`

Archief voor February, 2008

maaltijdsoep 3: pompoen-scheermessoep

Pompoen-scheermessoep met garnalen en visfilet

Deze maaltijdsoep is heerlijk op een warme voorjaarsdag. Ze is lekker licht maar toch voedzaam dankzij de pompoen: de Groene Hokaido is in deze tijd bovendien nog net verkrijgbaar. Scheermessen, de langwerpige mosselachtige zeedieren, zijn steeds vaker te verkrijgen en hebben een enigszins inktvisachtige textuur en smaak. Langs de kust kunnen we ze ook zelf vinden. Eigenlijk heten ze Zwaardscheden. Er zijn vele soorten: de belangrijkste die we bij ons vinden zijn het Klein tafelmesheft, het Tafelmesheft, de Messchede, de Grote zwaardschede en meer recent de Amerikaanse zwaardschede. Ze bevinden zich tot zo’n 50 cm in de bodem en met een soort lange spiertong zeven ze voedsel uit het zeewater. Deze spier is wat we vooral eten. De rest van het dier is verwaarloosbaar klein.

Klik voor meer

Benodigdheden voor 4 personen:

Voor de bouillon:

2 liter water
bouqet garni
6 citroenbladblaadjes
5 plakjes gedroogd eekhoorntjesbrood
20 flinke scheermessen
1 theelepel grof zeezout

Voor de rest van de soep:

olijfolie
30 gepelde Black tiger-garnalen
2 flinke visfilets naar keuze
2 ons pompoen
1 witte ui
1 rood pepertje
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen komijn
1 hele dikke prei
bosje verse koriander

Bereiding:

Maak een groentebouillon van het water met het bouqet garni, zout, het citroenblad en het eekhoorntjesbrood. Laat het geheel zo’n 20 minuten zacht borrelen.

Snij alvast de pompoen - zonder de schil - in kleine blokjes, de knoflook en het rode pepertje in dunne plakjes, de witte ui in dunne halve ringetjes en de prei in ultradunne ringetjes.

Zet het vuur van de bouillon nu hoog en laat de scheermessen in het water zakken en gedurende 2 minuten meekoken. Ze komen nu los van de kleppen, en kleppen en vlees kunnen apart uit de pan gehaald worden. Zet hierna de bouillon weer laag.

Snij de scheermessen in stukken van zo’n 3 cm. Zet een braadpan op met olijfolie en doe hier de garnalen in samen met de knoflook en het gesneden pepertje. Voeg ook de kurkuma en de gemalen komijn toe en nog wat zout en peper.

Bruin de garnalen al roerend goed aan en voeg dan de stukjes scheermes en de witte ui toe. Fruit dit geheel ook kort aan en voeg dan alles bij de bouillon. Dit is nu de basissoep. Bij twee personen de helft apart houden voor morgen!

Deel de visfilets in kleine stukken en bestrooi ze met peper, zout en paprikapoeder. Bak deze in een ruime braadpan met olijfolie even leker bruin.
Voeg dit ook bij de soep.

Voeg nu de gesneden koriander en de blokjes pompoen toe. Als de pompoenblokjes bijtgaar zijn is ook de vis gaar: de soep is klaar!

Serveren in brede kommen en garneren met de ultradun gesneden preiringetjes.

Comments (3)