`

Archief voor September, 2008

Verbeke Foundation

Gisteren en vandaag zijn Heemkind en Wildplukker op bezoek bij de Roosjes in Zeeuws Vlaanderen. Hier worden we altijd heerlijk in de watten gelegd. We luieren wat of maken een wandeling en/of cultureel uitstapje.

Vandaag bezoeken we de Verbeke Foundation, het privé-kunstdomein van ex-transportondernemer Geert Verbeke, zijn vrouw Carla en hun drie dochters. Samen runnen zij eigenhandig een enorm museum-landgoed.

“Het museumdomein meet 12 hectare en omvat bosgebied, een vijver, grote serres waarin bomen en sierplanten worden gekweekt, een evenementenhal, een restaurant en twee omvangrijke expositieruimten van samen zo’n 20.000m²”, aldus de website. Dit alles net over de grens in Kemzeke (Stekene), Belgisch Vlaanderen.

Het is werkelijk een verademing na al die pretentieuze tentoonstellingen die Wildplukker de afgelopen tijd in Amsterdam en elders aanschouwde. Dit is werkelijk Wildplukker-kunst, met veel ruige natuur er omheen en opgezet met hartstocht en enthousiasme zonder de inmenging van kunstbobo’s. Hier hangt niet die sfeer van koele artistieke berekening of lege politieke correctheid die ik in het hoofdstedelijke kunstcircuit zo vaak proef. Dat wil niet zeggen dat er hier maar wat aangerotzooid wordt, zoals het enorme stapelobject van Aeneas Wilder laat zien:

Klik voor meer

en deze paarden van Ronald de Winter:

Klik voor meer

Verder in de hallen erg veel griezelkabinet-kunst met dode dieren en zichtbaar gemaakte vergankelijkheidsprocessen die er op foto nog onsmakelijker uitzien dan in het echt. Ik moet zelfs enige aversie overwinnen als ik onderstaande foto weer zie:

Klik voor meer

Maar allemaal fascinerend. Diverse kunstenaars (artists-in-residence) zijn al ter plekke bezig met de volgende toevoegingen want dit museum is continu aan het veranderen.
Dit museum roep ik nu al uit tot topper van 2008… Verbeke, ik kom terug!

Comments

klimophaat

Er heerst in de wereld van groen- en bosbeheer een vreemd soort klimophaat. Anno 2008 bestaat nog steeds de idee dat een klimop een bomenmoordenaar is, hoewel ik daar in de praktijk nooit een overtuigend bewijs van heb gezien. Slechts een enkele oude aangestaste boom wil bij een flinke storm wel eens bezwijken door het gewicht van de klimopkruin.
Toch word ze wereldwijd bestreden als ratten in de tijd van de pest. 

Klik voor meer

Het is geen parasiet en betrekt zijn eigen voedingstoffen uit de bodem en dus niet uit de boom. Ook de zogenaamde verstikking door de klemmende werking van de om de boom heen kronkelende strengen is kolder, want wie wel eens een klimop lostrekt ziet geen enkel beknellingsteken in het schors. Kortom: de schadelijkheid van Klimop is een mythe! Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat bomen het beter doen met klimop: door de vele vogelnestjes krijg de boom extra bemesting. In de stad is er al zo weinig nestgelegenheid… dus zeker daar is het een gevoelloze wandaad.

Groenbeheerders, houd dus eens op met die moord!

Comments (1)

child relics 4

Comments