`

Archief voor December 15, 2006

aangereden kat

Afgelopen maandag 11 december trof Wildplukker een aangereden kat voor zijn deur. Het was een donkere gure avond - regenachtig zelfs  - en toen ik in mijn auto wilde stappen zag ik verderop iets kronkelen op de weg. Een aanereden kat! Ik liep er heen en aanschouwde een afgrijselijke drama. De kat tolde om zijn lichaam, wilde opstaan en viel en rolde weer om, en het ergste… één oog was uit zijn kas geplopt terwijl hij kuchte en bloed spuugde. Waarschijnlijk was zijn borstkas ook verbrijzeld. Wat een ellende! Ik zocht in mijn gedachten naar een hard voorwerp in mijn auto waar ik hem uit zijn lijden kon verlossen, maar had even niets.
Een auto met brandende lampen stond dichtbij en die zag ik als veroorzaker. Een Turkse jonge stapte uit en kwam op me af, een vriendin bleef in de auto. Hij begon een onduidelijke tirade over katten die niet opletten en een busje. Het bleek uiteindelijk dat een busje de kat aangereden had en was doorgereden. Ik vroeg of hij een mobieltje had om de dierenambulance te bellen, alsof dat nog zou helpen. De jongen belde 112 en gaf de mobiel aan mij zodat ik het gesprek kon voeren, waarschijnlijk was hj onzeker over zijn Nederlands. Ik vroeg de Dierenambulance en kreeg die snel aan de lijn. Ze zouden snel komen.
Ik zat bij de kat en maakte sussende geluiden in afwachting van zijn sterven. De jongen bleef ook bij ons maar kon het tafereel niet aanzien. Ik zei dat hij maar verder moest gaan en dat ik wel zou blijven wachten.

Zo zat ik alleen met de kat - die maar van geen opgeven wist - te wachten, midden op straat. Het afschuwelijke lugubere oog maakte dat ik de kat eerst niet durfde aan te raken. Maar toen de kat ook nog begon te jammeren, ben ik hem toch maar geruststellend gaan aaien.

De Dierenambulance kwam na ongeveer een kwartier. De kat bleef pogingen doen om op te staan en verzette zich nu met een ongekende kracht tegen het personeel, dat hem nu in een hokje hees.
Weg was ie. Ik stond volledig aangedaan in de koude donkere straat…

Naschrift
’s Avonds heb ik nog gebeld, maar ze waren nog druk met hem bezig.
De volgende dag bleek de kat nog te leven. Zijn ene oog was hij nu kwijt, door de lange wachttijd was er te veel stuwing geweest. Verder was zijn onderkaak op meerdere plekken gebroken - dat verklaarde het bloedspugen - en was de dierenarts 2,5 uur bezig met opereren bezig geweest om dat weer enigszins te verhelpen, en hij moest nog een keer ingrijpen.
Verder was hij niet gewond en verkeerde niet in levensgevaar. Nog acht levens over?

Vandaag ben ik even gaan kijken hoe het met hem was. Hij zat er nog zielig bij met een dichtgenaaid oog en een voedselsonde in zijn mond. Het is een kater en is door de arts Bertje gedoopt.

Comments (9)