`

Archief voor April 21, 2007

Noordermarkt, boerenmarkt of biologische markt

Klik

Wildplukker werd vroeg wakker. Geen gewoonte op de zaterdag, eigenlijk op geen enkele dag als het niet moet want Wildplukker is een avondmens. Bovendien houdt hij ieder jaar een winterslaap waarbij het schema al een uur opschuift ten opzichte van de zomer. Als dan de zomertijd zoals altijd onverwacht vroeg wordt ingesteld en tegelijkertijd fysiek de zomer aanbreekt, moet er opeens twee uur ingehaald worden om weer op het ‘normale’ schema uit te komen waar de rest van de wereld in leeft.

Vandaag scheen het licht om acht uur in zijn ogen. Een uitgelezen kans om de Boerenmarkt oftewel biologische markt op de Noordermarkt te bezoeken. Deze markt is het leukst ’s ochtends, te meer daar je er voor sommige dingen beter snel bij kunt zijn.

De overdaad aan heerlijkheden lagen weer overal uitgestald… of hingen… want eerst werd er ingeslagen bij Natuurslager Rob Rijks uit Overijssel. Deze heeft behalve heerlijk vlees ook heerlijke gedroogde worsten.
Ik koos voor de varkensworst met knoflook en rozemarijn in schapensnaar en de runderworst met mosterd.

Klik

Daarna nog wat lekkere paddenstoelen gehaald op de nieuwe paddenstoelenstal: morieljes uit Mexico en Paarse schijnridderzwammen.
Volgens Wildplukker waren de laatste meer Paarssteelschijnridderzwammen, in naam een subtiel onderscheid maar toch een andere soort. Volgens de duidelijk nog niet ingewijde jongen achter de stal op hout gekweekt maar daar geloof ik al helemaal niets van, hij groeit hier op voedselrijke bodem of oude composthopen…

Klik

Klik

Lepista nuda of saeva?

Nog een Amerikaanse zwaarschede bij de visboer en 35 euro armer vertrok ik.

Klik

Amerikaanse zwaardschede of scheermes.

Op de terugweg nog even langs het Vlaamsch Broodhuys voor citroenbrood, oma’s meergranen en een kwart italiaans volkorenvloerbrood. Iets verderop ook maar even wat olijfolie uit Apulië halen bij ‘Check your oil’ Meeuwig & Zn. Beiden zijn gevestigd op de Haarlemmerdijk.
Weer 30 euro armer maar wel allemaal lekker… met mijn gepeperde schatten wordt het dit weekend goed eten…

Klik

Comments