`

Archief voor March 12, 2007

vogellijm

Vogellijm is de bijnaam van de Maretak, in het engels Mistletoe. Tijdens onze lange wandeling vandaag komen we ze overal tegen. De eerste de beste appelboom zit al vol. De boom is hol en onze fotosessie verjaagt twee steenuilen uit haar binnenste.

Klik

De Maretak - parasiet van vooral appelbomen, populieren en meidoorns - rukt steeds meer op. In ons land is het een zeldzaamheid, terwijl er toch aan haar favoriete bomen geen gebrek is. Heel Nederland staat vol met populieren!

Ze bevolkt steeds meer oude boomgaarden in Frankrijk. De reden hiervan is onder andere het niet meer verwijderen door de boomgaardiers. Vroeger was dit een wettelijke verplichting op straffe van zware geldboetes. Nu hoeft dat niet meer en rukt het massaal op.

Klik

Uiteindelijk wordt de ‘mistel’ - nog een bijnaam - de boom fataal. Ze raakt uitgeput en wordt dan steeds verder aangetast. Tijdens de herfst en in de winter zijn de kruinen soms topzwaar van de maretak en veel bomen begeven het in de storm: instant parasitaire verdelging. Dit betekent ook het einde van de maretak, het veroorzaakt zijn eigen dood, maar ja, parasieten denken niet na, ze parasiteren.

Door het warmere klimaat zal ze ongetwijfeld uit het zuiden wegvluchten want het is een plant van noordelijke streken. Straks zijn er nergens meer mistels in Nederland om onder te staan en onze geliefden te kussen…

Comments