`

Archief voor mei, 2007

duivelskaantjes

Klik

Wie de geur kent, ruikt hem al op grote afstand: de Grote stinkzwam.
Of werd ik bij de neus genomen door iets anders? Het is ten slotte pas mei.
Ik was even wandelen ten westen van Baarn.

Na nog enkele malen de geur geroken te hebben, wist ik het zeker: dé geur. Ze staat bekend als de geur van rottend vlees, maar sinds ik de geur zo goed ken, vind ik het heel anders: truffel-, balsamico-achtig, ik kan het niet omschrijven, maar wel lekker.
Ik moest nog lang zoeken voor ik daadwerkelijk de vruchtlichamen vond. 

Klik

Voor wie niet terugschrikt voor geur en vorm, zijn de beginnende nog niet uitgekomen vruchtlichamen – de zogenaamde ‘Duivelseieren’ – een delicatesse.
Ik vind ze het lekkerst in blokjes uitgebakken als kaantjes en dan op een salade.
Met nog wat verse waterkers van gisteren uit het Kromslootpark in Almere geniet ik deze avond van deze bijzondere zwam.

Klik

Reacties

Esdoornhoutknotszwam

Nog niet helemaal bijgekomen van de reis en het werk gisteren was er vandaag weer een paddenstoelenexcursie van de WMOIJ.
Dit jaar hebben alle voorjaarssoorten door de droogte verstek laten gaan.
Het is wachten op de reguliere soorten die vanaf nu kunnen gaan verschijnen zoals deze Esdoornhoutknotszwam (Xylaria longipes), een zusje van het meer bekende en algemene Geweizwammetje (Xylaria hypoxylon).

Klik

Reacties

naar huis

Klik

Helaas komt aan alles een eind, vakanties in het bijzonder. Een lange reis door nat weer. Bij iedere kilometer slaat de naar-huis-depressie dieper toe. In de verte wachten slechs meer donkere wolken…

Bij het passeren van Nancy valt het me opeens op dat het hele landschap vol staat met wilgen…

Reacties

tweepersoonsvlechtbankje

Klik

Om het af te leren heb ik vandaag nog een vlechtbankje afgerond, waar ik sinds gisteren aan gewerkt heb. Het is een eenvoudig tweezitsmodelletje en eigenlijk te realiseren in één dag, inclusief het verzamelen van materialen.

Morgen ga ik weer terug naar Nederland.

Klik

Reacties

enduro

Klik

Vandaag is er een motocross-evenement in de omgeving. Een race in doorzettingsvermogen of ‘enduro’.
Om de ergernis te bezweren besluiten we met een groep om het spektakel vanaf een strategische plek toe te juichen.
Twee aantrekkelijke net gearriveerde dames vergezellen ons en beloven op te treden als cheerleaders. De Franse crossers zijn als alle Noordfransen weer vriendelijk als altijd: ze zwaaien, schreeuwen ’salut’ of halen stoere toeren voor ons uit.

Reacties

wilgengriend

Klik

De wilgengriend die ik aangelegd heb van de slechts weinige stekken slaat goed aan.

Reacties

mozaïekvloer 3

Klik

’s Ochtends tref ik al twee voegen-insponzende mensen aan. Ik sla een verbaasde kreet over deze fijnzinnige doch trage aapak, pak een badkamertrekker en help mee.

Het voegen blijkt ook de hele dag werk en na afloop is de vloer verdwenen onder een grijssluier. Beter is het om alles nu met een droge doek af te vegen maar Wildplukker is nog als enige aan het afronden om half zeven ’s avonds en is moe, ja kapot… voor vandaag moet het maar genoeg zijn!

Reacties

mozaïekvloer 2

Klik

De kleurencombinatie die Arwen heeft samengesteld ziet er echt mooi uit!
We gaan weer verder met de vloer…

Mijn drie leerlingen kwijten zich zeer spoedig van hun taak. Jouwe – een betalende campinggast die wel zin had in een creatief verzetje - blijkt een goede smeerder, Arwen een goede opvulster van grote kieren met de kleinere kleurrijke stukjes. Gandalf – die zich er later bijvoegd – blijkt een goede basisstukkenlegger. Moctezuma maakt lijm aan en doet alle logistiek.

Na één dag zijn ze al volleerd en dus kan ik ’s middags met vervroegd verlof.

Buiten in de vijver zit een platbuik lekker in de zon. Goed idee…

Klik

Morgen gaan we voegen…

Reacties

mozaïekvloer 1

Klik

Na het arriveren zondag van Arwen – de vrouw des huizes – is er nieuw elan om een aantal zaken flink aan te pakken, zoals de vloer van het CC (CreativiteitsCentrum), die getegeld moet worden.

Moctezuma heeft hiervoor al zorgvuldig een aantal zeer betaalbare dozen tegels aangeschaft, waarbij hij ook nauwgezet heeft geselecteerd op dozen waar geen kapotte tegels inzitten, hetgeen in Frankrijk blijkbaar een sinecure is.
De tegels zijn van verschillende kleur en maat. Daardoor is het bijna onmogelijk er iets moois van te leggen. Bovendien is de vloer ook nog onregelmatig en zal je dit met tegels op een rij juist accentueren.

Wildplukker kan het dus niet nalaten, gesteund door Arwen, om een mozaïekvloer te adviseren. De voordelen zijn legio: je hebt minder tegels nodig omdat je meer voeg hebt (die per vierkante meter goedkoper is), je kan de kleuren door elkaar gooien en restjes gebruiken en misschien belangrijker, je ziet de hobbels in de vloer nauwelijks meer.

Moctezuma ziet het niet zo zitten om zijn hele tegelselectie alsnog in duigen te slaan, maar ja, als de vloer helemaal gelegd wordt…
Probleem is ook dat niemand er echt ervaring in heeft, behalve Wildplukker. En dus moet ik na nauwelijks uitgerust te zijn van de bankklus weer aan de bak…

Reacties

insectenspul 3

Klik

Klik

Klik

Reacties

receptie in het bos

Klik

Om de vlechtcreatie in te wijden, heeft Wildplukker de aanwezigen op het landgoed uitgenodigd voor een officiële opening. De heer des huizes mag het lintje van Klimop doorknippen onder het genot van Champagne uit de streek en versgemaakte vlierbloesemsap. Moge hij het lang volhouden! Hopelijk zo’n tien jaar. Daarna zal de omringende klimop de bank mogelijk overgroeit hebben en het geheel nog eens twintig jaar overeind houden!

Klik

Na de receptie gaan we met dezelfde groep naar Langres, een oude vestingstad op een heuvel. Onheilspelende koppen keken ons vanaf een balkonornament aan en een hond achter een deur laat ons schrikken. We lopen verder en worden overvallen door een onweersbui. Snel rennen naar het restaurant waar we onszelf tracteren op een pizza.

Klik

Reacties

vallei der orchideeën

Klik

Vorige herfst was Wildplukker een botanische hotspot opgevallen in een afgelegen valleitje. Hier stonden diverse bijzondere paddenstoelen op een tapijt van mossen.
Op deze vrije dag na al het vlechtgeploeter reisde Wildplukker af om te zien wat er in deze tijd te beleven viel.

Klik

Behalve prachtige overwoekerde bomen waren er honderden Grote keverorchissen en Vogelnestjes,

 Klik

een aantal Purperorchissen, en op de noordhelling met sparren en dennen honderden exemplaren van het Bleek bosvogeltje (Cephelantera damasonium), ook een orchidee:

Klik

Reacties

zodenbank met overkapping 5

Klik

Deze ochtend de laatste hand gelegd aan de bank. Het zitgedeelte heb ik gevuld met grote stukken hout, vervolgens een laag droge rotte houtpulp en gesneden Bosrankresten om het geheel te egaliseren, en tenslotte een laag droge schorssnippers van de spar. Deze zijn duurzaam en drogen snel.

Het project is klaar!

Klik

Reacties

zodenbank met overkapping 4

Klik

Eindelijk het vlechtwerk afgerond. De voorkant van de bank was snel klaar en ook de leuning kon ik voor de lunch afronden. Daarna op zoek gegaan naar Bosrank.
Bosrank is een rankende plant die vanaf de grond zich een weg baant naar allerlei boomtoppen. Het ziet er eigenlijk uit als een liaan. Aan de voet kan de steel-stam soms wel polsdik worden en helemaal verhouten.
Ik was al eerder een stuk tegengekomen en had ontdekt dat het bijna zo soepel is als touw. Ideaal om de top mee dicht te vlechten. Hoe duurzaam het is… dat is afwachten.
Eind van de middag kon ik tevreden terug gaan naar mijn tijdelijk thuishonk.

Klik

Reacties

zodenbank met overkapping 3

Klik

Het vlechten vordert langzaam. Hoe meer ik de top nader, hoe meer dunne tenen ik nodig heb die ik steeds verder weg moet halen.
Ik liep nog tot in de avond met tachtig tenen op mijn nek anderhalve kilometer over het bospad en kwam pas om negen uur thuis. Thuis is dan aan het einde van het landgoed, dat betekent nog 500 meter naar de bank. Hier lagen nog bundels van de heenweg.

Ik besloot dat het welletjes was en ging de auto halen. Met het hele zootje reed ik tot op dertig meter vanaf de bank. Ik moet nu genoeg hebben om het af te maken.

Wel voorzie ik problemen voor het laatste stuk van de top omdat de tenen die ik gebruik niet flexibel genoeg zijn.

Reacties

« Vorige berichten ·