`

Archief voor January, 2007

Roestbruine kogelzwam

Klik

Een bijzondere groep paddenstoelen die je vanaf nu veel kunt zien is die van de Kernzwammen of Pyrenomyceten. Vaak zijn het bruine of zwarte klonten, bobbeltjes, plakken of plakkaten. Vooral de laatste vorm maakt dat allerlei takken in het bos er uitzien alsof ze verbrand zijn. Ik heb menig persoon zich horen verbazen over al die verbrande takken in het bos terwiijl er toch nauwelijks sprake is van verdere brandschade. Het zijn de Pyreno’s!

De naam kernzwammen danken zij aan het feit dat de sporen zich ontwikkelen in een klein urnachtig of bolvormig gesloten vruchtlichaampje met een gaatje aan de top waar de sporen uitgeperst worden. Deze ‘urntjes’ liggen vaak verankerd in een matje van weefsel dat allerlei vormen kan aannemen. Hierboven en hieronder zie je de Roestbruine kogelzwam (Hypoxylon fragiforme) die door middel van weefselgroei bolletjes van ongeveer 1 cm maakt. Soms zitten er wel duizenden van die aardewerkkleurige knikkers bij elkaar op een gevelde beukenstam. Ieder bolletje bevat weer zo’n paar honderd kleine urntjes. Je kunt ze als kleine pukkeltjes zien zitten.

Klik

Doorgesneden vruchtlichaam met de honderden ‘ware’ vruchlichaampjes

Een ander veelvoorkomend kernzwammetje is het Kogelmeniezwammetje (Nectria episphaeria). Deze heeft rode urntjes die niet in een weefselmatje groeien. Je vindt ze als losse felrode bolletjes op hun lievelingseten: andere kernzwammen! kannibalen dus.
Met een doorsnede van zo’n 0,1-0,3 mm is het niet echt een zwam waar je over struikelt, dus moet je wel goed kijken. Loepje mee dus als je op kernzwammenjacht gaat. Deze vond ik gisteren in het Spanderswoud:

Klik

Comments

schijn van winter

Vandaag lag er even een vitrage van ijs op het landschap. In het bos vallen sporen opeens op door ingewaaide hagel.

Klik

Binnendoor via Weesp was ik in ’s Graveland. Ik merk dat ik opeens een liefde begin te ontwikkelen voor molens. Deze molen is vanuit de rijdende auto door het rechterraam gefotografeerd. Snelheid zo’n 80 km p.u.

Klik

Comments

Muiderpoortstation

Comments

honden in Zeeuws Vlaanderen

Comments

water- en wegenbouw

Comments (1)

Valkeveen

Klik

Aan het Gooimeer bij Huizen ligt Oud Valkeveen. Vandaag ging Wildplukker hier wandelen om te kijken of de paddenstoelen ‘nog steeds willen’.

Klik

Het bijzondere van dit gebied is dat je je hier bevindt op de grens van het Gooi en ‘Waterland’. Zo loop je tussen echt oud bos met statige Gooise beuken, zo sta je opeens tussen het riet. Je kunt tegelijkertijd de specht horen pikken en de koet horen tsikken.

Klik

Comments (2)

pulpo

Vanavond waren Wildplukker en vrienden weer te gast bij meneer en mevrouw Gerritsen. Meneer Gerritsen was onze warme gastheer.

Mevrouw Gerritsen bereidde ons weer vele gangen goede kost, zoals deze terrine van pulpo die is gestijfd in zijn eigen vocht:

Klik

Comments (2)

gesparrewar

Comments

Rotterdam revisited

Vandaag is Wildplukker met Wilgenman naar Rotterdam geweest om ons te laven aan de kunst. In tegenstelling tot het tripje van 24 augustus waar Wildplukker de gids was voor zijn jongere neef met vriendin was Wilgenman deze keer de gids en rijder. Wildplukker weet inmiddels wel dat MS Noordereiland niet de plek is, maar de Witte de Withstraat en opperde dit nog als bestemming. Dit had Wilgenman echter ook al in zijn programma. Nog een goeie tip voor autorijders: parkeren kan goedkoop in de parkeergarage van het Erasmusziekenhuis. 

Genoeg geluld, de oogst deze keer: naast Henry Moore in De Kunsthal - maar die kennen we al - waren de unanieme hoogtepunten vandaag:

Gerda Steiner & Jörg Lenzlenger in Boijmans van Beuningen.
Zij maken fantastische grillige objecten met van alles. Een terugkerend aspect is aangroeiende kunstmestkristallen die de objecten in de loop van de tijd veranderen tot een ijsbloemenwereld. Voor wie een kijkje op de website neemt, klik aldaar op de foto’s voor meer.

Klik

Brian Jungen in Witte de With
Deze native american kunstenaar maakt van Nikeschoenen maskers en andere bjecten zoals deze schedel van lapjes softbal of honkbal.

Klik

Ondanks de zeikende regen togen we tevreden naar de auto.

Helaas liet mijn gids op de A10 een steekje vallen en eindigden we op het politieburo.

Klik

Comments (2)

oesterzwammen en fluweelpoten

Klik

Fluweelpootje - Flammulina velutipes

Door het ongekend zachte verloop van de winter sukkelt de paddenstoelenwereld nog een beetje door. Vandaag rond de Gaasperplas gewandeld en diverse eetbare paddenstoelen gevonden. Nu is het de tijd van de Fluweelpootjes. Deze typische wintersoort kan een flinke vorstperiode doorstaan en is tot in februari te vinden. Het is een goede verzamelsoort met lekkere hoeden. Het is geen lekenwerk want er bestaat een dodelijke paddenstoel die er wel wat op lijkt, de Dennenbundelzwam. Weet je het dus niet zeker, afblijven maar!

Ze groeien op dood hout van vooral wilgen op natte plekken, geen probleem dus in Nederland. Rond Amsterdam kun je ze overal vinden. Een goeie route is langs de Gein waar ook vaak Gewone oesterzwammen te oogsten zijn.

Gewone oesterzwam - Pleurotus ostreatus

Klik

Comments

koeten in de nacht

Klik

Comments

Plukkig nieuwjaar!

Klik

Comments