`

Archief voor May 26, 2008

retraitehuisje 8: leemproef

De afgelopen periode alvast op zoek geweest naar goede leem.
Dat blijkt niet mee te vallen: overal is er leem te vinden maar allemaal verrijkt door een dikke humuslaag en vol met stenen. Dan maar de diepte in… Daar houdt de humus op en wordt de klei mooi okerkleurig.
Inmiddels is goede vriend Pierre du Moulin aangekomen. Om zijn gepensioneerde lijf in vorm te houden wil hij Wildplukker wel bijstaan in het graafwerk. Vlakbij de hut is een bron die inmiddels droogstaat maar waaromheen goede klei in de grond zit. Dit wordt het startpunt voor de minstens zes kuub leem die nodig is. De kuil wordt een nieuwe paddenpoel dus de vorm wordt uitgezet. Enkele leemrolletjes waren al eerder aangebracht op een boom en uitgetest op weerbestendigheid. Dat zit wel goed.

Klik voor meer

Zijne Mischna, een inmiddels bevriende gast, wil graag de eerste testleemlaag helpen aanbrengen. Eerst de leem samen met gras door elkaar stampen daarna aanbrengen. Al spoedig wordt het een stevig smeer-, kneed- en zelfs smijtwerk. Zijn vriendin maakte een filmpje en zette het op YouTube:
Working with cob at Lothlorien >>

Klik voor meer

Wow, dit is echt een werkje dat ik iedereen kan aanraden! Het is smerig en lekker tegelijk. De sensatie van de leem in de handen is heerlijk. Voor mj wel een bekend gevoel want ik heb jaren aan keramiek gedaan. Op deze schaal werken met klei is toch wel wat anders!
Na een uurtje zit er al een flinke laag op.

Klik voor meer

Comments