`

Archief voor november 20, 2006

oesters uit de Mokbaai

Klik

Om de een of andere duistere reden was het op deze gure maandagmiddag in november zo druk voor de boot van 13.00 uur naar Den Helder dat ik een uur moest wachten. Zoals vaker wanneer ik moet wachten, grijp ik de gelegenheid aan om wat oesters te rapen vlak achter de dijk, in de Mokbaai. Op een kleine piertje liggen ze hier namenlijk voor het oprapen. Bovendien zit de R in de maand en zijn ze nu lekker. Zeker voor de winter als ze flink zijn aangekomen van het voedsel uit de warme tijd die achter ons ligt. 

Rauw zijn ze natuurlijk lekker, maar deze Japanse oesters bak ik liever snel in de olie met wat basale kruiden.

Japanse oesters met Gomashio
voorgerecht voor twee personen

Benodigdheden:

20 japanse oesters
Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko)
teentje knoflook
zwarte grof gemalen peper
halve citroen

Bereiding:

Zorg dat je bij eb de boot van Texel naar Den Helder net mist of kom als de boot net vol is. Loop naar de dijk in het westen en daal direct af naar de eerste de beste pier in de Mokbaai. Raap hier per persoon 20 japanse oesters van middengroot formaat op (± 10 cm lange schelpen). Haal de oesters uit hun schelp, spoel het zand uit en dep ze droog. Bestrooi ze met Gomashio en zwarte peper naar smaak en voeg de knoflookteen in plakjes toe. Zet een pan met olijfolie op en bak de oesters in een of twee minuten snel en heet tot ze net bruin worden.

Serveer ze met een kwart mootje citroen.

Reactie (1)