`

Archief voor June 28, 2008

retraitehuisje 13: lemen laatste stadium

Het lemen nadert zijn voleinding. De achterwand nog en dan is het min of meer klaar. Per dag wordt het nu broeieriger en warmer. Het aantal horzels en dazen neemt exponentieel toe en drijven ons soms tot waanzin. Er zitten grote jongens tussen van zo’n twee cm die naar zeggen bij steken plakaten zo groot als discussen achterlaten op je lichaam. Toch maar weer een t-shirtje aan.
Gelukkig heb ik van de week het houtkacheltje neergezet. De dazen blijken niet zo van rook te houden. Ik ook niet maar beduidend meer dan van dazen dus tolereer ik de tranende ogen en het gekuch maar. Na even flink stoken blijven ze even weg. Ook stook ik zo de leem een beetje droog. Soms loop ik ook nog met een steelpannetje smeeulend nat gras om de hut heen om al het gespuis voor een uurtje te verjagen.

Klik voor meer

Timmerman mocht nog enkele dagen meehelpen en met zijn werklust en precisie gaat het binnenwerk snel en strak. De wanden zijn al aardig dicht en andere details zoals luchtroosters worden aangebracht. Het wordt er gezelliger en gezelliger en op een avond gaan we lekker met Pimpernel borrelen in de hut. Kaarsjes verlichten het geheel en we zitten op een bankje van hooibalen. Het kerststalgevoel is weer compleet.

Inmiddels is er ook nog een stagiaire-vrijwiligster gearriveerd die Timmerman direct als hulpje heeft geregeld. Deze komt de volgende dag met Timmeran mee vergezeld van twee honden en twee drukke kinderen met rubberboot. Weg rust, weg waterspreeuwen en ijsvogels en weg uitgevlogen pimpelmezen. Helaas kan ik het niet tolereren op deze stilteplek en moet haar aan strikte banden liggen, of op zijn minst de honden…

Hoewel teleurgesteld in de werklek, ontpopt zich een romance tussen Timmerman en deze Belgische dame-inclusief-kinderen-honden. We hebben vorige week een nieuwe leemput aangeboord die nu door de nieuwe familie aan het eind van iedere dag als modderbad wordt gebruikt. Dollend, spetterend en nog wat leemstampend gaan ze te keer. Ach ja, wat kan Wildplukker hier aan doen… dan maar geen rust.

Klik voor meer

Inmiddels ben ik rustig binnen aan het werk. De zithoek wordt nu opgevuld en de bankjes afgemaakten ook de bijbehorende raamkozijnen worden bijgewerkt. Alleen hierin al gaat een kuub leem zitten ondanks de gaten die ik onder de zittingen als bergruimte vrjhoud. De geschatte zes kuub is al uitgelopen tot zo’n acht kuub en ik denk er nog zeker twee nodig te hebben.

Klik voor meer

De kozijnen maak ik ook op maat. Timmerman heeft alle ramen af. En raam bleek verkeerd van afmeting te zijn. Dit kwam wel goed uit want ik wilde aan de donkere kant nog een extra raampje maken. Nu dan maar een lekker groot raam. Ik zet hem op zijn kant precies op een plek waar ’s middags de zon op valt.

Klik voor meer

Comments