`

Archief voor December, 2008

Spirits Of The New Year 3

Klik voor meer

Comments

Spirits Of The New Year 2

Klik voor meer

Comments

Spirits Of The New Year 1

Klik voor meer

Comments

Onder de poolkap

Comments

eerste kerstdag

Klik voor meer

Comments (5)

fijne dagen!

Comments

Albion Cross

Klik voor meer

Comments

The Colour Of Wind 2

Klik voor meer

Comments

The Colour Of Wind 1

Klik voor meer

Comments (2)

ijkeien voor pampus

Bewolkt miezerig weer is het… een goeie dag om foto’s te maken langs de IJsselmeerkust van de Diemer Vijfhoek.
Hier valt altijd wat te beleven door alle verweerde bomen, aangespoelde rotzooi en afgeslepen bakstenen, kiezels en andere aanwaaisels die me hier aantreft… en niet te vergeten natuurlijk ook het onvoorspelbare.

Klik voor meer

Al een week neem ik me voor om er een dag heen te gaan maar wordt door steeds maar uitlopende werkzaamheden thuis bezig gehouden.
Gisteren kon ik eindelijk op stap moer toen was het opeens heel zonnig weer en dat was niet wat ik wil voor deze fotostruintocht. Zacht licht wil ik hebben, liefst een zonnetje die zwaar gefilterd wordt door een egaalgrijze wolkendeken… zoals vandaag voorspeld en uitgekomen is. Dit is het ideale licht voor het fotograferen van alle stilleventjes die voor de willige kijker te zien zijn:

Klik voor meer

Een andere betere reden om het steeds uit te stellen was het waterpeil. Zolang het niet regent zakt het peil in het IJsselmeer steeds verder en komt er steeds meer interessante kuststrook bloot te liggen, Terwijl de waterlijn zich terugtrekt laat ze van alles achter wat ze voorlopig niet wenst mee te nemen. Ik eet mijn camera vol aan al dit IJsselmeersnoep.

Klik voor meer

Ook is het leuk als er nog niet verteerde herfstbladeren liggen. Mijn ideale omstandigheden komen dus niet zo vaak voor: de laatste keer dat ik hier uitgebreid fotografeerde was in 2002.
Ik maakte toen twee fotoseries van dit gebied die ik diverse malen exposeerde en waarvan ik vele exemplaren verkocht heb.
De eerste is IJKEIEN:

Klik voor meer

De tweede VOOR PAMPUS:

Klik voor meer

Comments

kunstzwammen

Klik voor meer

Eén van de dingen waar ik altijd op let is het voorkomen van paddenstoelen in kunst en film. Dat komt niet zo heel vaak voor. Nee… dan bomen en planten… of fruit.. Was ik een jaar geleden al aangenaam getroffen door de vliegenzwam van graffitikunstenaar CES53, deze keer was ik met vrienden weer op kunstbezoek in Zeeland. In het museum net over de grens in België trof ik twee werken van ene C. aan waar wederom een scheutig aantal vliegenzwammen te zien was. Ik kon het niet nalaten ze te fotograferen… wellicht wordt het een nieuwe verzameling!

Comments

Willem-van-Oranjesoep

Makreel-sinaasappel-soep (Willem-van-Oranjesoep)

Klik voor meer

Deze halve-maaltijd-soep is heerlijk in alle seizoenen. Makreel in de soep en de combinatie van makreel en sinaasappel lijkt wat vreemd misschien, maar de sinaasappel samen met de munt, basilicum en gember geeft een friszoet tegenwicht tegen de wat vette en zware makreel.

Deze soep is min of meer uit nood en zuinigheid geboren omdat ik gek ben op gerookte makreel maar eigenlijk alleen de eerste en tweede dag. Daarna is ze nog wel drie dagen goed en prima om aan te fruiten in de pan. Het is een Hollands-Spaanse combinatie die Willem van Oranje vast ook lekker had gevonden, dus doop ik de soep bij deze Willem-van-Oranjesoep.

Willem was bovendien de mignon van Rooms-Spaanse Keizer Karel V dus hij kon onbeperkt over sinaasappelen beschikken. Een mignon was een officiële titulair aangestelde gunsteling-boezemvriend-gezel - altijd ongelijk in rang -, waarvan de betekenis echter niet homosexueel geduid mag worden maar eerder gezien wordt als een hoofse liefde. Zoiets als de liefde tussen Arthur en Lancelot. Bij officiële gelegenheden droeg de mignon de kleuren van zijn heer en deze kon letterljk en figuurlijk op hem steunen, zoals hier bij het aftreden van Karel in Keulen te zien is.

Klik voor meer
Keizer Karel V steunend op Willem van Oranje

Dit alles wekte ongetwijfeld de jaloezie op bij zoon Filips II die vlak erna Nederland binnenviel. Daarna moesten we het alleen nog met makrelen doen (en haring).

Benodigdheden voor 2 personen:

halve gerookte makreel
4 sinaasappels

1,5 liter bouillon naar keuze
1 prei
1 rode ui
2 theelepels milde curry-pasta (bijv. Patak’s Original)
rood pepertje
halve theelepel harissa
10-20 gepelde rauwe garnalen naar keuze
1 eetlepel sushi-gember (Yutaka of Blue Dragon)
6 à 8 verse (rode) basilicumbladeren
6 à 8 verse muntbladeren

Bereiding:

Fruit de gerookte makreel in een pan met wat olijfolie flink aan terwijl u de filet al roerbakkend in vezeltjes splitst. Vuur uitdoen en laten staan.

Snij ongeveer 5cm dikke óf een halve dunne prei in zeer dunne ringetjes en maak de ringetjes wat los van elkaar. Doe hetzelfde met de rode ui, maar dan in halve ringetjes. Snij een stukje rode peper in hele kleine reepjes.

Zet de bouillon laag op en voeg de prei- en uienringen toe samen met de curry-pasta, harissa en peperreepjes.
Als het eenmaal kookt, het vuur laag zetten en zo’n 5 à 8 minuten alles laten garen. Niet te lang!
Voeg dan ook de garnalen toe en laat het geheel doorkoken tot de ook deze gaar zijn… maximaal 5 minuten.

Snij ondertussen de sinaasappels schoon van de schil, vervolgens vierendelen en zonodig de taaie kernrand wegsnijden. Daarna in dunne plakjes snijden. Dit vereist een zeer goed mes en het is handig om het op een bord o.i.d. te doen zodat het sap niet verloren gaat maar ook in de soep meekan.

Snij ook alvast de munt- en basilicumbladeren in heel dunne reepjes, evenals de sushi-gember. (U kunt natuurlijk ook alles van tevoren snijden…)

Niets te klikken

Wanneer de garnalen gaar zijn kan het vuur uit. Voeg nu de makreel, sinaasappelplakjes en gember toe en roer even goed.

Serveren in brede kommen en garneren met de munt- en basilicumreepjes, eventueel nog met wat extra sinaasappelschilrasp.

Comments

reflecties en spiegelingen

Klik voor meer

Vandaag maakte Wildplukker de derde uit een reeks fotosessies voor een bevriende woonarkenbouwer, ditmaal bij drijvend restaurant Fossa in Amsterdam-West. De spiegelingen en reflecties inspireerde mij tot voorbij mijn werkelijke opdracht.

Klik voor meer

Comments