`

Archief voor July, 2008

Dag buiten de tijd

Klik voor meer

Vandaag is echt de allerlaatste werkdag.
Het is hier echter een feestdag vanwege het vieren van de Dag buiten de tijd, iets uit de Mayakalender.
Iedereen doet vandaag vooral waar hij of zij zin in heeft, is de bedoeling.
Dat betekent echter wel dat ik niet in de hut mag werken vanmiddag. Er zijn een reeks activiteiten gedurende de dag, onder andere een zoektocht die ook langs de hut leidt en waar men even in mijn zithoek contemplatief tot rust kan komen. Alle activiteiten worden ingeleid door de klok in de Colombier. Ik en enkele companen krijgen al snel een onrustig gevoel over deze dag… bij iedere bel MOETEN we een actviteit gaan doen… en ik MAG niet doen wat ik zelf wil.

Ik heb deze ochtend dus toch nog even gewerkt. De buitenbank is ook niet af en ik heb gisteren en vandaag een alternatief uitgeprobeerd, in de zelfde stijl als de zithoek binnen.

Klik voor meer

Ik kom nog redelijk ver maar dan is het gedaan. Straks komt er volk… maar alles is klaar voor ontvangst.

Klik voor meer

Comments

retraitehuisje 19: de laatste lootjes

De tijd is op… ik doe nog wat kleine dingetjes en begin alvast met opruimen. De kruiwagens weer terugbrengen naar de Chateaux… nadat ik eerst nog een paar keer grind uit de beek haal voor het bed. Het bed is nu wel opgevuld.

Klik voor meer

De zithoek ruim ik op en haal nog wat oneffenheden weg.

Klik voor meer

Als bijna laatste klusje maak ik nog een luikje voor het luchtrooster zodat deze afgesloten kan worden. De sluiting bestaat uit twee Y-vormige takjes die ik in de muur prik. Een taps toelopende klimoptak vormt de sluitpin.

Klik voor meer

Dan is dit de hut zoals ie er nu bijstaat! Hij mag nu gaan drogen zodat ik verder kan eind oktober.

Klik voor meer

Comments (2)

werk in uitvoering

Comments

retraitehuisje 18: houtopslag

Even ter afwisseling een leuk tussendoor-klusje dat niet echt noodzakelijk is maar wel leuk. Het voegt extra sfeer aan het geheel toe en is dus eigenlijk juist wel heel noodzakelijk… ik heb het over een houtopslag.

Bovendien vormt dit aanbouwsel extra spatbescherming voor de grote achterwand tegen stevige neerslag.

Ik zet eerst de daklijn uit.

Klik voor meer

Daarna enkele staanders in de grond die het dak dragen. Vervolgens vlecht ik het dakje dicht. Het is leuk om weer even wat te vlechten. Dat is al weer lang geleden. Inmiddels zitten de vlechtstaken die ik uit het bos haal vol in blad.

Klik voor meer

Om het afdakje waterdicht te maken gebruik ik een reststrook van het dakzeil. Ik werk het een klein stukje weg in de muur voor een goede aansluiting.
Wel handig dus dat ik er toch al aan begonnen ben aagezien de muur nu nog zacht is. Het zeilstrookje bindt ik met bosrankvast aan het dakje.

Klik voor meer

Daarna dek ik het af met stro en stukken schors zodat het dekzeil volledig is weggewerkt. Als ik alle uitstekende dakstokken afzaag is de klus klaar.

Klik voor meer

Comments

retraitehuisje 17: extra pilaren

Klik voor meer

Vanwege het zware gewicht van de aarde op het dak is het dak toch gaan doorzakken, precies op de punten waar ik - vol vertrouwen hebbend in de dakconstructie - twee pilaren heb weggelaten. Ik heb er zelfs drie weggelaten maar die derde vormt geen bezwaar omdat die meer in het ontwerp zat als sierpilaar. Pilaar 2 heb ik wel enigszins naar rechts verplaatst.

Klik voor meer

Ik haal voor de nieuwe pilaren twee mooie essen uit het bos die ik eerst mooi kaal schil. Ik ben steeds meer gaan houden van het mooie blanke essenhout dat bij oudere exemplaren zo mooi rood wordt door oxidatie van zijn eigen sap.

Klik voor meer

Ook de steunen die op de pilaren komen om het draagoppervlak te vergroten - anders prikken ze zo door het dak - maak ik van een gekliefd stuk essenstam. Voor extra houvast guts ik een rond gat van 2,5 cm diep in de bolle kant van het halve stammetje waar straks de pilaar precies in kan vallen zodat deze op zijn plek blijft.

Het stutten kan beginnen. Hiervoor gebruik ik gewoon een standaard krikje. Het geheel is ongelooflijk wiebelig en het is een kunst om dit klusje in mijn eentje te doen. Met gevorkte takken en touw houd ik het geheel wat steviger op zijn plaats. Krikken maar…

Klik voor meer

Na één plek te hebben opgekrikt, plaats ik ernaast nog een stut zodat het dak nóg een stukje extra omhoog gaat.
Nu kan ik de eerste stut vervangen door de pilaar.

Klik voor meer

Het gaat prima en als snel zijn beide pilaren geplaatst.

Klik voor meer

Comments (1)

korfbank in goede staat

Zus en zwager blijven nog langer dan gepland maar ik moet weer gewoon aan het werk. Wel leuk dat ze nu mijn Korfbank en andere projecten eens gezien hebben. De korfbank staat er nog goed bij en is inmiddels ruim een jaar oud. Ik maakte hem in mei vorig jaar.

Klik voor meer

En zo stond de bank erbij toen ik hier was afgelopen kerst. Wel even een ander gezicht.

Klik voor meer

Ik heb de achter- cq buitenkant vorige maand bekleed met klimopstekken in de hoop dat deze aanslaan. Het idee is dat ze op den duur de bank overgroeien en tenslotte het geheel levend bij elkaar houden wanneer de bank zelf begint te vervallen. De stekken heb ik van boomstammen gehaald en ze zijn tot 5 meter lang. Ik kon ze ruim over de korf draperen.

Klik voor meer

Comments

meesmuilend

De afgelopen week ben ik verhuisd van mijn ‘donkere hol’ beneden, naar de Gardien bovenop het terrein. De mezenfamilie die ik dagelijks voerde mis ik wel.
Ik ga soms nog wel naar beneden om ze te voeren maar ze komen inmiddels al niet meer langs. Vooral het ontbijt zullen ze gemist hebben.

Klik voor meer

Comments

Dambordje

Het Dambordje (Melanargia galathea) is hier zo gewoon dat ik steeds verzuimd heb om hem te fotograferen. Op het domein vliegen er honderden. Ze zijn vooral verzot op de nectar van Knoopruid (Centaurea jacea).

Klik voor meer

Comments

Keizersmantel

Nu ik een paar dagen vrij heb zit ik a twee dagen in een campingstoel Klimophoutjes te pellen. Lekker om eens even niets te hoeven doen. Heb ik ook weer eens tijd om wat te gaan fotograferen.

Het is dit jaar hier een slecht vlinderjaar en dat komt - ondanks het goede weer de laatste weken - niet meer goed. Er vliegen enorm veel Keizersmantels (Argynnis paphia) rond. Hier het mannetje, deze heeft typische vlekken die aan een enterhaak doen denken op de onderkant van de bovenvleugel.

Klik voor meer

Comments

retraitehuisje 16: toilet

Ook de toilet moet aangepakt worden en na wat uitpuzzelen weet ik ongeveer hoe het moet gaan worden. Ook hier wil ik voor de zitting de latjes gebruiken. Maar dat is van latere zorg… misschien pas in oktober, ik moet mijn dagen nu gaan plannen want morgen komt mijn zus en zwager op bezoek en heb ik 5 dagen vrij.

Klik voor meer

De toilet zelf bestaat uit een emmer waar of zand of zaagsel in komt - in dat geval komt er een afvoergaatje in de emmer met een slangetje onder de grond die het vocht afvoert - óf er komt een afbreekbare zak in die er in zijn geheel uitgehaald kan worden. De toiletbak vlecht ik als het ware om de emmer heen me deze keer Bosrank als vlechtmateriaal omdat dit lekker soepel is en zich als touw laat vlechten.

Klik voor meer

Comments (1)

retraitehuisje 15: bankjes en deur

Alhoewel ik nog wel min of meer op schema lig wordt het duidelijk dat de leem niet op tijd droog is om het helemaal af te werken, Ik begon afgelopen week daarom alvast maar aan het meubelwerk. De afronding van de muren moet maar wachten tot oktober als ik weer (ruim?) twee weken hier ben. Moctezuma heeft nog een grote voorraad plankjes liggen en ik besluit hier maar alles van te maken zodat er automatisch een eenheid ontstaat.
Ik begin eerst met de zittingen van de banken die ik organisch op maat van de banken maak. De rugleuning had ik eveneens organisch weggewerkt in de buitenmuur.

Klik voor meer

Dat was klaar binnen een dag en ik ben daarna aan de deur begonnen. Ik wil een deur uit twee delen namelijk met zo’n uitklapbaar bovenstuk, gewoon omdat dat zo leuk is. Dan kun je lekker ’s ochtends met je zelf op de kachel gemaakte kop eikeltjeskoffie op de deur leunen en naar buiten kijken.

Met Timmerman eerst het hang en sluitwerk wezen halen. Dat is in Frankrijk lekkerbekken want ze hebben hier een vele malen uitgebreidere sortering dan in Nederland en ook nog voor weinig geld. Iets om aan te denken als je eens in Frankrijk bent!

Het blijkt niet mee te vallen om hier te knutselen want het is donker, er is geen electra en er zijn bijna geen platte vlakken om op te werken.

Klik voor meer

Helaas is de deurpost die toch al wat scheef was verder gaan uithangen. Ik besluit om er nog een extra post naast te zetten… een beetje uit het lood is leuk maar het is nu te gortig. Dat wordt dus weer een flink gat graven en het bos in om een boom om te zagen.

Klik voor meer

Comments

Sint-jansvlinder of bloeddropje 2

De Sint-jansvlinder of bloeddropje (Zygaena filipendulae) lijkt wel wat op de Sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) waarvan ik de rupsen - de zogenaamde zebrarupsen - hier overal zie op het Jakobskruiskruid (Senecio Jacobea). Ook hier zie ik geen Sint-jacobsvlinders of Sint-jansvlinderupsen (zie 4 juli 2006).
Dat steekt en vraagt om een vlinder-rupsen-safari…

Klik voor meer

Comments (1)

retraitehuisje 14: vegetatiedak

Afgelopen week de laatste leemlootjes en vandaag ook het dak voltooid. Vaste gast Drum - met veel spierballen en tatoeages - wilde wel even loos gaan, dus samen hebben we ruim een ton (30 kruiwagens) aarde op het dak gestort. Hiervoor heb ik humusrijke aarde uit een bronbeddng 50m verderop aangeboord.

Om te zorgen dat de aarde er niet vanaf valt heb ik eerst structuur aangebracht met Klimopranken en Bosranken. Eerst echter heb ik eindelijk het dekzijl bijgesneden en vastgebonden aan de dwarstaken van de dakrand.

Klik voor meer

Daarna heb ik ranken klimop en bosrank losjes over het dak gedrapeerd en vervolgens enigszins vervlochten met weer andere ranken. Dit om de aarde een beetje vast te houden.

Klik voor meer

Dit bleek te werken, zeker samen met allerlei plantenwortels die in de aarde zaten en hopelijk zullen uitlopen.
Dus nu maar hopen dat het snel begroeid raakt…

Klik voor meer

Comments (1)

escargot, dat doe je zo 2

Na de kleine tuinslakken die ik al eerder heb gegeten was het nu toch echt tijd voor het echte werk: Wijngaardslakken.

Vanavond was het dan zover! Maar liefst zeven mensen inclusief Widplukker waren aangeschoven voor wilde Wijngaardslakken met een borrel. Mijn kamertje zat tjokvol en er werd Wodka, Brandy en goede Whiskey bij geschonken. Ik had de slakken op een bedje van leem afgebakken in mijn oventje en het rook en zag er zeer smakelijk uit.

Maar liefst zes durfden het ook daadwerkelijk aan, Pierre du Moulin piekerde er niet over. Bovendien zat hij laf aan een sinaasappelsjuutje… bah!

Klik voor meer

Wij echter lieten het ons goed welgevallen…
De meningen waren verdeeld. Ikzelf vond het redelijk. Wel interessant van smaak en ervaring, maar zeker niet zo lekker als de kleintjes van weleer. Combineert goed met de borrel. Ook lekker groot. Toch nog eens zoeken naar een tussenmaatje…

Comments