`

Archief voor July 17, 2008

retraitehuisje 17: extra pilaren

Klik voor meer

Vanwege het zware gewicht van de aarde op het dak is het dak toch gaan doorzakken, precies op de punten waar ik - vol vertrouwen hebbend in de dakconstructie - twee pilaren heb weggelaten. Ik heb er zelfs drie weggelaten maar die derde vormt geen bezwaar omdat die meer in het ontwerp zat als sierpilaar. Pilaar 2 heb ik wel enigszins naar rechts verplaatst.

Klik voor meer

Ik haal voor de nieuwe pilaren twee mooie essen uit het bos die ik eerst mooi kaal schil. Ik ben steeds meer gaan houden van het mooie blanke essenhout dat bij oudere exemplaren zo mooi rood wordt door oxidatie van zijn eigen sap.

Klik voor meer

Ook de steunen die op de pilaren komen om het draagoppervlak te vergroten - anders prikken ze zo door het dak - maak ik van een gekliefd stuk essenstam. Voor extra houvast guts ik een rond gat van 2,5 cm diep in de bolle kant van het halve stammetje waar straks de pilaar precies in kan vallen zodat deze op zijn plek blijft.

Het stutten kan beginnen. Hiervoor gebruik ik gewoon een standaard krikje. Het geheel is ongelooflijk wiebelig en het is een kunst om dit klusje in mijn eentje te doen. Met gevorkte takken en touw houd ik het geheel wat steviger op zijn plaats. Krikken maar…

Klik voor meer

Na n plek te hebben opgekrikt, plaats ik ernaast nog een stut zodat het dak ng een stukje extra omhoog gaat.
Nu kan ik de eerste stut vervangen door de pilaar.

Klik voor meer

Het gaat prima en als snel zijn beide pilaren geplaatst.

Klik voor meer

Comments (1)