`

Archief voor november, 2006

Ellerstrand

Klik

Vandaag was het seizoenssluiting van de WMOIJ, de laatste keer dit jaar paddenstoelen zoeken in de IJsselmeerpolders.

Klik

We vonden toch nog zo’n ruim 80 soorten, maar sommigen dwaalden af om mossen te bekijken of miniwaterfauna te vangen voor onder de microscoop thuis. Ik kiekte veel stilleventjes langs de oever.

Klik

’s Middags namen we afscheid in De Fazant bij de Ellerbrug.

Klik

Reacties

nieuwe verkiezingen

Klik

Voor de SP komen de nieuwe verkiezingen er al weer aan. Drie dagen na de overwinning staan ze in weer en wind al weer op de Dappermarkt om mensen te werven.
Helaas hadden ze geen Johannes-van-Dam-tomatensoep meer, anders was ik ze even gaan feliciteren.

Reacties

herfst 2006 6

Het voelt eindelijk als november, ook al is het nog steeds te warm.

Klik

Reacties

herfst 2006 5

Klik

Reactie (1)

oesters uit de Mokbaai

Klik

Om de een of andere duistere reden was het op deze gure maandagmiddag in november zo druk voor de boot van 13.00 uur naar Den Helder dat ik een uur moest wachten. Zoals vaker wanneer ik moet wachten, grijp ik de gelegenheid aan om wat oesters te rapen vlak achter de dijk, in de Mokbaai. Op een kleine piertje liggen ze hier namenlijk voor het oprapen. Bovendien zit de R in de maand en zijn ze nu lekker. Zeker voor de winter als ze flink zijn aangekomen van het voedsel uit de warme tijd die achter ons ligt. 

Rauw zijn ze natuurlijk lekker, maar deze Japanse oesters bak ik liever snel in de olie met wat basale kruiden.

Japanse oesters met Gomashio
voorgerecht voor twee personen

Benodigdheden:

20 japanse oesters
Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko)
teentje knoflook
zwarte grof gemalen peper
halve citroen

Bereiding:

Zorg dat je bij eb de boot van Texel naar Den Helder net mist of kom als de boot net vol is. Loop naar de dijk in het westen en daal direct af naar de eerste de beste pier in de Mokbaai. Raap hier per persoon 20 japanse oesters van middengroot formaat op (± 10 cm lange schelpen). Haal de oesters uit hun schelp, spoel het zand uit en dep ze droog. Bestrooi ze met Gomashio en zwarte peper naar smaak en voeg de knoflookteen in plakjes toe. Zet een pan met olijfolie op en bak de oesters in een of twee minuten snel en heet tot ze net bruin worden.

Serveer ze met een kwart mootje citroen.

Reactie (1)

herfst 2006 4

Klik

Reactie (1)

wasplaten

Na het ‘bedrijfs’-etentje gisteravond in de Goudfazant, ging Wildplukker weer vroeg uit de veren voor een paddenstoelenexcursie op Texel.

Klik

Deze keer veel dijken, kale beschaduwde oude dijken.
Staan hier dan paddenstoelen?
Ja, hier staan paddenstoelen en wel heel bijzondere groepen, namelijk wasplaten, knotsjes en aardtongen.
Heel veel soorten aardtongen en knotsjes stonden er deze keer niet, maar wel vele bijzondere wasplaten. November is dé tijd voor wasplaten omdat de graslanden goed nat worden en ook het gras verteerd raakt.

Wasplaten zijn een bijzonder kleurrijk geslacht en zien er uit alsof ze gemaakt zijn van fijne vette was in allerlei vaak felle kleuren. Wasplaten zijn zeldzaam.
Het zijn allen paddenstoelen die op verteerde grassen groeien. Je zou zeggen dat dat geen probleem moet zijn in Nederland, ze zijn echter ook liefhebbers van schrale kalkrijke graslanden, die in Nederland nu eenmaal zeldzaam zijn. Alleen het Sneeuwzwammetje en de Zwartwordende wasplaat zijn wat algemener en vinden we ook in de buurt van de stad. De laatste is prachtig rood-geel-oranje-groen en wordt bij het ouder worden langzaam pikzwart. Beiden vonden we op ons startpunt: een weilandje bij de dijk onder Oudeschild.

Klik

Sneeuwzwammetje – Hygrocybe virginea

Al wat zeldzamer is het Papagaaizwammetje die je soms ook nog wel vindt op schrale recreatiestranden. We vonden hem in polder Ceres samen met de Kabouterwasplaat, al zeldzamer en de hele zeldzame Zwartgespikkelde- en Stinkende wasplaat. De laatste stinkt naar carboleum!

Klik

PapegaaizwamHygrocybe psittacina

’s Middags op een dijkje tussen Oudeschild en Oosterend vonden we nog meer wasplatensoorten. Grote hoeveelheden Weidewasplaten, Gele wasplaten en Grauwe wasplaten. De eerste soort is eetbaar en stond er met vele honderden forse exemplaren. Enkele studie-exemplaren belanden misschien nog in de pan.

Klik

Weidewasplaat Hygrocybe pratensis

Klik

Grauwe wasplaatHygrocybe unguinosa

Daarna bezochten we een beroemde berm bij Den Hoorn, een taludje langs de Hoornderweg. Hier staat al jaren de Granaatbloemwasplaat. Deze uiterst zeldzame paddenstoel stond tot twee jaar terug slechts op twee plekken in Nederland. Inmiddels is daar een derde plek bijgekomen, hier vlakbij. Ook dit jaar staan er enkele tientallen exemplaren, maar geen honderden zoals sommige eerdere jaren. Ook vonden we nog enkele plekken met de Scharlaken wasplaat.

Klik

 Scharlaken wasplaatHygrocybe coccinea

Later in de middag werd het snel guur en na nog even snuffelen in de duinen vertrekt Wildplukker naar Mandarijn. In de achterbak ligt nog een kist pompoenen van de vorige keer die na drie weken Amsterdam ook weer even op Texel zijn. Ze mogen morgen bijkletsen met hun familieleden die nog op het veld liggen.

Reacties (3)

goudfazant

In een fabriekshal in Amsterdam Noord vind je Hotel De Gouden Fazant. Het eten was er goed, het decorum leuk industrieel, het gezelschap – zes collega’s – aangenaam.
Dames met mooie hoeden pareerden tussen de tafels door vanuit een aanliggende ruimte waar een modeshow bezig was.

Klik

Reacties

herfst 2006 3

Klik

Reacties

Wisentbos

Klik

Vandaag weer mee met de IJsselmeerclub. ’s Ochtends had ik mij stiekum laten verontschuldigen vanwege een verstoorde nachtrust en ik ging pas rond 11 uur de deur uit. In de rimboe van het Wisentbos bij Dronten vond ik de club na een kwartier snelwandelen terug. Gelukkig zijn paddenstoelensnuffelaars geen snelle stappers.
Er werd niet veel bijzonders gevonden dus ik had niets gemist. Ook wisenten waren niet aanwezig.

Klik

’s Middags was het leuker: het Biddinghuizerbos. De startplek was een hertenkamp met diverse creaturen waaronder zelfs kangoeroe’s en dit schots aandoende schaap:

Klik

Ook hier weinig bijzonderheden. Wel een hele grote Schubbige bundelzwam:

Klik

Reacties (2)

herfst 2006 2

Klik

Reacties (3)

Gele ridderzwam

Klik

De dames en heren in het Gooi houden het voor gezien. De laatste paddenstoelenexcursie van het jaar was vandaag, en dat was deze keer speuren langs de randen van een zandverstuiving. Hier staan paddenstoelen die van pioniersituaties houden, en van zand… zoals de Gele ridderzwam. Hier op de Korte duinen bij Soest zal hij zich hopelijk steeds meer thuis voelen want houtkappers en sjofels maken hier nieuwe woestijn.

Klik

Gele ridderzwam Tricholoma equestre

Wildplukker schuift woensdag weer aan bij de poldermannen.

Reacties

herfst 2006 1

Klik

Reacties

rijdend buffet

Klik

Vandaag ging Wildplukker weer eens een oude route langs het Amsterdam Rijnkanaal fietsen, om onderweg allerlei bosjes te besnuffelen op paddenstoelen. Er staat enorm veel! Langs het kanaal zelf – in de schaduw van de flats van Diemen –staan de bermen vol Straatchampignons (Agaricus bitorquis). Dit is een goed eetbare soort, behalve hier: waarschijnlijk door de hoeveelheden hondenpoep zitten de hoeden al vol maden als ze net boven de grond komen. Ze geven dan ook een trieste aanblik. Een paar kilometer verder van de hondenlooproute zijn ze al stukken beter. Mijn eetlust is echter al vergaan dus toch maar laten staan.

Klik

Bruine bundelridderzwam Lyophyllum decastes

Verder is de hele route een rijdend buffet. Zo’n beetjes alles is eetbaar en ruim voorradig: Bruine bundelridderzwammen, Geschubde inktzwammmen, Schubbige boschampignons, Roodbruine schijnridderzwammen en Echte kopergroenzwammen. De bundelridders stonden met duizenden in een rommelbosje, dat door de herinrichting nu voor het publiek gesloten is. Gelukkig is Wildplukker geen publiek. Hij moet nu wel een draadhekje over, maar dat haalt het niet bij het met ijzeren punten bekleede hek dat hij verderop nog moet trotseren.

Klik

Geschubde inktzwam Coprinus comatus

Klik

Schubbige boschampignon Agaricus silvaticus

Klik

Roodbruine schijnridderzwamLepista flaccida

Uiteindelijk beland ik in het Diemerbos. Dit is een nieuw aangelegd recreatiebos in de Diemerpolder. Waar eens weilanden waren, staan nu inspiratieloos aangelegde rijtjes bomen in troosteloze bospercelen.
Het is te merken dat de bodem hier nog verzadigd is van kunstmest en stikstof, hier staan alleen maar stikstofminnende soorten als wederom de Schubbige boschampignons en Roodbruine schijnridderzwammen. Hoopvol is dat ik in een eikenperceeltje een paar Heksenschermpjes vond. Verder is het verbazingwekkend wat je soms aan vreemde zaken in rommelbosjes aantreft:

Klik

Reactie (1)

IM

Klik

Reacties

« Vorige berichten ·