`

Archief voor October 4, 2008

landelijke excursiedag NMV

Vandaag zjn er in heel het land - per provincie - paddenstoelenexcursies in het kader van het 100-jarig jubileum van de NMV. Wildplukker ontvlucht zijn werk en meldt zich bij de Bosbaan in het Amsterdamse bos voor de Noord-Hollandse versie.

De opkomst is met zo’n 30 mensen hoog en als dat overal zo is durf ik te beweren dat er in de hele geschiedenis van Nederland nog nooit zoveel mensen tegelijkertijd naar paddenstoelen gezocht hebben.
Al meen ik mij opeens ook te herinneren dat er vroeger hele schoolklassen in de herfst de bossen plunderden voor de herfsttafels in de klas…
Nou ja, toch een leuk idee.

De oogst
bestond uit maar liefst 53 soorten. Dit ondanks de droogte van de laatste weken (niet dagen!).

Allereerst dit schattige Eikelbekertje, een zwammetje dat het moet hebben van oude zwartgeworden eikels. Je kunt hem bijna overal onder eiken vinden en je bent er waarschijnlijk al duizend keer op gaan staan. Ze zijn klein (3-10mm) en bruin dus goed zoeken!

Klik voor meer

Eikelbekertje - Ciboria batschiana

Ook heel gewoon is de Gewone glimmerinktzwam die zijn naam te danken heeft aan de kleine glittertjes op zijn hoed die soms zo mooi het zonlicht kunnen vangen. Vandaag even niet.
Je kunt ze bijna het hele jaar door vinden als er ergens nat rot hout ligt.

Klik voor meer

Gewone glimmerinktzwam - Coprinus micaceus

Tenslotte nog een hele algemene soort: de Platte tonderzwam. Deze houdt meer van grote porties hout en kan zelf ook wel een meter dooorsnee worden:

Klik voor meer

Platte tonderzwamá- Ganoderma lipsiense

En dat allemaal op dierendag…

Comments