`

Archief voor May 9, 2008

retraitehuisje 6: de vuurplaats

Recht voor de ronde bank op de buitenplaats is een vuurplek gepland. Omdat altijd het gevaar dreigt dat het vlechtwerk in de fik gaat heb ik besloten om het vuur te beperken in een vuurvaste ring van leem en zand. Ik had al een kring van stenen gelegd maar dat is toch nog te vrijblijvend.

Klik voor meer

Aangezien ik ook nog gevraagd ben om in de toekomst een pizzaoven te maken voor buiten leek het me een goed idee om te experimenteren met leemoventechnieken. Ik heb erover gelezen in ‘The Hand-Sculpted House: A Practical and Philosophical Guide to Building a Cob Cottage’, een boek geschreven door de Amerikanen Ianto Evans, Michael G. Smith en Linda Smiley.
Helaas is het recept in het boek nogal vaag: Ianto Evans heeft ook nog een speciaal ovenboek geschreven waar hij steeds naar verwijst. Nou, ik heb geen zin om die ook al weer meteen te kopen, dus ga ik het maar gewoon proberen.

Klik voor meer

Het recept zegt 15% klei en 85% zand. Het zand voorkomt dat het gaat scheuren en de klei plakt eigenlijk alleen het zand bij elkaar.
Ik heb geen pure klei maar leem, gewonnen uit een afgekalfde heuvelwand. Hierin zitten ook veel leemzanddeeltjes en grotere steentjes. Ik moet daarom meer leem door het zand mengen anders wil het niet plakken. Het zand is erg grof en dat draagt ook niet erg bij aan de smeuïgheid.
Uiteindelijk is het ongeveer 50%-50% geworden voordat ik er een matig stevige bal van kan kneden. De ballen leg ik in een cirkel om de ring uit te zetten en bouw dit vervolgens uit tot een band ter hoogte van 20cm.
Bij wijze van luchtgat leg ik als mal tijdelijk een gekliefde balk neer die ik later kan weghalen.

Klik voor meer

Nu maar drogen, stoken en hopen dat het houdt.

Comments (6)