`

Archief voor June 9, 2007

orchideeŽn op Texel: polder Ceres

Klik

Sinds Frankrijk geboeid geraakt door orchideeën, grijp ik mijn kans dit weekend op Texel. Hier komen in schrale hooilandjes en natte duinvalleitjes vele bijzondere soorten voor.

Van de wasplaten weet ik al waar ik orchideëen kan verwachten: Polder Ceres en de Horsmeertjes. De Staatsbosbeheerbuurman van Mandarijn kan dit bevestigen en heeft nog wat andere tips. Misschien kom ik daar morgen nog aan toe.

Polder Ceres - sinds 1976 staatsnatuurmonument - is direkt een overweldigende ervaring. Duizenden orchideehoofdjes steken boven de vegetatie uit en we zien minstens drie soorten. De overhand heeft de Vleeskleurige orchis (Dactylorhiza incarnata), in paarse en roze vorm en soms zelfs bijna wit:

Klik

Verder veel Rietorchissen (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa) en enkele exemplaren van deze mooie bijna lila Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata [= bevlekte]):

Klik

De tekening van de honingmerken op de lip zijn prachtig en hebben de patronen van de schraallandvorm (paarse vlekken in close-up hierboven), de aar zelf is soms indrukwekkend van lengte:

Aangezien bastaarden heel gewoon zijn in het geslacht Dactylorhiza zien we deze ook overal en al snel lijkt het of er eigenlijk geen zuivere soort meer staat. Allen zijn net even anders dan in de boeken. Ook uitgebloeide Brede orchis (Dactylorhiza majalis subsp. majalis) staat hier tussen de rest en deze maakt ook weer bastaarden met de andere.

Het is een onontwarbare orgie van mengvormen†en ik geef determinatie maar op totdat ik echt verstand van planten heb.

Comments