`

Archief voor June, 2007

wilde rucola of raketsla

Klik

Vanmiddag heb ik even een nieuw stukje IJburg verkend. Een bouwterrein dat opgespoten is en nu ligt in te klinken, vormt een ideaal biotoop voor pionierplanten.
Tot mijn verbazing staat hier wederom overal wilde raketsla. Waar het vandaag komt blijft een raadsel en enkele plantenkenners verzekeren mij dat het toch echt uitgezaaide kultuurplanten zijn. Afkomstig van Italianen wist ťen iemand mij te vertelen. Nou verwacht ik veel gekke dingen op deze afgelegen plek op IJburg maar Italianen heb ik hier nog nooit gezien.

Ik heb in de Flora een raketsoort gevonden die er op lijkt. Deze heeft echter als kenmerk dat hij een onwelriekende geur verspreidt. Zou het kunnen zijn dat onze voorvaderen Raketsla een onwelriekend kruid vonden?

Comments

get ces53

Klik

Ooit - op een blauwe maandag begin jaren tachtig - was Wildplukker graffitikunstenaar. Omdat hij er snel achterkwam dat spuitbussen toen de ozonlaag aantastten, hield hij er weer mee op. Toch houdt hij bij vlagen bij wat er anno nu gebeurt.

Klik

Onder de Zeeburgerbrug… dat is dť plek voor graffiti in Amsterdam. Regelmatig komen hier de topartists zoals SNO, CES53 en GET zonder echt lastig gevallen te worden hun ding doen: het is ťťn van onze Graffiti Hall of Fame’s.

Klik

Ik heb hier toch al niet te klagen want vlak bij mij in de buurt is de Polderweg. Rond de bouwput die het nu is, staat zo’n 300 meter houten wand. Hier is het vrij kliederen. Vorige week maakte ik deze foto’s van o.a. ALIEN.

Klik

Klik

Comments (1)

cherry of love

Vandaag prachtige grote kersen gekocht. Zo groot had ik ze nog niet eerder gezien maar frappanter nog: ze hebben allemaal een hartvorm. Alsof ze door Cupido zelf gekweekt zijn.

Klik

Toch zaten er nooit twee steeltjes aan elkaar. Er is nog werk te doen Cupido!

Comments

Voorsterbos en Waterloopbos

Klik

Dat ook Wildplukker goed smaakt, bewees deze Grote weerschijnvlinder door op mijn hand te zitten en het zout van mijn duim te likken…

Een rondje met de WMOIJ in het Voorsterbos, waaronder ook het Waterloopbos valt, leverde leuke dingen op.

Klik

Het Waterloopbos is het voormalig Waterloopkundig Laboratorium waar onder andere de Deltawerken getest werden. Het gebied is daardoor een vreemd dood museum, doorspekt met verrassende natuur.

Deze rupsen wist niemand van de groep van twintig op naam te brengen. De houding van de rupsen heb ik ook niet eerder gezien.

Klik

We†eindigden†bij de vijver naast de werkschuur van Natuurmonumenten waar prachtige Waterlelies pronkten.

Klik

Comments (3)

jutterskunst

Comments

orchideeŽn op Texel: polder Ceres

Klik

Sinds Frankrijk geboeid geraakt door orchideeën, grijp ik mijn kans dit weekend op Texel. Hier komen in schrale hooilandjes en natte duinvalleitjes vele bijzondere soorten voor.

Van de wasplaten weet ik al waar ik orchideëen kan verwachten: Polder Ceres en de Horsmeertjes. De Staatsbosbeheerbuurman van Mandarijn kan dit bevestigen en heeft nog wat andere tips. Misschien kom ik daar morgen nog aan toe.

Polder Ceres - sinds 1976 staatsnatuurmonument - is direkt een overweldigende ervaring. Duizenden orchideehoofdjes steken boven de vegetatie uit en we zien minstens drie soorten. De overhand heeft de Vleeskleurige orchis (Dactylorhiza incarnata), in paarse en roze vorm en soms zelfs bijna wit:

Klik

Verder veel Rietorchissen (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa) en enkele exemplaren van deze mooie bijna lila Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata [= bevlekte]):

Klik

De tekening van de honingmerken op de lip zijn prachtig en hebben de patronen van de schraallandvorm (paarse vlekken in close-up hierboven), de aar zelf is soms indrukwekkend van lengte:

Aangezien bastaarden heel gewoon zijn in het geslacht Dactylorhiza zien we deze ook overal en al snel lijkt het of er eigenlijk geen zuivere soort meer staat. Allen zijn net even anders dan in de boeken. Ook uitgebloeide Brede orchis (Dactylorhiza majalis subsp. majalis) staat hier tussen de rest en deze maakt ook weer bastaarden met de andere.

Het is een onontwarbare orgie van mengvormen†en ik geef determinatie maar op totdat ik echt verstand van planten heb.

Comments

Larserbos

Klik

Hoewel het Larserbos een natuurgebied/park vlak onder Lelystad is, nieuw bos dus, doet het al oud en rijp aan. De grootste bomen zijn al op leeftijd, er is reliëf en hier en daar zijn er mooie waterpartijen die Engels-landschap-achtig aandoen.

Verrassend leuk om te wandelen, al was het maar om een bever te zien: enkele ontsnapte exemplaren hebben hier een onderkomen gevonden. Ook is het nog avontuurlijk want bijna alle bruggen zijn vervallen en verrot…

Het Larserbos is OK!

Klik

Comments (1)

Diemerzeedijk

Comments