`

Archief voor December, 2006

kat in de zak was Jan in de zak

De Zaanse Broeder van vorige zondag - die ik een dag later zwartmaakte - blijkt bij naspeuring meer weg te hebben van Jan in de zak. Dit is de Broeder van de Noorderlingen. Het recept van vorige maandag is zijn zuidelijke zuster-Broeder.
Jan in de zak lijkt mij inderdaad een gerecht waar de honden geen broeder van lusten, maar wie het wil proberen:

Jan in de zak

Hollands nagerecht, gebak
Bereidingstijd 4 uur

Benodigdheden voor 6 personen:

250 g rozijnen (en/of krenten)
250 g boekweitmeel (pak à 500 g)
250 g zelfrijzend bakmeel
zout
1/2 liter melk
1 pot keukenstroop (500 g)
125 g boter of margarine

satéstokjes
klein schoon kussensloop
dik elastiek

Voorbereiding:

Rozijnen wassen en goed laten uitlekken. In grote pan ruim water aan de kook brengen. Op bodem van pan omgekeerd bord leggen. In kom boekweitmeel, zelfrijzend bakmeel en zout door elkaar roeren. Al roerend zoveel melk toevoegen dat glad en vrij dik beslag ontstaat, dat nog net van lepel loopt. Rozijnen door beslag scheppen.

Bereiding:

Beslag in één punt van kussensloop scheppen. Sloop veel hoger dan vulling met elastiek of touw dichtbinden, denk eraan dat volume ongeveer verdubbelt. Zak in kokend water leggen en gerecht in ca. 3 1/2 uur gaar laten worden. Zak regelmatig keren. Als satéprikker er droog uit komt is de Jan gaar. Intussen in pannetje stroop met boter en ca. 1/2 dl water al roerend verwarmen tot mooie saus ontstaat. Zak uit water nemen en even laten uitlekken. Vulling uit zak nemen en op bord leggen, overtollige water wegschenken en Jan in de zak in plakken snijden. Plakken over zes borden verdelen en stroopsaus erover schenken.

Comments (4)

Spoorzicht

Klik

Vandaag even Spoorzicht bezocht, een leuk voormalig sportveld in Diemen dat nu verwilderd is. Het sportveld werd opgeheven door de voortdurende hoge waterstand. Nu staat het de hele winter flink onder water, een situatie die ideaal is voor natuur: er is een soort broekbos ontstaan. Het ligt tegen station Diemen, voor Wildplukker een station verder.

Sjaak Vorst is inmiddels ons land binnengekomen en strooit rijp op de wereld:

Klik

De hogere-planten-wereld komt tot rust, en de paddenstoelenwereld laat zich alleen nog maar vertegenwoordigen door de die-hards.

Klik

De mossenwereld komt echter nu pas tot bloei. Als het hartje winter is, vormen zij hun sporenkapsels.

Klik

Onderweg naar huis zie ik dat de winterse dag sporen heeft achtergelaten op het treinraam:

Klik

Comments (3)

herfst 2006 8

Klik

Comments

aangereden kat

Afgelopen maandag 11 december trof Wildplukker een aangereden kat voor zijn deur. Het was een donkere gure avond - regenachtig zelfs  - en toen ik in mijn auto wilde stappen zag ik verderop iets kronkelen op de weg. Een aanereden kat! Ik liep er heen en aanschouwde een afgrijselijke drama. De kat tolde om zijn lichaam, wilde opstaan en viel en rolde weer om, en het ergste… één oog was uit zijn kas geplopt terwijl hij kuchte en bloed spuugde. Waarschijnlijk was zijn borstkas ook verbrijzeld. Wat een ellende! Ik zocht in mijn gedachten naar een hard voorwerp in mijn auto waar ik hem uit zijn lijden kon verlossen, maar had even niets.
Een auto met brandende lampen stond dichtbij en die zag ik als veroorzaker. Een Turkse jonge stapte uit en kwam op me af, een vriendin bleef in de auto. Hij begon een onduidelijke tirade over katten die niet opletten en een busje. Het bleek uiteindelijk dat een busje de kat aangereden had en was doorgereden. Ik vroeg of hij een mobieltje had om de dierenambulance te bellen, alsof dat nog zou helpen. De jongen belde 112 en gaf de mobiel aan mij zodat ik het gesprek kon voeren, waarschijnlijk was hj onzeker over zijn Nederlands. Ik vroeg de Dierenambulance en kreeg die snel aan de lijn. Ze zouden snel komen.
Ik zat bij de kat en maakte sussende geluiden in afwachting van zijn sterven. De jongen bleef ook bij ons maar kon het tafereel niet aanzien. Ik zei dat hij maar verder moest gaan en dat ik wel zou blijven wachten.

Zo zat ik alleen met de kat - die maar van geen opgeven wist - te wachten, midden op straat. Het afschuwelijke lugubere oog maakte dat ik de kat eerst niet durfde aan te raken. Maar toen de kat ook nog begon te jammeren, ben ik hem toch maar geruststellend gaan aaien.

De Dierenambulance kwam na ongeveer een kwartier. De kat bleef pogingen doen om op te staan en verzette zich nu met een ongekende kracht tegen het personeel, dat hem nu in een hokje hees.
Weg was ie. Ik stond volledig aangedaan in de koude donkere straat…

Naschrift
’s Avonds heb ik nog gebeld, maar ze waren nog druk met hem bezig.
De volgende dag bleek de kat nog te leven. Zijn ene oog was hij nu kwijt, door de lange wachttijd was er te veel stuwing geweest. Verder was zijn onderkaak op meerdere plekken gebroken - dat verklaarde het bloedspugen - en was de dierenarts 2,5 uur bezig met opereren bezig geweest om dat weer enigszins te verhelpen, en hij moest nog een keer ingrijpen.
Verder was hij niet gewond en verkeerde niet in levensgevaar. Nog acht levens over?

Vandaag ben ik even gaan kijken hoe het met hem was. Hij zat er nog zielig bij met een dichtgenaaid oog en een voedselsonde in zijn mond. Het is een kater en is door de arts Bertje gedoopt.

Comments (9)

Broedermoord

Klik

De Broeder die ik gisteren kocht bleek een kat in de zak. Schandalig! Een droog naar gist smakend homp witbrood dat niet eens kan concurreren met een slap kadetje van Dirk van der Broek. Verder zat er niets in… geen krenten, geen rozijnen, geen spek… niets. Wildplukker wordt hier boos van! Hoe durf je dit als Broeder te verkopen. Voor € 4,50 nota bene.

Op speciaal verzoek van mevrouw Gerritsen hieronder het recept van Broeder volgens “Grootmoeders Kookboek” uit 1976. Ik zal het zelf ook eens gaan proberen.

Comments (2)

Broeder volgens grootmoeder’s recept

Broeder volgens grootmoeder’s recept

Klik

Bereidingstijd: 15-20 minuten
Rijstijd: 30 minuten
Baktijd: 1 uur-1 uur en 10 minuten
Belangrijkste keukengerei: elektrische eierklopper met kneedhaken, kleine gietijzeren braadpan met deksel, zeef


Benodigdheden voor 4 personen:

250 g bloem
of 125 g patentbloem en 125 g boekweitmeel
1 ei
3/4 theelepel zout
10g gist
2 eetlepels suiker
2 dl lauwwarme melk
4 eetlepels reuzel of slaolie
75 g doorregen gerookt spek
75 g rozijnen zonder pit, 50 g krenten
35 g gesnipperde sukade
2 geschilde in blokjes gesneden
zacht zure appels
flinke mespunt kaneel poeder, keukenstroop

Bereiding:

Doe de bloem in een kom; maak midden in de bloem een kuiltje en doe daar het ei in. Strooi zout langs de rand van de kom op de bloem. Roer de gist in een kleine kom met de suiker vloeibaar en giet de gist op het ei in de bloem.

Roer van het midden uit ei, vloeibare gist en 1,5 dl melk door elkaar, voeg de rest van de melk toe als het deeg te droog is. Kneed tot het deeg blazen vertoont, soepel is en van de wand van de kom en de handen loslaat. Zet het deeg 30 minuten afgedekt op een lauwwarme plaats. Verwarm intussen de reuzel; snijd het spek in dobbelsteentjes en bak deze langzaam in de reuzel uit. Wrijf de rozijnen en de krenten stevig in een zeef, zodat eventuele steeltjes loslaten. Was rozijnen en krenten zeer goed, eerst in lauwwarm en daarna in koud water en dep ze droog met een doek of keukenpapier. Schep de sukade en de appels door de krenten en rozijnen met de kaneel.

Kneed deze vulling na het rijzen door het brooddeeg. Doe het deeg in de pan en leg daar het deksel op. Draai de warmtebron uit en na 5 minuten weer aan op de laagste stand. Bak het deeg 40-45 minuten op de ene zijde, keer het daarna met behulp van het deksel om en laat het deeg verder gaar en aan de andere zijde mooi van kleur worden.
Controleer of het gerecht gaar is door er in te steken met een houten prikker of breinaald.
Neem de prikker uit het gebak, als geen deegdeeltjes aankleven is het gerecht gaar. Serveer het gerecht warm met stroop en eventueel boter en warme melk.

Comments (1)

Oh brother, where art thou?

Klik

Vanmiddag bezocht Wildplukker zijn zus die een stalletje met sieraden bevrouwde op de Zaanse Kerstmanifestatie ‘Dromen over feest’.
Wildplukker belandde al snel in het Raadhuis waar een Oud-Hollandse hapjesproeverij beloofd werd, opgeleefd met a capella zang van de mannengroep SPAM. Bij binnenkomst eerst een maaltje Boeuf Bourguignon (echt Oud-Hollands!?!?) en daarna Pareltjessoep, een groentensoep met worst en grutten. Erg lekker!
Ondertussen stonden The Spambrothers Engelse liederen te spammen in de voorkamer.

Klik

Wat verder op de tafel waren de zoetigheden; Perencrumb (Engels!) om te proberen en Broeder om te kopen. Broeder is een soort gekookt brood met o.a. reuzel, krenten en spek waar ik mijn moeder en grootvader altijd over hoorde, maar dat ikzelf nooit heb mogen proeven. Ik greep dus de kans en kocht Broeder met stroop en ook nog een flinke bak Pareltjessoep, om lekker thuis na te genieten.
Dat ga ik dus nu maar snel doen!

Klik

Comments (2)

Coolia ontwerp 1 winnaar

Klik

Het winnende ontwerp voor de Coolia is geworden: nr. 1 (zie 5 december). Wildplukker mocht zelf kiezen dus dat was unaniem. Gelukkig was het ook de voorkeur van de redacteur. 

Klik

Op de eerste omslag die in januari verschijnt komt de Kostgangerboleet te staan. Dit vanwege een nieuwe sleutel voor de Fluweelboleten waar deze zwam - als buitenbeentje - toe behoort. Deze Boletus parasiticus gaat voortaan Xerocomus parasiticus heten. De achternaam Parasiticus slaat op het feit dat hij parasiteert op Gele aardappelbovisten. Soms is hij door de kleurovereenkomst nauwelijks zichtbaar.
Het is een vrij zeldzame paddenstoel. Als ik hem tegenkom moet ik altijd denken aan die Chinese speldenkussentjes van zo’n gezellig tafeltje met Chineesjes er omheen.

Comments

briefjes aan de wilgenwand hangen

Klik

Wilgenman heeft vorig jaar een Wilgenwand gemaakt op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Een gedenkwand waarin mensen een briefje met een boodschap kunnen steken of knopen ter nagedachtenis aan een dierbare. Wildplukker onderhoudt de website van Wilgenman en ging voor hem vandaag wat close-ups maken van de briefjes die inmiddels verweerd zijn. Waarom is verwering zo mooi?

Klik

Op de terugweg in Frankendael zag ik nog een echt herfsttafereel:

Klik

Comments

herfst 2006 7

Klik

Comments

Coolia

Wildplukker is gevraagd om een nieuwe omslag te ontwerpen voor de Cooilia, het verenigingsblad van de NMV (Nederlandse Mycologische Vereniging). Vandaag rolden er vier varianten uit de computer:

Klik

Klik

Klik

Klik

Comments (2)

voorgerechten

Wildplukker werd samen met familie gefêteerd in Purmerend bij Majoraan en Grasduiner. Majoraan had de smaak te pakken want ze had maar liefst 4 voorgerechten. Leuk idee eigenlijk; de hele avond alleen maar voorgerechten eten. Bedankt Majoraan.
Grasduiner verzekerde mij dat het er doordeweeks slechts drie waren.

Voorgerecht 1

Klik

Voorgerecht 2

Klik

Voorgerecht 3

Klik

Voorgerecht 4

Klik

Comments

Doei roos ik zal je missen - finale

Klik

Vandaag was eindelijk de presentatie van Doei roos ik zal je missen. Vanochtend kreeg ik mijn nieuwe fototoestel binnen (10.1m pizels, 1600 asa) en ik kon gelijk aan de slag want ik was door de Nieuwe Ooster gevraagd om het in beeld te verslaan. Doei roos ik zal je missen gaat over afscheid nemen: van je hamster die dood is, je oma die overleden is, je gameboy die kapotgegaan is of het haar wat je hebt achtergelaten bij de kapper.
Hieronder een gedicht dat er niet in gekomen is over afscheid van je sokken.

Sokken
Dag sok
Ik ga slapen

Dag mooie witte sok
Ik haal mijn voet uit jou

Dag mooie witte sok
Je stinkt

Dag mooie witte zweetsok
Je bent zwart geworden

Je gaat nu in de was


Hanif (11 jaar)

Meer over het project en enkele gedichten zijn te lezen op de website van Wilgenman. Klik aldaar op Verborgen stenen.

Klik

Het boek - uitgegeven door Uitgeverij De Verbeelding - is vanaf nu te koop via de boekhandel voor € 15,—.
U kunt het ook hier ook online bestellen via reacties. Er komt dan wel € 2,50 portokosten bij.

Klik

Comments