`

Archief voor June 17, 2008

retraitehuisje 12: het lemen flink op dreef

De afgelopen week een flinke aanvang gemaakt met het lemen van alle muren. Zowel binnen als buiten zal er ongeveer zo”n 6 kuub leem aangemaakt worden. Dit is het serieuze fyseke werk waar ik wel enigszins tegenop gezien heb.
Gelukkig valt het mee want hoewel het zwaar is, is het erg leuk werk. Gelukkig is Pierre du Moulin uitgegroeid tot de vaste spitkracht en ook Timmerman schiet mij enige dagen te hulp als het van Montezuma mag. Hij is ook nodig voor andere werkzaamheden.

Klik voor meer

Klik voor meer

Het lemen bestaat uit drie stadia: het uitspitten, het mengen met gras en het aanbrengen.
Voor het mengen wordt zo’n anderhalve kruiwagen op een zeiltje gegooid en bestrooid met ruim gras. Dit wordt met de voeten door elkaar gestampt, het zogenaamde ‘cob-dancing’. Af en toe wordt het zeiltje met de leem opgetild en tot een rol getrokken en weer opnieuw gestampt. Na een aantal keren omrollen en stampen is het een homogene massa. Dit werk is nog het zwaarst. Nu is het klaar om aangebracht te worden.

Klik voor meer

Zo is het al dag na dag en het vordert gestaag… Pierre komt iedere dag even een paar uurtjes helpen met spitten en spoedig is de eerste leemput leeggespit. Hij belandt steeds meer tussen de boomwortels en dikke steenlagen.

Klik voor meer

Comments