`

Archief voor May 30, 2009

rondje van Tromp

Even lekker wandelen op de ’s Gravelandse buitenplaatsen! Dat is altijd leuk. Dinero heeft mij gestrikt en drie kwartier later zijn we in ’s Graveland en wandelen langs allerlei bekende en minder bekende stukjes.
Een onbekend stukje is voor ons beiden het ‘Rondje van Six’, een korte wandelroute op landgoed Jagtlust en nog niet zo lang geleden uitgezet door Natuurmonumenten.

Klik voor meer

Het rondje is vernoemd naar de bekende familie Six die het landgoed verwierf in 1861. Jan Pieter Six liet het na de koop herinrichten in engelse landschapsstijl. Het huis kreeg zijn huidige uiterlijk onder politicus Willem Six, “tweeënhalf jaar de weinig opvallende minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Van Lynden van Sandenburg”, aldus Wiki. De architecten Schill en Haverkamp verbouwden het. … het zegt me allemaal niet veel. Het is er wel prachtig.

Interessanter vind ik het dat het land oorspronkelijk gekocht is door admiraal Cornelis Tromp in 1660. Cornelis was de zoon van de Maarten Tromp, de admiraal die bij de slag van Duins de Tweede Armada vernietigde met goede list en oneerbaar bedrog, “Neerlands grootste tactische zee-overwinning”.
Het leven van Cornelis is minder heldhaftig maar des te luisterrijker, gekleurd door overwinning, maatschappelijke val, moordcomplotten, drank, schandalen en rechtszaken. Hij is ook medeverantwoordleijk voor de bekende moord op Johan en Cornelis de Witt.

Bij de Tweedaagse Zeeslag in 1666 van Michiel de Ruyter, tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog, is Cornelis onder bevel van Michiel eerst de grote winnaar wanneer hij de Britse achterhoede weet de verslaan. Hij laat hierbij wel de hoofdvloot van Michiel aan zijn lot over die vervolgens de zeeslag verliest. Michiel verwijt Cornelis de nederlaag. Na veel politiek gekonkel achteraf wordt Cornelis volledig op non-actief gesteld. Hij raakt steeds meer aan de drank en sluit in 1667 een verstandshuwelijk met de vier jaar oudere en schatrijke kinderloze weduwe Margaretha van Raephorst, die op het naast zijn landje gelegen landhuis De Hooge Dreuvik, het latere Trompenburgh, woont.

De dichter Constantijn Huygens schreef over deze periode:

Hij sitt op ’s Gravenland, die t’scheep veel wond’ren dee:
Hij waer veel dienstiger, dunckt mij, op ’s Graven Zee

In deze tijd was het gebied van Jagtlust niet meer dan een strook grond - het werd vanaf nu Trompenveld genoemd - net buiten de ’s Gravelandse polder waar een kleine hofstede genaamd Groot Jan op stond. In deze drankepisode in zijn leven heeft Cornelis ongetwijfeld vele malen dronken een rondje over zijn Trompenveldje gebanjerd. Of juist om een fikse kater weg te wandelen. Misschien was het ook een strategische aankoop om zo de hand te kunnen winnen van zijn rijke buurvrouw en hebben ze elkaar op deze plek nog bemind.

We lopen over de oude scheidingswal van het Trompenveld, ronden de vijver en slaan voor het huis naar links. We komen langs een schitterende Tulpenboom uit ongeveer 1845, dus nog van vóór de Sixen.

Klik voor meer

Hij staat in bloei! Dat is al vroeg in het jaar en ik heb trouwens nog nooit een Tulpenboom zien bloeien. Direct wordt duidlijk waar zijn naam vandaan komt.

Klik voor meer

Doe mij nog maar een rondje…
Als uiteindelijk zijn carrière in de jaren 80 weer inzakt en zijn vrouw in 1690 sterft is het gedaan met Cornelis. In mei 1691 overlijdt hij, zijn lichaam en geest verwoest door drankmisbruik.

Verder richting Trompenburgh wandelend zien we een zwierige Beuk een statige Eik omarmen. Ze lijken elkaar ook te steunen. Cornelis en Margaretha? 

Klik voor meer

Comments (1)