`

Archief voor March 10, 2007

maaltijdsoep 1

Aardappelpompoensoep met chorizo en Calvados

Benodigdheden voor 4 personen:

2 ons Adzukibonen
4 ons pompoen Red Kuri
grote teen knoflook
4 eetlepels olijfolie
2,5 liter bouillon (zie 5 maart >>)
aubergine
2 stengels bleekselderij
5 flinke roseval aardappelen
1 theelepel kerrypoeder of -pasta
2 ons chorizoworst
½ deciliter Calvados
bosveldkers of tuinkers
crème fraiche

Bereiding:

Laat de Adzukibonen miniaal acht uur van tevoren weken in de bouillon.
Bak de pompoen in kleine blokjes samen met de klein gesneden knoflook in een koekenpan bruin in de olijfolie. Blussen met water en helemaal gaar laten worden. Laten afkoelen en pureren.
Breng de bouillon met de bonen aan de kook en doe hier de in blokjes gesneden aubergine en in plakjes gesneden bleekselderij in, samen met de kerry. Het geheel vijftien minuten laten koken. Voeg de aardappels in plakjes toe en nog vijftien minuten laten koken.
Voeg de in plakjes gesneden chorizo en de pompoenpuree toe. De soep nog vijf minuten laten nakoken. Op het laatst de Calvados toevoegen.
Serveren met een lepel crème fraiche en gesnipperde bosveld- of tuinkers.

Tip:
De aardappels kunnen ook apart gekookt worden, en dan pas op het laatst in de soep gedaan worden. Kook dan wat extra voor de volgende maaltijdsoep.

Comments

modder

Klik

De regen heeft overal haar sporen nagelaten behalve in de lucht. Deze is helder en blauw. Dus gaan we lekker wandelen. Veel modderstromen en om de een of andere reden zwerven er overal walnotendoppen in de omgeving. Mens of beest?

Klik

De eerste lentebloemen ontluiken. Zoals dit Klein hoefblad die net als het Groot hoefblad eerst bloeit en dan pas in haar blad komt. Aan deze close-up kun je zien dat het een zogenaamde composiet is - een lid van de composietenfamilie - oftwel een ’samengesteldbloemige’: de eigenlijke bloemen zitten in het midden en lijken samen de kern van een grotere schijnbloem. De buitenste blaadjes zijn eigenlijk geen bloemblaadjes maar een omhulsel, maar what’s in a name. Het geheel ziet er zo uit als één bloem.
De Composieten zijn met de Orchideëen de grootste plantenfamilie, met wereldwijd twintig- tot dertigduizend soorten. Bekende soorten zijn de Paardenbloem en de Zonnebloem.
Bij de laatste staan de eigenlijke bloembedjes samengewrongen in een prachtig patroon van kruisende spiralen. Ook alle distels zijn Composieten, dus ook de Artisjok, die weer een distelsoort is. Bij de Artisjok eten we het samengestelde bloembedje - het ‘hartje’ - en pellen we de stugge ‘omhulsels’ er af.
Ook de eerste Sleutelbloemen laten zich zien:

Klik

Ook hier vinden we Bosveldkers, dus die gaat mee voor in de soep vanavond.

Comments