`

Archief voor May, 2007

duivelskaantjes

Klik

Wie de geur kent, ruikt hem al op grote afstand: de Grote stinkzwam.
Of werd ik bij de neus genomen door iets anders? Het is ten slotte pas mei.
Ik†was even wandelen†ten westen van Baarn.

Na nog enkele malen de geur geroken te hebben, wist ik het zeker: dť geur. Ze staat bekend als de geur van rottend vlees, maar sinds ik de geur zo goed ken, vind ik het heel anders: truffel-, balsamico-achtig, ik kan het niet omschrijven, maar wel lekker.
Ik moest nog lang zoeken voor ik daadwerkelijk de vruchtlichamen vond.†

Klik

Voor wie niet terugschrikt voor geur en vorm, zijn de beginnende nog niet uitgekomen vruchtlichamen - de zogenaamde ĎDuivelseierení - een delicatesse.
Ik vind ze het lekkerst in blokjes uitgebakken als kaantjes en dan op een salade.
Met nog wat verse waterkers van gisteren uit het Kromslootpark in Almere geniet ik deze avond van deze bijzondere zwam.

Klik

Comments

Esdoornhoutknotszwam

Nog niet helemaal bijgekomen van de reis en het werk gisteren was er vandaag weer een paddenstoelenexcursie van de WMOIJ.
Dit jaar hebben alle voorjaarssoorten door†de droogte verstek laten gaan.
Het is wachten op de reguliere soorten die vanaf nu kunnen gaan verschijnen zoals deze Esdoornhoutknotszwam (Xylaria longipes), een zusje van het meer bekende en algemene Geweizwammetje (Xylaria hypoxylon).

Klik

Comments

naar huis

Klik

Helaas komt aan alles een eind, vakanties in het bijzonder. Een lange reis door nat weer. Bij iedere kilometer slaat de naar-huis-depressie dieper toe. In de verte wachten slechs meer donkere wolken…

Bij het passeren van Nancy valt het me opeens op dat het hele landschap vol staat met wilgen…

Comments

tweepersoonsvlechtbankje

Klik

Om het af te leren heb ik vandaag nog een vlechtbankje afgerond, waar ik sinds gisteren aan gewerkt heb. Het is een eenvoudig tweezitsmodelletje en eigenlijk te realiseren in ťťn dag, inclusief het verzamelen van materialen.

Morgen ga ik weer terug naar Nederland.

Klik

Comments

enduro

Klik

Vandaag is er een motocross-evenement in de omgeving. Een race in doorzettingsvermogen of ‘enduro’.
Om de ergernis te bezweren besluiten we met een groep om het spektakel vanaf een strategische plek toe te juichen.
Twee aantrekkelijke net gearriveerde dames vergezellen ons en beloven op te treden als cheerleaders. De Franse crossers zijn als alle Noordfransen weer vriendelijk als altijd: ze zwaaien, schreeuwen ’salut’ of halen stoere toeren voor ons uit.

Comments

wilgengriend

Klik

De wilgengriend die ik aangelegd heb van de slechts weinige stekken slaat goed aan.

Comments

mozaÔekvloer 3

Klik

’s Ochtends tref ik al twee voegen-insponzende mensen aan. Ik sla een verbaasde kreet over deze fijnzinnige doch trage aapak, pak een badkamertrekker en help mee.

Het voegen blijkt ook de hele dag werk en na afloop is de vloer verdwenen onder een grijssluier. Beter is het om alles nu met een droge doek af te vegen maar Wildplukker is nog als enige aan het afronden om half zeven ’s avonds en is moe, ja kapot… voor vandaag moet het maar genoeg zijn!

Comments

mozaÔekvloer 2

Klik

De kleurencombinatie die Arwen heeft samengesteld ziet er echt mooi†uit!
We gaan weer verder met de vloer…

Mijn drie leerlingen kwijten zich zeer spoedig van hun taak. Jouwe - een betalende campinggast die wel zin had in een creatief verzetje - blijkt een goede smeerder, Arwen een goede opvulster van grote kieren met de kleinere kleurrijke stukjes. Gandalf - die zich er later bijvoegd - blijkt een goede basisstukkenlegger. Moctezuma maakt lijm aan en doet alle logistiek.

Na ťťn dag zijn ze al volleerd en dus kan ik ’s middags met vervroegd verlof.

Buiten in de vijver zit een platbuik lekker in de zon. Goed idee…

Klik

Morgen gaan we voegen…

Comments

mozaÔekvloer 1

Klik

Na het arriveren zondag van Arwen - de vrouw des huizes - is er nieuw elan om een aantal zaken flink aan te pakken, zoals de vloer van het CC (CreativiteitsCentrum), die getegeld moet worden.

Moctezuma heeft hiervoor al zorgvuldig een aantal zeer betaalbare dozen tegels aangeschaft, waarbij hij ook nauwgezet heeft geselecteerd op dozen waar geen kapotte tegels inzitten, hetgeen in Frankrijk blijkbaar een sinecure is.
De tegels zijn van verschillende kleur en maat. Daardoor is het bijna onmogelijk er iets moois van te leggen. Bovendien is de vloer ook nog onregelmatig en†zal je dit met tegels op een rij juist accentueren.

Wildplukker kan het dus niet nalaten, gesteund door Arwen, om een mozaïekvloer te adviseren. De voordelen zijn legio: je hebt minder tegels nodig omdat je meer voeg hebt (die per vierkante meter goedkoper is), je kan de kleuren door elkaar gooien en restjes gebruiken en misschien belangrijker, je ziet de hobbels in de vloer nauwelijks meer.

Moctezuma ziet het niet zo zitten om zijn hele tegelselectie alsnog in duigen te slaan, maar ja, als de vloer helemaal gelegd wordt…
Probleem is ook dat niemand er echt ervaring in heeft, behalve Wildplukker. En dus moet ik na nauwelijks uitgerust te zijn van de bankklus weer aan de bak…

Comments

insectenspul 3

Klik

Klik

Klik

Comments

receptie in het bos

Klik

Om de vlechtcreatie in te wijden, heeft Wildplukker de aanwezigen op het landgoed uitgenodigd voor een officiële opening. De heer des huizes mag het lintje van Klimop doorknippen onder het genot van Champagne uit de streek en versgemaakte vlierbloesemsap. Moge hij het lang volhouden! Hopelijk zo’n tien jaar. Daarna zal de omringende klimop de bank mogelijk overgroeit hebben en het geheel nog eens twintig jaar overeind houden!

Klik

Na de receptie gaan we met dezelfde groep naar Langres, een oude vestingstad op een heuvel. Onheilspelende koppen keken ons vanaf een balkonornament aan en een hond achter een deur laat ons schrikken. We lopen verder en worden overvallen door een onweersbui. Snel rennen naar het restaurant waar we onszelf tracteren op een pizza.

Klik

Comments

vallei der orchideeŽn

Klik

Vorige herfst was Wildplukker een botanische hotspot opgevallen in een afgelegen valleitje. Hier stonden diverse bijzondere paddenstoelen op een tapijt van mossen.
Op deze vrije dag na al het vlechtgeploeter reisde Wildplukker af om te zien wat er in deze tijd te beleven viel.

Klik

Behalve prachtige overwoekerde bomen waren er honderden Grote keverorchissen en Vogelnestjes,

Klik

een aantal Purperorchissen, en op de noordhelling met sparren en dennen honderden exemplaren van het Bleek bosvogeltje (Cephelantera damasonium), ook een orchidee:

Klik

Comments

zodenbank met overkapping 5

Klik

Deze ochtend de laatste hand gelegd aan de bank. Het zitgedeelte heb ik gevuld met grote stukken hout, vervolgens een laag droge rotte houtpulp en gesneden Bosrankresten om het geheel te egaliseren, en tenslotte een laag droge schorssnippers van de spar. Deze zijn duurzaam en drogen snel.

Het project is klaar!

Klik

Comments

zodenbank met overkapping 4

Klik

Eindelijk het vlechtwerk afgerond. De voorkant van de bank was snel klaar en ook de leuning kon ik voor de lunch afronden. Daarna op zoek gegaan naar Bosrank.
Bosrank is een rankende plant die vanaf de grond zich een weg baant naar allerlei boomtoppen. Het ziet er eigenlijk uit als een liaan. Aan de voet kan de steel-stam soms wel polsdik worden en helemaal verhouten.
Ik was al eerder een stuk tegengekomen en had ontdekt dat het bijna zo soepel is als touw. Ideaal om de top mee dicht te vlechten. Hoe duurzaam het is… dat is afwachten.
Eind van de middag kon ik tevreden terug gaan naar mijn tijdelijk thuishonk.

Klik

Comments

zodenbank met overkapping 3

Klik

Het vlechten vordert langzaam. Hoe meer ik de top nader, hoe meer dunne tenen ik nodig heb die ik steeds verder weg moet halen.
Ik liep nog tot in de avond met tachtig tenen op mijn nek anderhalve kilometer over het bospad en kwam pas om negen uur thuis. Thuis is dan aan het einde van het landgoed, dat betekent nog 500 meter naar de bank. Hier lagen nog bundels van de heenweg.

Ik besloot dat het welletjes was en ging de auto halen. Met het hele zootje reed ik tot op dertig meter vanaf de bank. Ik moet nu genoeg hebben om het af te maken.

Wel voorzie ik problemen voor het laatste stuk van de top omdat de tenen die ik gebruik niet flexibel genoeg zijn.

Comments

delta van de Moiron

Klik

Daar waar de beek Moiron tijdelijk opgaat in het stuwmeer is een uitgebreide delta. Met een eigen flora en fauna die zich thuisvoelt in de op en neer gaande waterspiegel. Moeras-vergeet-me-nietjes, Watermunt…

Klik

Haften vliegen er rond ó of vallen zoals deze hierboven sukkelig in het water en moeten gered worden door Wildplukker ó en overal komen nu Reuzenpaardenstaarten op.

Klik

Comments

insectenspul 2

Comments (2)

orchideeŽn

Vanwege het mooie licht vandaag diverse orchideeën gefotografeerd.

Klik

Mannetjesorchis (Orchis mascula)

Klik

Vogelnestje (Neottia nidus-avis)

Klik

Grote keverorchis (Listera ovata)

De bloemen hebben allemaal wel wat weg van kleine figuurtjes:

Klik

Comments

zodenbank met overkapping 2

Klik

Vandaag weer verder met de vlechtbank. Onderweg kom ik maar liefst drie ringslangen tegen die erg goed blijken te kunnen zwemmen.

Maar eerst wat ankers verzamelen. Met wilgentenen kun je Ďdraaiersí maken: d.w.z. dat je de tenen kunt knikken en voordraaien (torderen)†zodat je ze om de laatste staander kunt wikkelen. Dit om te voorkomen dat de laatste staander losschiet en het vlechtwerk uiteenvalt.
Nu moet ik improviseren en besluit vlechttakken te zoeken met een dwarstak die ik om de staander heen kan haken: een soort anker.
Eerst breng ik de staanders aan de top bij elkaar om alvast de juiste vorm voor de kap te krijgen.

Klik

Sommige aspecten van de bank moest ik nog uitdokteren dus ik besluit alvast de staanders voor de leuning te maken. Ik besluit tenslotte dat ik hiervoor geen gaten maak maar dat ik korte staanders met een moker de grond in ram, deze dichtvlecht en de staanders dan in het vlechtwerk steek voor verankering.
Ook de staanders voor de voorkant van de bank sla ik alvast de grond in. Deze kan ik alvast vechten want die zit me niet in de weg. Het geheel krijgt gestalte…

Klik

Niet lang daarna wordt het tijd om te eten. Het begint spontaan te regenen en op het meer doen zich vreemde patronen voor.

Klik

Comments

Robiniasalade

Klik

Het wordt hier altijd op prijs gesteld als de gasten koken, een niet gebruikelijke zaak in hotels maar wel zo leuk.
Aangezien ik hier niet voor terugschrik was het voor de tweede keer mijn beurt. Dat betekent shoppen en vooral improviseren met wat er al is om de kosten laag te houden. Alles is hier op basisnivo en de keuken is vegetarisch. Wildplukker is dat laatste absoluut niet maar draait zijn hand niet om voor het bereiden van plantaardige kost.
Het aantal gasten was acht dus wel flink gevulde pannen maken.

Het werd†een pasta (met cantharelsmaak er al in) en een saus van diverse groentes waaronder Look-zonder-look, geplukt bij de beek. Landheer Moctezuma had Wildplukker al eerder gewezen op de smakelijke witte Acaciabloesems welke hij zelf voor thee gebruikt.
Bij eigen naspeuring bleken het Robinia- of Valse acaiabloesems te zijn maar daarom niet minder lekker. Wildplukker besloot deze te gebruiken om de Vitelotte-noir-aardappelensalade mee op te leuken.

Klik

Comments

zodenbank met overkapping 1

Klik

Vandaag begonnen met maken van een zodenbank langs de oever van het stuwmeer. Heb ik vorig jaar al een bank annex houtril van zeven meter lang gevlochten op eigen initiatief, deze keer werd ik gevraagd door landheer Moctezuma om aan de noordoever een zitbankje te maken.

Aangezien ik voor de vorige bank al heel wat materiaal gebruikt heb moet ik nu verder het bos in. Bij gebrek aan wilgentenen gebruik ik alles wat ik hier aan hout kan vinden: es, els, hazelaar, haagbeuk en zelfs beuk. Als het maar lang en soepel is. Ik ben van plan een overkapping voor het bankje te maken dus ik begin met lange staanders.

Helaas is de grond keihard en vol stenen dus moet ik de gaten voorgraven en inhakken met een pikhouweel.

Klik

Dit blijkt een enorme klus. Regelmatig rust ik uit en ga ter afwisseling wat vlechtmateriaal halen. Als de staanders eindelijk staan, is de dag al bijna voorbij. Alvast een stukje vlechten en volgende keer weer verder…

Klik

Comments

en route

Met pen en papier trok Wildplukker er op uit om en wandelroute vast te leggen voor de heer des huizes ten bate van toekomstige wandelgasten. De tocht ging zuid-oostwaarts afbuigend naar een noordelijk gelegen meertje en dan via de leprakolonie weer terug.

Bij het openen van de voordeur trof ik achter het raam deze Populierenpijlstaartvlinder aan:

Klik

Het weer was de afgelopen dagen wisselvallig maar nu scheen de zon me tegemoet. Op de eerste heuvel kruisde een uitzonderlijk vroeg vliegende koninginnepage mijn pad,

Klik

niet veel later gevolgd door een gehavende Citroenvlinder die vanwege zijn kleuren mijns inziens beter Limoenvlinder kan heten:

Klik

Val des Trois Fontaines
Na zo’n drie kilometer nam ik een jagerspad door de Val de trois fontaines. De Trois fontaines zelf is een schitterend meanderend beekje van een schoonheid en puurheid dat ik niet schroomde om ervan te drinken en mijn flesje er mee te vullen.

Klik

Combe du Vedet
Weer vier kilometer verder naderde ik het meertje in de Combe du Vedet. Voorraadstapels hout verraden veelvuldige menselijke aanwezigheid. Het valt me op dat ze met vakmanschap gestapeld zijn, met aan de zijkanten een speciale stapeltechniek om omvallen te voorkomen.

Klik

Langs het meer was het een feest van leven: libellen, vlinders en andere insekten zoemden om me heen.

Klik

Uiteindelijk via de voormalige leprakolonie weer terugewandeld, waar ik nog wat foto’s maakte van de vervallen watermolen.

Klik

Comments (2)

wilgenjacht 3

Klik

Opnieuw gezocht naar wilgen. Deze keer de omgeving van de geplunderde wilg systematisch afgestruind, tevergeefs. Bovenop de heuvels belandde ik tussen akkers met bloemrijke bermen: prachtige Wilde weit (hierboven), de felblauwe Akelei, doorgaans meer in de schaduw van het bos te vinden,

Klik

Wilde of Gele†reseda’s, bij ons veel langs spoordijken te vinden,

Klik

en een Bremraap van onbekende soort.

Klik

Comments (2)

wilgenjacht 2

Klik

Deze avond op de mountainbike samen met Mensie - de pas aangekomen uitwaai-jongere - de vallei ingedoken om nogmaals op zoek te gaan naar wilgen. Waarom opgeven tenslotte…?

Mensie fietste Wildplukker er volledig uit, die zich puffend en steunend echter†niet liet kennen. In weinig tijd waren we vijf kilometer gevorderd. Wederom geen wilgen! Wel even gesnuffeld in de verlaten gebouwen van de voormalige leprakolonie.

Klik

Het hoofdgebouw staat leeg en wordt zo te zien door de lokale boer gebruikt als afvaldepot… een kathedraal van ruimte die als zo vaak in Frankrijk slechts staat te vervallen.

Klik

Comments

wilgenjacht 1

Klik

Vlechthonger
Om aan zijn vlechtbehoefte te kunnen voldoen voor het maken van een zodenbank, ging Wildplukker eergisteren op zoek naar wilgen in de omgeving.
Dit deel van Frankrijk is beroemd om zijn vannerie, ofwel vlechtkunst. De enige academie voor dit ambacht vinden we ook hier ergens in Frankrijk. Aangezien men vooral met wilgentenen placht te vlechten, moeten hier dus wilgen te vinden zijn, dacht Wildplukker.
Het tweede idee is om hier op het Domein een wilgengriend aan te leggen voor de toekomst.

Langs de beek leek een goede start, wilgen houden wel van natte voeten…
Hier was niet snel iets te vinden… dan maar verderde stroomopwaarts de vallei in…
Zoeken, zoeken, zoeken… nergens wilgen te vinden.
In Nederland vallen ze doorgaans snel op door de wat grijzige matte bladeren maar hier was niets te zien dat er ook maar enigszins op leek.
Wel schieten al wadend de schaatsenrijders om me heen. De vrouwtjes doen het schaatswerk, de mannetjes zitten op hun rug terwijl ze het vrouwtje berijden.

Klik

Uiteindelijk trof ik enkele boswilgen en kraakwilgen aan maar de eersten zijn te veel vertakt en de laatsten breken te snel. Deze bleken opeens wel overal te staan… helaas niet de goede soort…
Wildplukker gaf het getergd op.

De queeste
Naamgenoot Pierre Du Moulin is hier op Domain de Moiron een langdurig verblijfende gast en deelt met Wildplukker Le Gardien, een klein voormalig arbeiderscomplexje met zes kamers en een gezamenlijke keuken en badkamer. Wildplukker bivakkeert op de twee kamers linksboven, Pierre de twee aangrenzende kamers rechtsboven.

“Ik heb een queeste”, sprak Wildplukker deze ochtend Pierre toe, het probleem van de wilgen voorleggend. Pierre is wel te porren voor missies dus togen we in zijn four-wheel-drive naar de vallei van de Marne, noordwaarts. Deze niet onaanzienlijke rivier zal op zijn oevers ongetwijfeld vele wilgen herbergen…

Twintig km Marne en dertig km heuvels verder waren we nog steeds wilgenloos. We gaven het op en besloten via een bekende vallei met beek vanuit het oosten terug te rijden naar het Domein.

Klik

Vijf kilometer voor het einde van onze rit vonden we eindelijk enkele schietwilgen. Joepie!
Wildplukker heeft een grote tak tot vier flinke stekkenstaken kunnen zagen, maar durfde niet te veel van de boom af te halen daar deze duidelijk bij het landje van een boer hoorde. Meer geschikte wilgen vonden we niet dus beëindigden we onze missie met een schrale oogst.

Tijd van bezinning
Vandaag heeft Wildplukker de desbetreffende boom in zijn hebzucht nogmaals ontdaan van twee flinke zijtakken en dit leverde totaal twaalf extra stekken op. Ze staan nu allen in de delta van het stuwmeer hier, samen met enkele stekken van een middelgrote wilg die hier gewoon voor de deur bleek te staan. Deze gaat volgend jaar zeker 80 stekken opleveren. Tsja…

Comments (1)

Paardenbloemenspul 1

Comments

Gewone vleugeltjesbloem

Klik

De Gewone vleugeltjesbloem (Polygala vulgaris) vormt samen met de Liggende vleugeltjesbloem en de Kuifvleugeltjesbloem in ons land de Vleugeltjesbloemfamilie (Polygalaceae).
De Gewone vleugeltjesbloem is de wat minder kieskeurige van het stel en kan op verschillende plekken en bodemsoorten voorkomen, droog of nat. Wel heef ze een hekel aan voedselrijkheid en bemint zij het licht.†Ze zijn te†vinden†op plaatsen waar ook orchideeën kunnen voorkomen en ze is ook een indicator van plekken waar andere zeldzame tijdelijk optredende bijzonderheden voorkomen. Als je de plekken kent, in de gaten houden dus!
Ze varieert erg in kleur,van lichtrose tot paars en soms zefs bijna wit. De exemplaren die ik hier vond zijn allemaal fel ultramarijn.

Klik

Comments (1)

Artemisvlinder

Klik

Tegen de avond in een verruigde strook langs de beek. Een Artemisvlinder - net uit de pop gekomen - kiest een hoge top in het strijkende avondzonlicht om zijn vleugels vol te pompen, zich uit te strekken en een leven als vlinder te beginnen. Een wants kruipt nog even langs een grasspriet omhoog om de laatste zon te vangen voor deze achter de heuvelrug verdwijnt..

Klik

Comments (1)

Purperorchis

Klik

De Purperorchis is in Nederland een zeldzaamheid uit Zuid-Limurg geworden maar bloeit hier nog volop. Alleenstaand of in kleine groepjes vallen ze op door de aubergine-tinten in de helmpjes, door de bladeren die er uitzien alsof ze gelakt zijn en door de paarse stippeltjes op de lippen.

Comments

le monstre

En wat is dit voor creatuur? Hamster, kruising tussen een kat en een uil?

Klik

Comments (2)

ruighoofden

Klik

Sommige bloemen loop je in de natuur zo voorbij omdat ze elke herkenbare vorm negeren en hun Ďeigen ding doení. Onopvallende bloemen van ruigere allure maar nader beschouwd misschien wel de mooiste.

Comments

het regent in het zuiden

Klik

In een ruk van Amsterdam naar Luxemburg rijden… even plassen en even tanken… en dan weer door naar Langres over glooiend asfalt onder de brandende zon. Bijna aangekomen begon het op de Montigny le Roi opeens te hozen. Wildplukker had nog geen 10 meter zicht. In 3 minuten alle geplette insekten, en 6 weken plantenpollen en luizenpis van mijn auto gespoelt.

Regen. Het regent.

Aangekomen ben ik gelijk gaan wandelen om lekker nat te worden. Ik bleek niet de enige… honderden slakken vierden feest.

Klik

Comments

Lothlorien

Vandaag reist Wildpukker af naar de Haute-Marne.

Klik

Mayakalender komt binnenkort uit

Hij heeft een Mayakalender vormgegeven voor vriend Moctezuma en heeft zo twee weken volpension verdient op zijn Centre Lothlorien,†een vakantie- en actvititeitenplek op het Domain de Moiron.†Hij vertoefde hier ook al in oktober 2006.

De komende 2 weken hoopt hij verslag te kunnen doen…

Comments

iepensneeuw

Voor wie tussen de iepen woont, het†is weer iepensneeuwtijd!

Klik

Klik

Klik

Klik

Comments

Studio Maup is jarig

Studio Maup, het ontwerpburo van Wildplukker viert vandaag haar tienjarig jubileum!

Klik

Comments (2)