`

Archief voor March 14, 2007

Raucourt

Klik

Vandaag zouden Dinero en Wildplukker weer een flinke wandeling maken. Een dagmars werd uitgezet rond Raucourt et Flaba, een schitterend dorpje waar ze eergisteren geëindigd waren. Een prachtige heuvelbeklimming naar de Ferme (boerderij) de Montgarni was het eerste doel. We passeren na een half uur een mooi onderhouden Herenboerderij. Een langslopend beekje krioelt van de tubifex ofwel kolonies Gewone slingerworm (Tubifex tubifex). Als je ze benadert, verdwijnen ze in hun holletjes.

Klik

We stijgen verder. De volgende boerderij is van totaal andere allure. Overal een chaos, zo mag Wildplukker het graag zien: rotzooien maar. Een reusachtige klimop overwoekert een napoleontisch schuurtje, zo laat opa boer ons weten. Vader en zoon zijn aan het werk, maar opa brengt ons op de hoogte van het laatste agrarische nieuws en de historie van de streek.

We gaan verder de heuvel op en de bossen in. We stuitten op een supermarkt van openhaardhout. Netjes in het gelid staan de rillen te wachten om naar de kachels te gaan. Het meeste blijft altijd achter want de Fransen zijn slordig en gek op zagen.
Halverwege worden we onthaald door houthakkers in het bos. Of we even komen… manen ze ons.. en we gaan eens even babbelen.
Vier mannen zitten op boomstammen te barbecuen met een tankje wijn er bij, stokbroden en brie. Een wiskundeleraar, een bankdirecteur, een schoolkok en een afgekeurde metaalwerker inviteren ons voor de lunch. We zijn pas een uur onderweg maar ach, zo’n kans laten we ons niet ontnemen. Glazen gaan rond en ze onthalen ons op lardon oftewel lekker geroosterde speklappen, en brie en brood. We raken aan de praat. De een is pools van afkomst, de ander ook, nog een heeft italiaanse voorouders — Wildplukker trouwens ook, nou ja, siciliaans - pas op, dat is niet hetzelfde - en de vierde had ook ergens iets uit het buitenland. “Un rencontre international”, roept le Chef de Collège. De chef weet ook alles van paddenstoelen, dus gespreksstof genoeg en latijnse namen zijn overal hetzelfde.
De glazen worden keer op keer bijgevuld…

Klik

Na een uur stappen Wildplukker en Dinero - hun waggelende gang verbergend - weer op…

Bovenop de heuvel aangekomen wordt het duidelijk: de geplande mars wordt te lang. Er wordt een alternatieve route van ongeveer acht kilometer hemelsbreed uitgezet. Na tweeënhalf uur komen we weer nuchter aan in Raucourt. We hangen hier nog zeker een uur rond om mooie foto’s te maken.

Klik

Comments