`

Archief voor October, 2007

herinnering verlicht

Klik

Herinnering verlicht was dit jaar de titel van de Allerzielenviering van begraafplaats en gedenkpark De Nieuwe Ooster. Vorig jaar maakte Wildplukker nog de banieren, dit jaar deed hij niets. Ook vriend Wilgenman die in beide voorgaande jaren van de partij was, liet verstek gaan. Hij was het o.a. niet eens met de datumwijziging; het hoort immers op 2 november gevierd te worden! Wildplukker had geen smoes, hij had de hele maand oktober paddenstoelen gepland.

Dit jaar was het de beurt aan goede vriend Meneer Gerritsen. Hij had maar liefst drie kunstprojecten verzorgd. Reeds bij het verlaten van de aula zagen we - Wildplukker liep met Meneer en Mevrouw Gerritsen de route - aan het einde van de hoofdlaan een schitterende van kleur veranderende boom. In de boom was een zwart gat zichtbaar met een lichtje erin:

Non klik

Klik

Niet lang daarna kwam zijn ware spectakel: een dak van laserstralen zette een deel van de route uit en we wandelden allen “Into the light”.

Klik

Halverwege op de vijver was nog een werk van Meneer Gerritsen te zien: woorden uit het gedicht “In Memoriam” van J.C. Bloem draaiden als schimmig verlichte damschijven op het water en in de spiegeling waren de woorden leesbaar:

Klik

Comments

Langres

Comments

Trechtercantharellen

Klik

Omdat ik gisteren - terwijl ik al aan de late kant was voor het dinér - een valleitje ontwaardde met sparren, en hier enkele Smakelijke melkzwammen en Trechtercantharellen zag, reed ik er deze ochtend per mountainbike heen om te snuffelen. Ik vond er inderdaad en flink portie Trechtercantharellen,

Klik

een paar dozijn Smakelijke melkzwammen die ik heb laten staan, en deze merkwaardige zwam waarvan ik geen idee heb wat het is. Misschien is het een Blauwplaatstropharia?

Klik

Iets verder vond ik eindelijk wat Gele stekelzwammen (in het Frans Pied de Moutons oftewel Schapenvoetjes). Een exemplaar had stekels van wel anderhalve centimeter.

Klik

Dit is het tweede valleitje in de wijde omtrek waar nog wat paddenstoelen te vinden zijn, verder is alles verdwenen. De laatste resten in het overige beukenbos zijn al opgegeten door slakken, everzwijnen en wat dies meer zij.

Een Nederlands stel had een dag eerder iets op een pad ontdekt dat volgens hen een oranje Spateltrilzwam (Tremiscus helvelloides) moest zijn. Ze hadden de vondst opgezocht in een gids maar durfden niet zeker te zijn van de determinatie. Aangezien ik de vermeende soort nooit eerder gezien heb, ben ik na de lunch met ze meegegaan. Ze gingen met een groepje vakantiegangers op fosielenjacht in de buurt en toonden mij twee kilometer verder de plek. Inderdaad betrof het hier deze zeldzame trilzwam:

Klik

Op eigen gelegenheid terugwandelend trof ik bij het oversteken van een beekje nog deze prachtige Europese rivierkreeft (Astacus astacus) aan:

Klik

Dit uiterst zeldzame dier kwam in Nederland nog maar op twee pleken voor, tot de de kreeftenpest alle kreeften rond kasteel Roozendaal fataal werd. Sinds 2003 worden ze hier en daar uitgezet. Hier rondom het domein worden ze wel vaker gezien.

Comments

vuurtje

Om de weg vrij te maken voor een nieuw stuwmeertje is de vallei stroomafwaarts nagenoeg kaalgekapt. Onder de wortels van de bomen liggen als Angkor in de jungle de ruïnes verscholen van oude stuwdammen, sluizen en overlopen.

Klik

Alle takken die niet als brandhout geschikt zijn liggen op zeven hopen gestapeld en het plan is om er minstens iedere avond één op te stoken. Dit is avond twee. Voor de mannen op het domein de gelegenheid om het kinderbloed te laten stromen en de stapels en evenzo de vlammen zo hoog mogelijk te krijgen…

Klik

Comments

Smakelijke melkzwammen

Klik

Gelukkig is het Wildplukkerbloed weer snel terug bij de vondst van heerlijke Smakelijke melkzwammen (Lactarius deliciosus) in het vertrouwde sparrenbosje. Deze worden morgen misschien in een saus verwerkt, samen met gewelde gedroogde abrikozen, sinaasappel en franse kwark.

Klik

Wildplukker is op stap met Gandalf om de paddenstoelenstand in het bos te inventariseren. Helaas is het bar gesteld.
In het sparrenbos wist een plukkende Fransman ons te vertellen dat het een slecht jaar is. “De bovenlaag is wel nat maar door het wegblijven van regenbuien dringt het water niet naar dieper door en zwellen de mycelia niet op”, wist hij ons geleerd uit te leggen. Hij is amateurmycoloog, vertelt hij ons. Een heksenschermpje waar het bos mee vol staat wist hij niet te herkennen… waarschijnlijk omdat je die niet kan eten. Het woord ‘comestible’ kwam opvallend vaak over zijn lippen en hij had een mand vol paddestoelen. We vermoeden dat ons vooroordeel weer bewaarheid wordt: de natuurliefde van de Fransman gaat door de maag.

Klik

Op de terugweg komen we weer dezelfde opvallende rups tegen als aan het begin van de heuvel. Had hij ondertussen twee kilometer gelopen?

Comments (10)

Verandering van decorum

Klik

Wildplukker zag tot zijn schrik dat het al weer twee maanden geleden is sinds zijn laatste berichtje. De afgelopen periode was hij ziek, in de mineur en ook nog bezig met het opknappen van zijn huis. Echt veel meegemaakt heeft hij ook niet… alhoewel?

Klik

Inmiddels is het decorum van Amsterdam voor twee weken verwisseld met die van Frankrijk. Ik ben weer neergestreken op het Domain de Moiron. Hopelijk vind ik hier mijn Wildplukkerbloed weer snel terug!

Comments