplatensoorten. Grote hoeveelheden Weidewasplaten, Gele wasplaten en Grauwe wasplaten. De eerste soort is eetbaar en stond er met vele honderden forse exemplaren. Enkele studie-exemplaren belanden misschien nog in de pan.

Klik

Weidewasplaat - Hygrocybe pratensis

Klik

Grauwe wasplaat - Hygrocybe unguinosa

Daarna bezochten we een beroemde berm bij Den Hoorn, een taludje langs de Hoornderweg. Hier staat al jaren de Granaatbloemwasplaat. Deze uiterst zeldzame paddenstoel stond tot twee jaar terug slechts op twee plekken in Nederland. Inmiddels is daar een derde plek bijgekomen, hier vlakbij. Ook dit jaar staan er enkele tientallen exemplaren, maar geen honderden zoals sommige eerdere jaren. Ook vonden we nog enkele plekken met de Scharlaken wasplaat.

Klik

 Scharlaken wasplaat - Hygrocybe coccinea

Later in de middag werd het snel guur en na nog even snuffelen in de duinen vertrekt Wildplukker naar Mandarijn. In de achterbak ligt nog een kist pompoenen van de vorige keer die na drie weken Amsterdam ook weer even op Texel zijn. Ze mogen morgen bijkletsen met hun familieleden die nog op het veld liggen.

Comments (3)

goudfazant

In een fabriekshal in Amsterdam Noord vind je Hotel De Gouden Fazant. Het eten was er goed, het decorum leuk industrieel, het gezelschap - zes collega’s - aangenaam.
Dames met mooie hoeden pareerden tussen de tafels door vanuit een aanliggende ruimte waar een modeshow bezig was.

Klik

Comments

herfst 2006 3

Klik

Comments

Wisentbos

Klik

Vandaag weer mee met de IJsselmeerclub. ’s Ochtends had ik mij stiekum laten verontschuldigen vanwege een verstoorde nachtrust en ik ging pas rond 11 uur de deur uit. In de rimboe van het Wisentbos bij Dronten vond ik de club na een kwartier snelwandelen terug. Gelukkig zijn paddenstoelensnuffelaars geen snelle stappers.
Er werd niet veel bijzonders gevonden dus ik had niets gemist. Ook wisenten waren niet aanwezig.

Klik

’s Middags was het leuker: het Biddinghuizerbos. De startplek was een hertenkamp met diverse creaturen waaronder zelfs kangoeroe’s en dit schots aandoende schaap:

Klik

Ook hier weinig bijzonderheden. Wel een hele grote Schubbige bundelzwam:

Klik

Comments (2)

herfst 2006 2

Klik

Comments (3)

Gele ridderzwam

Klik

De dames en heren in het Gooi houden het voor gezien. De laatste paddenstoelenexcursie van het jaar was vandaag, en dat was deze keer speuren langs de randen van een zandverstuiving. Hier staan paddenstoelen die van pioniersituaties houden, en van zand… zoals de Gele ridderzwam. Hier op de Korte duinen bij Soest zal hij zich hopelijk steeds meer thuis voelen want houtkappers en sjofels maken hier nieuwe woestijn.

Klik

Gele ridderzwam - Tricholoma equestre

Wildplukker schuift woensdag weer aan bij de poldermannen.

Comments

herfst 2006 1

Klik

Comments

rijdend buffet

Klik

Vandaag ging Wildplukker weer eens een oude route langs het Amsterdam Rijnkanaal fietsen, om onderweg allerlei bosjes te besnuffelen op paddenstoelen. Er staat enorm veel! Langs het kanaal zelf - in de schaduw van de flats van Diemen -staan de bermen vol Straatchampignons (Agaricus bitorquis). Dit is een goed eetbare soort, behalve hier: waarschijnlijk door de hoeveelheden hondenpoep zitten de hoeden al vol maden als ze net boven de grond komen. Ze geven dan ook een trieste aanblik. Een paar kilometer verder van de hondenlooproute zijn ze al stukken beter. Mijn eetlust is echter al vergaan dus toch maar laten staan.

Klik

Bruine bundelridderzwam - Lyophyllum decastes

Verder is de hele route een rijdend buffet. Zo’n beetjes alles is eetbaar en ruim voorradig: Bruine bundelridderzwammen, Geschubde inktzwammmen, Schubbige boschampignons, Roodbruine schijnridderzwammen en Echte kopergroenzwammen. De bundelridders stonden met duizenden in een rommelbosje, dat door de herinrichting nu voor het publiek gesloten is. Gelukkig is Wildplukker geen publiek. Hij moet nu wel een draadhekje over, maar dat haalt het niet bij het met ijzeren punten bekleede hek dat hij verderop nog moet trotseren.

Klik

Geschubde inktzwam - Coprinus comatus

Klik

Schubbige boschampignon - Agaricus silvaticus

Klik

Roodbruine schijnridderzwam - Lepista flaccida

Uiteindelijk beland ik in het Diemerbos. Dit is een nieuw aangelegd recreatiebos in de Diemerpolder. Waar eens weilanden waren, staan nu inspiratieloos aangelegde rijtjes bomen in troosteloze bospercelen.
Het is te merken dat de bodem hier nog verzadigd is van kunstmest en stikstof, hier staan alleen maar stikstofminnende soorten als wederom de Schubbige boschampignons en Roodbruine schijnridderzwammen. Hoopvol is dat ik in een eikenperceeltje een paar Heksenschermpjes vond. Verder is het verbazingwekkend wat je soms aan vreemde zaken in rommelbosjes aantreft:

Klik

Comments (1)

IM

Klik

Comments

vliegenzwammen

Klik

Er staat nog veel momenteel dus ik raad iedereen aan er op uit te gaan dit weekend! Al is het maar om een lekker maaltje honingzwammen te rapen die nu massaal opkomen.

Klik

Echte honingzam samen met Schubbige bundelzwammen en Glimmerinktzwammen

Comments (1)

needless needles

Comments (2)

twijfel niet, wildplukker bestaat

Klik

Vanmiddag was ik bij drukker Spruijt - alwaar ik een uitgebreide rondleiding kreeg - om Doei roos in te leveren. Op weg naar huis kwam ik langs de Kamer van Koophandel. Het was er nog niet van gekomen, maar nu spontaan wel: het aanmelden van Wildplukker als naam. Wildplukker staat nu officieel geregistreerd!

Comments (2)

Doei roos, ik zal je missen 3

Klik

Vandaag heb ik de omslag afgemaakt van Doei roos. Helaas moet de achterflap weer ontsierd worden met zo’n vreselijke barcode. BBBAHHH!

Voor binnenin moest ik opnieuw een kuiltje fotograferen. Men wilde daar een kaal kuiltje zonder poespas, met mos. Dus ben ik maar weer met een zak mos het Oosterpark ingelopen om daar een kuiltje te graven.

Klik 

kuiltje met poespas

Comments (1)

morning after

Vandaag nog even met Wilgenman gekeken hoe alles er bij stond op De Nieuwe Ooster.

Klik

Klik

Comments

Allerzielen op De Nieuwe Ooster

20061102ooster0.jpg

Vanavond was het Allerzielenfeest op begraafplaats/gedenkpark De Nieuwe Ooster. Het publiek kon een route lopen langs vier thema’s: aarde, water, lucht en vuur. Onderweg konden ze hun verlorenen gedenken door een bloembolletje te planten bij Aarde, een lampionnetje met tekst te water te laten bij Water, of een lapje met tekst in de boom te hijsen bij Lucht. Bij Vuur konden ze zich verwarmen aan diverse kampvuren en luisteren naar twee verhalenvertellers. Of konden ze alleen ter nagedachtenis een glas glühwein drinken.

Klik

Klik

Lampionnetjes en Lapjes

Klik

Het eindspektakel…

Klik

…en de banieren niet te vergeten.

Klik

Comments

aarde, water, lucht en vuur

Klik

Gisteren en vandaag is Wildplukker bezig met het maken van vier banieren voor het Allerzielenfeest op de begraaplaats De Nieuwe Ooster. De banieren komen ter ondersteuning van de vier themaplekken langs de route. Als extra aanduiding heb ik de vier oude alchemistische symbolen toegevoegd als een soort pijlpunten die de weg wijzen.

20061101banner5.jpg

Het ontwerp 

Met Wilgenman is hij zes grote rechte takken wezen zagen in een rommelbosje in de buurt van de Bijlmerbajes. Vier daarvan worden als ‘mast’ gebruikt, en nog twee reservestokken. Deze avond alvast een proefboring doen op de begraafplaats!

Klik

Inmiddels zijn de banieren af:

Klik

En dan morgen loos! Daar zal hij ook optreden als fotograaf. Morgen een verslag

Comments