`

Archief voor March, 2007

lente 2

Comments (1)

lente 1

Comments (1)

geheimzinnige hopen in het Spijkbos

Klik

Deze hopen lagen verspreid in het Spijkbos, zo’n 50 cm hoog en 80 cm in doorsnee duidelijk vanuit de bodem opgestuwd… zonder graafsporen. We denken dat het hier reuzenmollen betreft - ter groote van een tekkel - en houden ons aanbevolen voor waarnemingen.

Klik

Verder veel kikkerdril en populierenkatjes.

Klik

Comments

takken, water & lucht

Comments

brug en water

Comments

le source

Klik

Vandaag al weer de laatste dag. Wildplukker gaat het bos in om bij La source de trois fontaines bronwater te halen. Ieder jaar is het een feest om het water dat zo uit de bergen komt sijpelen te drinken. Dus gaat hij ieder jaar terug a la source. De bron figureerde al eens in de fotoreeks In the Wild Woods (nr. 2)

Klik

Comments

Raucourt

Klik

Vandaag zouden Dinero en Wildplukker weer een flinke wandeling maken. Een dagmars werd uitgezet rond Raucourt et Flaba, een schitterend dorpje waar ze eergisteren geëindigd waren. Een prachtige heuvelbeklimming naar de Ferme (boerderij) de Montgarni was het eerste doel. We passeren na een half uur een mooi onderhouden Herenboerderij. Een langslopend beekje krioelt van de tubifex ofwel kolonies Gewone slingerworm (Tubifex tubifex). Als je ze benadert, verdwijnen ze in hun holletjes.

Klik

We stijgen verder. De volgende boerderij is van totaal andere allure. Overal een chaos, zo mag Wildplukker het graag zien: rotzooien maar. Een reusachtige klimop overwoekert een napoleontisch schuurtje, zo laat opa boer ons weten. Vader en zoon zijn aan het werk, maar opa brengt ons op de hoogte van het laatste agrarische nieuws en de historie van de streek.

We gaan verder de heuvel op en de bossen in. We stuitten op een supermarkt van openhaardhout. Netjes in het gelid staan de rillen te wachten om naar de kachels te gaan. Het meeste blijft altijd achter want de Fransen zijn slordig en gek op zagen.
Halverwege worden we onthaald door houthakkers in het bos. Of we even komen… manen ze ons.. en we gaan eens even babbelen.
Vier mannen zitten op boomstammen te barbecuen met een tankje wijn er bij, stokbroden en brie. Een wiskundeleraar, een bankdirecteur, een schoolkok en een afgekeurde metaalwerker inviteren ons voor de lunch. We zijn pas een uur onderweg maar ach, zo’n kans laten we ons niet ontnemen. Glazen gaan rond en ze onthalen ons op lardon oftewel lekker geroosterde speklappen, en brie en brood. We raken aan de praat. De een is pools van afkomst, de ander ook, nog een heeft italiaanse voorouders — Wildplukker trouwens ook, nou ja, siciliaans - pas op, dat is niet hetzelfde - en de vierde had ook ergens iets uit het buitenland. “Un rencontre international”, roept le Chef de Collège. De chef weet ook alles van paddenstoelen, dus gespreksstof genoeg en latijnse namen zijn overal hetzelfde.
De glazen worden keer op keer bijgevuld…

Klik

Na een uur stappen Wildplukker en Dinero - hun waggelende gang verbergend - weer op…

Bovenop de heuvel aangekomen wordt het duidelijk: de geplande mars wordt te lang. Er wordt een alternatieve route van ongeveer acht kilometer hemelsbreed uitgezet. Na tweeënhalf uur komen we weer nuchter aan in Raucourt. We hangen hier nog zeker een uur rond om mooie foto’s te maken.

Klik

Comments

doors of perception

Comments

vogellijm

Vogellijm is de bijnaam van de Maretak, in het engels Mistletoe. Tijdens onze lange wandeling vandaag komen we ze overal tegen. De eerste de beste appelboom zit al vol. De boom is hol en onze fotosessie verjaagt twee steenuilen uit haar binnenste.

Klik

De Maretak - parasiet van vooral appelbomen, populieren en meidoorns - rukt steeds meer op. In ons land is het een zeldzaamheid, terwijl er toch aan haar favoriete bomen geen gebrek is. Heel Nederland staat vol met populieren!

Ze bevolkt steeds meer oude boomgaarden in Frankrijk. De reden hiervan is onder andere het niet meer verwijderen door de boomgaardiers. Vroeger was dit een wettelijke verplichting op straffe van zware geldboetes. Nu hoeft dat niet meer en rukt het massaal op.

Klik

Uiteindelijk wordt de ‘mistel’ - nog een bijnaam - de boom fataal. Ze raakt uitgeput en wordt dan steeds verder aangetast. Tijdens de herfst en in de winter zijn de kruinen soms topzwaar van de maretak en veel bomen begeven het in de storm: instant parasitaire verdelging. Dit betekent ook het einde van de maretak, het veroorzaakt zijn eigen dood, maar ja, parasieten denken niet na, ze parasiteren.

Door het warmere klimaat zal ze ongetwijfeld uit het zuiden wegvluchten want het is een plant van noordelijke streken. Straks zijn er nergens meer mistels in Nederland om onder te staan en onze geliefden te kussen…

Comments

buzzin’

Klik

De Mirabellen in de boomgaard staan vol in bloei. Het gegons van de bijen komt boven het gezang uit van de exotische vogelkooien van de buurvrouw. Vandaag doen we bij voorkeur niet veel. Wat snuffelen langs het spoor…

Klik

In de middag wil Wildplukker wat hout sprokkelen en weet Dinero te verleiden. In een afgelegen donker sparrenbosje vinden zij een vreemd hutje. Welke rituelen worden hier uitgevoerd?

Klik

Comments

maaltijdsoep 1

Aardappelpompoensoep met chorizo en Calvados

Benodigdheden voor 4 personen:

2 ons Adzukibonen
4 ons pompoen Red Kuri
grote teen knoflook
4 eetlepels olijfolie
2,5 liter bouillon (zie 5 maart >>)
aubergine
2 stengels bleekselderij
5 flinke roseval aardappelen
1 theelepel kerrypoeder of -pasta
2 ons chorizoworst
½ deciliter Calvados
bosveldkers of tuinkers
crème fraiche

Bereiding:

Laat de Adzukibonen miniaal acht uur van tevoren weken in de bouillon.
Bak de pompoen in kleine blokjes samen met de klein gesneden knoflook in een koekenpan bruin in de olijfolie. Blussen met water en helemaal gaar laten worden. Laten afkoelen en pureren.
Breng de bouillon met de bonen aan de kook en doe hier de in blokjes gesneden aubergine en in plakjes gesneden bleekselderij in, samen met de kerry. Het geheel vijftien minuten laten koken. Voeg de aardappels in plakjes toe en nog vijftien minuten laten koken.
Voeg de in plakjes gesneden chorizo en de pompoenpuree toe. De soep nog vijf minuten laten nakoken. Op het laatst de Calvados toevoegen.
Serveren met een lepel crème fraiche en gesnipperde bosveld- of tuinkers.

Tip:
De aardappels kunnen ook apart gekookt worden, en dan pas op het laatst in de soep gedaan worden. Kook dan wat extra voor de volgende maaltijdsoep.

Comments

modder

Klik

De regen heeft overal haar sporen nagelaten behalve in de lucht. Deze is helder en blauw. Dus gaan we lekker wandelen. Veel modderstromen en om de een of andere reden zwerven er overal walnotendoppen in de omgeving. Mens of beest?

Klik

De eerste lentebloemen ontluiken. Zoals dit Klein hoefblad die net als het Groot hoefblad eerst bloeit en dan pas in haar blad komt. Aan deze close-up kun je zien dat het een zogenaamde composiet is - een lid van de composietenfamilie - oftwel een ’samengesteldbloemige’: de eigenlijke bloemen zitten in het midden en lijken samen de kern van een grotere schijnbloem. De buitenste blaadjes zijn eigenlijk geen bloemblaadjes maar een omhulsel, maar what’s in a name. Het geheel ziet er zo uit als één bloem.
De Composieten zijn met de Orchideëen de grootste plantenfamilie, met wereldwijd twintig- tot dertigduizend soorten. Bekende soorten zijn de Paardenbloem en de Zonnebloem.
Bij de laatste staan de eigenlijke bloembedjes samengewrongen in een prachtig patroon van kruisende spiralen. Ook alle distels zijn Composieten, dus ook de Artisjok, die weer een distelsoort is. Bij de Artisjok eten we het samengestelde bloembedje - het ‘hartje’ - en pellen we de stugge ‘omhulsels’ er af.
Ook de eerste Sleutelbloemen laten zich zien:

Klik

Ook hier vinden we Bosveldkers, dus die gaat mee voor in de soep vanavond.

Comments

Villemontry

Klik

Vandaag met Dinero voor acht dagen afgereisd naar La France. Exact 400 kilometer later kwamen we aan in de vallei van de Maas die door het voorgaande weer flink buiten zijn oevers was getreden. Hier vinden we landschappen die we in Nederland graag willen: grillige uiterwaarden met losgeslagen rivieroevers vol Oeverzwaluwen. Les Hirondelles zijn er nog niet, maar Wildplukker is er klaar voor.

Comments

Wildplukker stemt ook

Comments

Hulkensteinsebos

Klik

Vanaf eind maart start het voorjaarspaddenstoelenseizoen dat bij genoeg regen naadloos overgaat in het zomerseizoen dat weer in de herfst overgaat. Kortom de paddenstoelengekte kan dra weer toeslaan. Typische voorjaarssoorten als morieljes en andere kapjes- en bekerzwammen laten hun neusjes en oortjes hopelijk binnenkort weer zien.

Klik

Met de IJsselmeerclub starten we altijd voorbarig, weinig te zien dus, wel deze mooie Waaiertjes. Ze begint als een viltig hoedje op meestal vers omgehakte beuk. Nooit alleen maar net als een elfenbankje in groot gezelschap. Van boven gezien lijkt ze wel op anderen, zoals het Ruig elfenbankje, maar wie haar omdraait ziet direct het unieke: een golvend patroon van plaatjes als waaierende koralen in de zeestroom.

Haar latijnse naam Schizophyllum commune klinkt schizofreen en slaat op de gespleten randlobben.

Klik

In het bos staat nu overal Bosveldkers, familie van de tuin- en waterkers. Ik neem hem graag mee voor in de soep. ’s Avonds deed ik het lekker gesnipperd door de verse bouillon van gisteren

Klik

Comments

bouillon

Bouillon

Bereidingstijd: 60 minuten

Al enkele weken is Wildplukker in de ban van de maaltijdsoepen. Iedere dag (bijna) weer een andere variatie: met diverse bonen, groentes, worsten, aardappel, waterkers, bieten of wat al niet. Uteindelijk waren er alleen toppers. Floppers werden net zolang bewerkt tot ze weer karakter kregen.
De komende weken zullen er diverse recepten volgen van de geslaagde varianten. Nu eerst de basis: bouillon.

Hoewel je bouillon zo kunt kopen of met een blokje kunt bereiden gaat er niets boven zelf gemaakte bouillon. Hieronder een eigen variant die puur ook heerlijk is om te drinken en zo is gemaakt.

Benodigdheden voor 4 personen:

2,5 liter water
handvol gedroogde Hoorn-van-overvloed (Trompet de mort)
2 plakken gedroogd Eekhoorntjesbrood of Kastanjeboleet
5 flinke bladeren verse citroenblad (diepvries van de Toko)
kruidenbuiltje
of
halve eetlepel slakkenkruiden (persillade pour escargot)
of
(desnoods) 1 blokje kruidenbouillon
grof zeezout naar smaak

Bereiding:

Doe alles behalve het zout in een pan. Verkruimel de Hoorn-van-overvloeden goed fijn. Het geheel 60 minuten op een zacht vuurtje laten trekken. Op smaak brengen met grof zeezout. De citroenbladeren en de plakken Eekhoorntjesbrood of Kastanjeboleet verwijderen en de bouillon is klaar.

Comments (4)