`

Archief voor November 2, 2007

Kristallen kweken

Klik

Om sommige russula’s op naam te brengen wordt in de mycologie gebruikt gemaakt van ijzersulfaat. Dit kleurt bij aanstrijken het vruchtvlees van de steel bijvoorbeeld direct groen of langzaam tot snel zalmrose, afhankelijk van de soort.

Klik

In de handel is ijzersulfaat te koop als een wat grof zout. Om ijzersulfaat op een handzame manier te kunnen gebruiken willen we het liefst flinke kristallen. Deze zijn echter niet in de handel te krijgen.
Wildplukker alias De Mycofiel deed daarom ruime investeringen, kocht 25 kilo ijzersulfaat en 5 liter zwavelzuur om volgens eigen recept te gaan experimenteren.
Veel mensen plakken het zout op stokjes. Aanvankelijk probeerde ik daarom kristallen op houten stokjes te laten groeien… net als kandijsuiker. Door tijdelijke schaarste was de vraag groot en dit was sneller dan het kweken van grote kristallen, dat 3 tot 6 maanden duurt:

Klik

Het resultaat was nauwelijks bruikbaar omdat de kristallen erg breekbaar bleven en van het stokje vielen. In een van de potjes echter ontstonden binnen 5 dagen enorme kristallen: de twee van de eerste foto. Wat was hier gebeurd? Dit was zover ik wist ongekend. Na wat intuïtieve experimenten die mislukten ging ik het wetenschappelijker aanpakken. Heel gecontroleerd werden de verhoudingen en temperatuur gevarieerd en genoteerd om vandaar weer verder te gaan. Na 30 testbakjes wist ik het eindelijk. Van nu af aan kan ik gaan massaproduceren…?

Klik

Comments (6)