`

Archief voor April, 2009

Wijngaardslak 10 - grote schoonmaak

Voor dat ik weer terug naar Nederland ga a.s. zondag ruim ik nog even alles op, rond en in het huisje. Dan kan ik ook nog wat foto’s maken. Ook maak ik de luikjes nog even af met een mooiere geschuurde sluitpin van Klimoptak. Ik zet ze ook samen met de steunpalen in de lijnolie zodat het hout wat dieper glanst.

Klik voor meer

Het plafond wordt bedekt met jute. Dit stuur ik na vanuit Nederland en dat is een mooi klusje voor opvangjongere J. binnenkort. Deze heeft ook al geholpen met de eerste houtvooraad van de hut. Hij is klaar voor verhuur

Klik voor meer

Comments (5)

bedwelming in het bos

Klik voor meer

Vanochtend loop ik al vroeg in het bos en het is een ochtend zoals je maar zelden meemaakt. Het bladerdek is al volgroeid maar heeft nog de frisgroene kleur die het slechts een korte tijd heeft voordat het tot een rijper donkergroen wordt. Een dun wolkendek filtert het licht tot een zachtdiffuse sfeer. De regen van de nacht dampt mistig op en de Lelietjes-van-dalen zijn volop gaan bloeien: ze voegen hun bedwelmende zoete geur aan het natuurtafereel toe.

Klik voor meer

In een roes wandel ik verder…

Klik voor meer

Comments

Klimopweelde

Klik voor meer

Comments (2)

Wijngaardslak 9: extra klusjes

Na een tip van Moctezuma om een extra houtopslag te maken besluit ik dit ook van takken in elkaar te zetten. Hierin kan alvast drie kuub hout drogen.

Klik voor meer

In mijn vrije week is het leuk wat klusjes te doen die niet echt moeten maar wel welkom zijn. Ook de houtrilbank heb ik afgemaakt. Deze was min of meer door een constructiezwakte en door de ruwheid van wat lokale jongeren in verval geraakt. Het was mijn eerste grote bank en ik ben inmiddels wat wijzer geworden. Deze staat nu als een huis.

Klik voor meer

Ook de vuurplaats krijgt een oppepper. Dit was al een experiment. Nu heb ik hem wederom experimenteel gemaakt met een mengsel van leem, zand en cement. Ik weet niet of het kan maar ik wil het toch uitproberen. Op hoop van zegen dus maar.

Klik voor meer

Comments

ringslang-vuursalamander-dilemma

Klik voor meer

Nu het opeens warm en zonnig weer is, komen de ringslangen weer te voorschijn. De eerste die ik zie dit jaar ligt zomaar voor me op het pad en is druk bezig met het verorberen van een vuursalamander. Deze laatste doet zijn best om te ontsnappen.

Je moet de natuur zijn gang laten gaan maar in dit geval eet de ene bedreigde soort de andere op. Een dillemma. Mijn natuur gaat ook zijn eigen gang en ik besluit de ringslang op te pakken om zo de salamander te bevrijden. De ringslang gaat maar op zoek naar een minder bedreigde veldmuis! Ik kan de slang nu tevens aan mijn vrienden hier laten zien.

Get the Flash Player to see this player.

(fimpje Pierre du Moulin)

Comments

Wijngaardslak 8 - winterschade

Inmiddels ben ik voor drie weken neergestreken in Frankrijk om weer verder te werken aan het retraitehuisje. Deze ga ik van binnen witkalken zodat er wat licht in de duisternis komt en het ook wat veegvaster en steviger wordt. Een experimentje had ik reeds eerder gedaan.

Er bleek aardig wat winterschade te zijn opgetreden. Alle plekken die nog niet droog waren en dus nat de winter in zijn gegaan zijn door de vorst verkruimeld en losgeraakt. Ik heb aardig wat herstelwerk te doen.

Klik voor meer

Ik besluit aan de achterkant een extra afdakje te maken voor houtopslag om zo de overspanning uit te breiden. Op deze plek is de muur wat schuin en daardoor is de overstek van de dakrand wat klein. Hierdoor zal de onderkant minder natregenen.

Klik voor meer

Daarna kan ik beginnen met kalken…

Klik voor meer

Comments

Vlechtbank op texel

Na lange tijd is Wildplukker weer af en toe bij Mandarijn op bezoek op Texel. Ze woont inmiddels op een andere plek en heeft nu een grote tuin. Mandarijn wilde dus ook wel wat vlechtwerk en de beslissing viel: een 23 meter lange takkenril langs de erfgrens die overgaat in een ronde vlechtbank rond een boom.

Ondanks veel speuren kunnen we op Texel geen wilgentenen krijgen. Het griendje van vroeger levert weinig op… alleen de staanders. De rest moeten we van ‘de overkant’ halen.

Klik voor meer

De staanders had ik enkele weken geleden al geplaatst en we hadden de tuin flink ontdaan van allerlei wildgroei. Dit weekend kan het vlechten beginnen.
Het weer is heerlijk en ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn perfect. In drie dagen tijd slaag ik er in om het geheel te vlechten. Ook lukt het nog om de bank te vullen met stronken, takken en de met de geleende aanhanger zelf opgehaalde houtsnippers.

Klik voor meer

De kippen zijn er als de kippen bij en nemen de bank direct in beslag. Stokken genoeg om op te zitten! Voor uitstapjes naar de buren heb ik twee doorgangen in de schutting gemaakt waar de kippen en ook de katten door kunnen. Dit hebben ze echter nog niet meteen door. Afwachten dus voor een pakkende foto.

Op de laatste middag halen we ook alvast 4 flinke zakken Schotse hooglandermest uit de duinen om de tuin te bemesten. De mest zit vol pissebedden, wormen en larven en we stellen ons voor dat de hennen buiten zinnen raken van de overdaad en dat de haan in paniek raakt van de rellen die daardoor ontstaan. Het tegendeel blijkt waar: heel relaxed hangen ze op de mestberg rond en draaien af en toe een stuk vlaai om.

Klik voor meer

Ook de noorse boskat Snorre voelt zich onmiddelijk thuis op de bank.

Klik voor meer

Nu wij nog…

Comments (2)