`

Archief voor January, 2008

retraitehuisje 1: ontwerp

Soms valt het leven niet mee. Opeens zit alles tegen en het liefst zou men in retraite gaan. Dat beschrijft in het kort de situatie waar Wildplukker zich momenteel in bevindt.

schets retaitehuis

Het toeval wil dat ik in opdracht een retraitehuisje kan bouwen in Frankrijk. In volledige creatieve vrijheid en gebouwd van zo veel mogelijk natuurlijke materialen uit de omgeving. Ik heb mijn baantje opgezegd en over twee maanden ga ik vier maanden in retraite werken aan een retraitehuisje.

De lokatie is het Domain de Moiron, de voor mij inmiddels geliefde plek waar ik steeds vaker vertoef. Het plan was er al lang maar de knoop werd pas afgelopen oktober doorgehakt.

Mijn eerste schets maakte ik rond Kerst toen ik daar ook twee weken verbleef en samen met Moctezuma een plek ging uitzoeken waar het huisje moet komen.

Klik voor meer

Het verblijf moet heel basic worden, dat wil zeggen er moet een bed in komen, een zitje met tafel en een kacheltje.
Ik ben nu verder aan het schetsen geslagen en aan het bestuderen wat er allemaal bij komt kijken.
Het uitgangspunt voor het ontwerp is voor mij de Wijngaardslak en zijn slakkenhuis om voor de hand liggende redenen. Bovendien wilde ik iets met schermen eromheen maken zodat het tevens kan dienen als wildkijkhut. In de schermen komen dan hier en daar brede uitsparingen bij wijze van kijkspleten.
Het geheel wordt opgebouwd uit vlechtwerk, leem en stenen, zoveel is duidelijk. Het tweede ontwerp laat het scherm zien dat over de hut heen gebogen wordt (lila). De grijze blokken zijn steeds 1m2.

Klik voor meer

Omdat het mij nog te vierkant was en omdat er een overstekend dak op moet ben ik de hut los van het scherm gaan maken. Bovendien kun je dan achterlangs sluipen als je buiten het wild wilt bekijken achter het scherm, waar aan de linkerkant een brede spleet op oogniveau komt. De hut kijkt (naar beneden op de schets) uit op een veld waar zowel reeën als everzwijnen gezien worden. Ik heb ook de oriëntering van het scherm gespiegeld om vanuit de buitenplaats beter uitzicht te hebben en omdat daar ’s ochtends de zon op staat.

Klik voor meer

Ik vond het nog steeds te vierkant dus ben ik de hoeken gaan afronden. Tevens is hier de dakomtrek zichtbaar. Het dak wordt schuin.

Klik voor meer

Eigenlijk was het te weinig Wijngaardslak dus besloot ik het maar om te gooien. Bovendien moet het bed op het noorden gericht zijn terwijl ik het binnenzitje op het noordoosten wil voor het beste uitzicht. Het is nu een kruipende slak en slakkenhuis ineen:

Klik voor meer

Hierbij wordt wel het dak een probleem omdat dat niet op te lossen is in één vlak.
Het dak is sowieso een dobber want hoe maak je dat? Vlechten, dichtsmeren en afdekken met plankjes? Of afdekken met vijverfolie en gras er op? Dakpannen of leitjes op een gevlochten raamwerk?

– wordt vervolgd –

Comments (10)