`

Archief voor November 11, 2006

rijdend buffet

Klik

Vandaag ging Wildplukker weer eens een oude route langs het Amsterdam Rijnkanaal fietsen, om onderweg allerlei bosjes te besnuffelen op paddenstoelen. Er staat enorm veel! Langs het kanaal zelf - in de schaduw van de flats van Diemen -staan de bermen vol Straatchampignons (Agaricus bitorquis). Dit is een goed eetbare soort, behalve hier: waarschijnlijk door de hoeveelheden hondenpoep zitten de hoeden al vol maden als ze net boven de grond komen. Ze geven dan ook een trieste aanblik. Een paar kilometer verder van de hondenlooproute zijn ze al stukken beter. Mijn eetlust is echter al vergaan dus toch maar laten staan.

Klik

Bruine bundelridderzwam - Lyophyllum decastes

Verder is de hele route een rijdend buffet. Zo’n beetjes alles is eetbaar en ruim voorradig: Bruine bundelridderzwammen, Geschubde inktzwammmen, Schubbige boschampignons, Roodbruine schijnridderzwammen en Echte kopergroenzwammen. De bundelridders stonden met duizenden in een rommelbosje, dat door de herinrichting nu voor het publiek gesloten is. Gelukkig is Wildplukker geen publiek. Hij moet nu wel een draadhekje over, maar dat haalt het niet bij het met ijzeren punten bekleede hek dat hij verderop nog moet trotseren.

Klik

Geschubde inktzwam - Coprinus comatus

Klik

Schubbige boschampignon - Agaricus silvaticus

Klik

Roodbruine schijnridderzwam - Lepista flaccida

Uiteindelijk beland ik in het Diemerbos. Dit is een nieuw aangelegd recreatiebos in de Diemerpolder. Waar eens weilanden waren, staan nu inspiratieloos aangelegde rijtjes bomen in troosteloze bospercelen.
Het is te merken dat de bodem hier nog verzadigd is van kunstmest en stikstof, hier staan alleen maar stikstofminnende soorten als wederom de Schubbige boschampignons en Roodbruine schijnridderzwammen. Hoopvol is dat ik in een eikenperceeltje een paar Heksenschermpjes vond. Verder is het verbazingwekkend wat je soms aan vreemde zaken in rommelbosjes aantreft:

Klik

Comments (1)