`

suikergehalte en alcohol meten

Vandaag het suikergehalte gemeten van de vlierbloesemmosten. Meter zit op 1100, goed voor zo’n 14 procent alcohol. Ik denk dat ik er toch nog wat aan toe ga voegen en voor de 16 procent ga. Of past dat niet bij zo’n etherisch wijntje? Nou ja, ik stel het nog even uit.

Suikergehalte moet gemeten worden voordat de most begint te gisten. Het principe is dat suiker opgelost in water het soortelijk gewicht groter maakt en dus de hydrometer doet stijgen. Alcohol is lichter dan water en doet de meter weer dalen. Als het gistingsproces dus al is begonnen kun je geen van beide meer meten.

Als de gisting goed verloopt gaat dus de meter steeds lager ‘hangen’ en kan je het percentage alcohol meten.

We zullen zien, wordt vervolgd.

PS: Gisteren trouwens nog heerlijke pannenkoekjes gegeten met vlierbloemetjes en gesneden boerenwormkruidtoppen. Ik had zo’n honger dat ik vergeten ben het eindprodukt te fotograferen! Maar het was heerlijk en gelukt.

1 Comment »

  1. Plasticpeter said,

    June 13, 2006 @ 17:47

    Ik zou er 100% voor gaan!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-Spam Image